Una opinión de Xavi Pijoan
Xavi Pijoan

Blues

Blues

25/10/2018

El lament d’en Pompermayer

A Blues, Sergi Pompermayer fa gala d’una habilitat poc freqüent per a la utilització de l’espai escènic com a centre neuràlgic de les emocions que mouen els personatges, sense necessitat de canvis d’escenografia: conviuen a l’escenari, en el mateix pla temporal, però en plans de lloc diferents. Traduït, això dona com a resultat una fluïdesa a la història que l’espectador agraeix. L’economia de recursos, sovint, cada cop més, és sinònim d’expressivitat.

Blues és teatre de trames paral·leles que se signifiquen les unes a les altres. Unes emfasitzen les altres. És teatre, com tot, de metàfores i d’elements que condueixen l’espectador avesat a l’autosatisfacció quan reconeix les sinergies entre Strange Fruit, de Billy Holiday, i la història de l’avi i l’Abdul, o entre la història del possible atemptat i la del personatge de la Nala.

Qui pugui veure Blues cal que es deixi endur pel carisma de Xicu Masó, que s’escapoleix de la temptació de caure a la trampa d’un personatge amb tendència al cliché. Gemma Brió manté la tensió i l’equilibri amb un personatge gens fàcil a qui Pompermayer no li ha escrit una sortida fàcil, ni una possibilitat de redempció, sinó que, en un dels grans encerts del text, deixa en un estat de transició cap a no se sap on.

Posada en escena atrevida per a reflexionar al voltant de temes que no acabem d’assumir com a nostres malgrat la seva contemporaneïtat. El blues com a arrel i com a lament, com el teatre, i com nosaltres.


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Blues

Sergi Pompermayer estreno en Blues, un texto dirigido por Norbert Martínez sobre unos personajes que deberán superar sus miedos para ser más libres. Una producción de la Sala Beckett con La Brutal.

Sinopsis

Un posible ataque terrorista de corte islamista es el detonante de una crisis política y social en la que Anna, directora general de policía, tiene que hacer frente. Pero sus problemas no acaban aquí. En casa las cosas tampoco son fáciles. Su hija adolescente, la Nala, es cada vez más rebelde y está más alejada de ella y los esfuerzos de Max, la pareja de Anna, para mejorar el ambiente de casa no dan resultados. Por otra parte, Ernest, escritor y padre de Anna, está pasando una crisis creativa y personal después de haber sufrido un accidente doméstico, y centra su atención en el Abdul, un chico árabe sin papeles a quien quiere ayudar. La tensión de la situación tanto en la calle como en casa hacen que las mentiras y los silencios que han mantenido el frágil equilibrio de las relaciones familiares, acaben saliendo a la luz. Y, de fondo, la banda sonora de los que no tienen nada, el blues.

Vídeo

Fotos + fotos

BluesBluesBluesBluesBlues

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Estreno la Beckett esta temporada con una obra sobre la familia y sobre el terrorismo. Sobre lo que debemos hacer por nuestra moral y lo que hacemos.
  Ayyyyy. Es que me encantan estas obras sobre dramas familiares con toques de comedia. Un “historia de la vida” que me ha dejado un buen sabor de boca.
  Bonita y reciclada escenografía, buena banda sonora a ritmo de blues y una grata sorpresa con Esmeralda Colette

  24/10/2018
 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola
  12345

  Text rodó i rabiosament actual, direcció molt acurada, una brillant posada en escena amb una immillorable banda sonora plena de blues i unes fantàstiques interpretacións. Història punyent i personatges trencats. Una obra que no es pot explicar, sino que s’ha de veure. Molt recomenable!!. https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2018/10/19/blues/

  19/10/2018
 • Ana ISABEL CARRASCO MATEOS
  Ana ISABEL CARRASCO MATEOS
  12345

  Vine por una sinopsis y me encontré con una familia llena de miedos e inseguridades Un reflejo de lo que somos y no asumimos y de aquéllo que no nos dejan descubrir por miedo a ser y perder!Destacar la interpretación de Esmeralda.

  16/10/2018
 • Hèctor Fibla Ferrà
  12345

  Bons moments de comèdia i drama per parlar sobre incomunicació, terrorisme i família.

  15/10/2018
 • JOSEP OLIVA SASÉ
  12345

  Ahir a La Beckett i dins el cicle Terrors de la ciutat vaig estar veient aquesta obra escrita per Sergi Pompermayer i que dirigeix ​​Norbert Martínez. Ambientada a Barcelona, ​​encara que podria ser qualsevol altra ciutat, i partint del terrorisme com a teló de fons i de les conseqüències que això comporta i mes en aquest cas en què la protagonista és el cap de policia de la ciutat, trasllada l’acció al seu àmbit familiar per a mostrar-nos amb extrema duresa la vida d’una família que viu envoltada de pors i mentides. Una mare (Gemma Brió), el seu pare (Xicu Masó). una filla i néta (Esmeralda Colette), la parella de la mare Eduard Buch) i un immigrant que encara que no surt a escena és qui crea més controvèrsia. Després d’un inici pausat, potser massa lent, i a raó d’un sopar d’aniversari l’obra dóna un gir i fa que surti a la llum tot el que amagaven, odis, picabaralles, frustracions, mentides i pors a afrontar la realitat en què vivien. Una magnífica escenografia que ens situa en un loft amb tot el mobiliari blanc i una cuidada il·luminació. Unes interpretacions solvents dels quatre actors tot i que voldria destacar a la jove Esmeralda Colette que crec és la primera vegada que veig. Una obra en què tots en alguns moments i situacions crec ens veiem reflectits, totalment recomanable i que de ben segur

  14/10/2018
 • Jordi Casas Duocastella
  12345

  En un entorn de tensió per la possibilitat d’un atemptat islàmic, i després que les forces de seguretat hagin abatut un presumpte terrorista, la cap de la policia ha d’encarar-se amb la seva filla adolescent rebel i amb un pare amb qui mai s’ha portat bé. En canvi, la noia i el seu avi tenen una relació d’absoluta tendresa.
  Aquest és el punt de partida d’aquesta interessant obra de Sergi Pompermayer, que aborda les pors col·lectives i individuals, les relacions familiars, els prejudicis, la moral, etc.
  Els quatre actors estan excel·lents, i en particular caldrà seguir el talent de la jove Esmeralda Colette.
  Moltes gràcies a Teatre Barcelona per l’oportunitat de veure aquesta obra abans de la seva estrena!

  03/10/2018

Artículos relacionados

Sergi Pompermayer: teatre o televisió?

Sergi Pompermayer: teatre o televisió?

22 Octubre 2018

La Sala Beckett presenta, juntament amb La Brutal (Don Joan , La Importància de ser Frank) l’espectacle Blues de Sergi Pompermayer dins el cicle Terrors de la Ciutat. Hem convocat al nostre Instagram uns […]

Leer más... e r