INTRODUCCIÓ
1952 S’estrena la pel·lícula “Cantando bajo la lluvia”, una memorable e icònica musical, probablement, la més important del cine musical de tots els temps. Dirigida per Stanley Donen i Gene Kelly (protagonista principal juntament amb Jean Hagen i Debbie Reynolds) .
1983 S’estrena el primer muntatge musical al London Palladium. Dirigida i protagonitzada per Tommy Steele, que va incorporar algunes cançons addicionals d’autors com Roger Edens, Dorothy Fields, Jimmy McHugh, George e Ira Gershwin, Johnny Mercer, Richard Whiting o Cole Porter. Va estar en cartell més de dos anys.
A Broadway s’estrena al 1985 en el Gershwin Theatre. La producció neoyorquina no va ser una rèplica exacta de la seva homòloga a Londres. Hi va haver nombrosos canvis en el libret i en el llistat de cançons. Dirigida i coreografies per Twyla Tharp.
2004 s’estrena en el Teatro Nuevo Apolo de Madrid. Dirigida per Ricard Reguant. L’orquestra no va ser en directe, sinó que es va utilitzar una pista pregravada, en definitiva el que en diem música enllaunada, fet imperdonable per tot amant dels musicals. Va passar pel Teatre Nuevo Apolo de Barcelona i pel Teatre Novedades (Barcelona), però malauradament va estar poc temps en cartellera.
RECOMANACIÓ
2021 arriba a Barcelona el musical «Cantando bajo la lluvia», un muntatge produït per Manu Guix, Àngel Llatzer i Nostromo Live al Teatre Tívoli. Dirigida per Àngel Llàcer, que torna a rodejar-se del mateix equip amb el que va treballar a La jaula de las locas o La tienda de los horrores, incloent a Manu Guix en la direcció musical, Miryam Benedited en la coreografia, Enric Planas en el disseny de escenografia, Míriam Compte en el disseny de vestuari, Albert Faura en el disseny d’il·luminació, Roc Mateu en el disseny de so i Marc Artigau en l’adaptació del text i algunes de les lletres al castellà.
Àngel LLatzer ha reclutat el millor de lo millor per crear aquest muntatge. Tot és espectacular!! Els actors, el cos de ball, els canvis d’escenografia, el vestuari, la caracterització,…
Un repartiment de luxe. Els actors són tots excepcionals. Són artistes molt complerts, amb molt de talent. Canten, ballen i interpreten a un nivell d’exigència que cerca la perfecció. Diana Roig (Kathy Selden), Ricky Mata (Cosmo Brown), Mireia Portas (Lina Lamont), José Luis Mosquera (R. F. Simpson), Oriol Burés (Roscoe Dexter) i Miguel Ángel Belotto (Don Lockwood) que comparteix personatge amb Ivan Labanda. Brutals!!
Un cos de ball integrat per unes sis ballarines i cinc ballarins excepcionals, que ens van fer gaudir de valent amb els 14 números musicals i coreografies de Miryam Benedited , inspirades en la pel·lícula original. “Make’em Laugh”, “Singin in the Rain”, “Good morning”, “Beatiful girl”,… per citar alguns.
La posada en escena és espectacular!! De lo millor que hem vist fins ara a casa nostra. Efectes especials, il·luminació, interpretació, caracterització, vestuari, escenografia. És un muntatge super dinàmic . Els canvis d’escenografia són increïbles. Més de 75 canvis d’escena molt ben sincronitzats i integrats a l’acció en tot moment, fins hi tot els mateixos tècnics de sala i ajudants d’escena semblaven formar par de l’espectacle. El vestuari és espectacular!! ( es parla de unes quasi 200 peces de vestuari ).Hi ha sorpreses pel que fa als efectes especials. M’agrada perquè capta molt bé les escenes més emblemàtiques de la pel·lícula.
La música és de vital importància en aquest musical. És increïble i tot un luxe escoltar a nou músics tocant en directe. Els números musicals són magnífics. Marc Artigau ha fet una feina meravellosa regalant-nos escenes realment divertides, com la de la visita al logopeda on dos dels protagonistes ens regalen un canon d’embarbussaments de gran dificultat. Brutals Ricky Mata i Miguel Ángel Belotto . Pel que fa als temes musicals, els més emblemàtics s’han interpretat en l’idioma original.
Els números musicals i l’acció sempre segueixen una mateixa continuïtat.
“Cantando bajo la lluvia” és un clàssic que no passa de moda. És una història d’amor, una història romàntica, una història de canvis i adaptacions, una història d’aliances. És un referent en el món de les arts escèniques per tota la informació que ens proporciona tant a nivell històric, tècnic i artístic d’una època en la que hi van haver molts canvis. És una crítica al sistema, al funcionament dels grans estudis i als seus interessos, a la manipulació de la premsa, a la repetició de les formules empleades. És un homenatge al món del cinema. El pas del cinema mut al sonor, les dificultats tecnològiques, l’aparició del doblatge, el playback, els trucs i efectes especials, la gent que hi ha al darrera de tot muntatge,… És una paròdia de la realitat quan porta als actors a classes de dicció.
CONCLUSIÓ
No us podeu perdre per res del món aquesta proposta.
És una oportunitat que no podeu deixar escapar.
El que han fet aquests senyors és realment impressionant!! Un musical a l’alçada de qualsevol dels que es puguin veure a Londres. Brillant, impecable, de qualitat, elegant.
És un musical vitalista, positiu, emocional, optimista. Estic del tot segura que sortireu de molt bon humor i amb ganes de saltar i ballar.
Ho té tot, bones veus, bones coreografies, musica en directe, un vestuari impressionant, unes actrius, actors i cos de ball de luxe, efectes especials sorprenents,…
El preu és un regal per la inversió i nivell que hi ha invertits en aquest muntatge. La meva recomanació és que no escatimeu en el preu i aneu a platea!!
Definitivament penso que aquest musical és un imprescindible d’aquesta temporada i que seria una pena que no hi anèssiu.