Un bonic homenatge

Burro

Burro
06/06/2024 - Teatre Romea

Un ase lligat a una estaca li explica a la seva ombra els 6.000 anys de la seva vida mentre s’apropa cap a ell un incendi forestal. Li parla de la seva història, del significat de la cultura, la civilització, la lleialtat, l’afecte, la tendresa, l’abandonament, la violència.

Burro és un monòleg basat en textos clàssics on els ases han estat protagonistes.

Es tracta d’un viatge tragicòmic, divertit, tendre i poètic i que abraça diversos segles, des de la seva existència en l’època romana, passant per l’edat mitjana, el Segle d’Or espanyol i anglès, la Il·lustració i la Modernitat.

Burro explora els grans textos clàssics sobre l’ase i la relació que hi ha i hi ha hagut entre l’animal i l’ésser humà.

Burro és un espectacle que uneix literatura i música.
Carlos Hipólito és el protagonista de Burro, un ase sense nom, de sis mil anys. A través d’ell descobrirem un munt d’aventures i històries.

La música és present durant tot l’espectacle. El guitarrista Manuel Lavandera i dos joves actors-músics (Fran Garda i Iballa Rodríguez) acompanyen a Carlos Hipólito al llarg del muntatge amb els seus diversos personatges, el seu cant, les seves veus i els instruments.
La música és en directe, i està inspirada en cançons infantils i juvenils, i el cançoner de música popular espanyola i americana. Va des de la rumba al pop. A mi burro, El burro Perico, Hacia Belén va una burra, Borriquito como tú, Como un burro amarrado en la puerta del baile, són alguns temes escollits.

Pel que fa als fragments literaris, han estat alguns clàssics de la literatura, com L’ase daurat de Luci Apuleu, Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare, Platero y yo de Juan Ramón Jiménez, Pell d’ase de Charles Perrault, Misa del asno i Testamento del asno (anònims), Disputa del asno de Fray Anselmo de Turmeda, La Burromaquia de Gabriel Álvarez de Toledo, Les metamorfosis d’Ovidi i algunes  faules d’Isop, Fedre, La Fontaine, lriarte i Samaniego, El molinero y su hijo, Fábula del asno y los sacerdotes

Els ases han inspirat a músics, poetes, escriptors, però també el seu nom ha estat utilitzat com a insult, menys preu o burla. Han estat protagonista de frases fetes i tòpics asnals.
Dins el refranyer català també hi trobem unes quantes frases fetes dedicades a aquest animal fort, robust, afectuós i fidel: De ric a ruc només hi ha una lletra, fer el burro, ets un tros d’ase, home casat ruc espatllat…

Burro és una tragicomèdia amb música en directe que combina humor, tendresa i reflexió, una proposta original i un bonic homenatge a un animal en perill d’extinció.

No us la perdeu!

 

****/****

← Volver a Burro

¡Enlace copiado!