Baró d’evel: Là

10/07/2018

La vida en un loop

El circ català contemporani té un estendard, ja definitiu, que ha entomat els reptes del més impur de tots els gèneres escènics, que n’ha assumit la tradició per a explorar camins de transformació poc transitats fins ara. Baró d’Evel escull a la poesia per a mirar de fer visible la feblesa de l’ésser humà, la necessitat de dir i les incongruències del llenguatge.

Els dos personatges de  experimenten l’angoixa del no poder o no saber dir, ni com dir-ho, de com acostar-se a l’altre, de com ensamblar els ritmes de la parella (parella de dos, no necessàriament sentimental) fins a ajustar modes de vida i visions de món diferents. Cada ¿escena? té una estructura similar a : hi ha una temptativa de comunicació que troba un obstacle, la qual cosa duu al desconsol, que només podrà apaivagar una cançó. La música (Blaï Mateu canta un Lament de Dido colpidor) com a conquesta dels homes i les dones en el seu combat etern per a trobar la bellesa.

Els entrebancs en la quotidianitat esdevenen una mena d’espasmes sonors i físics en forma de bucle que només la bellesa i l’harmonia són capaces de desencallar. Mateu i Decourtye són a l’escenari l’epítom d’una generació que ha oblidat el llenguatge i mira de recobrar-lo. I ho fan utilitzant tots els mitjans que tenim a l’abast: el cos, la veu, l’ànima…

Baró d’Evel descarta l’optimisme naïf com a to per a l’espectacle i prefereix l’esperança en nosaltres mateixos i el sentit de l’humor, que, de passada, posa en evidència les nostres mancances. comença amb un espai buit completament blanc. immaculat, i acaba amb aquell mateix espai, també buit, tacat, guixat, trencat… El que ha passat entre mig, és la vida.


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Baró d’evel: Là

Baró d’evel: Là

Ya sucedía en Bèsties, que se pudo ver por última vez en el Mercat de les Flors hace unos meses y que, con un caballo y algunas aves en la pista, fue la última creación de la compañía antes de este conjunto de dos piezas. Ahora, la compañía francocatalana integrada por Camille Decourtye y Blaï Mateu Trias (hijo, por cierto, del conocido payaso Tortell Poltrona) lleva a los escenarios barceloneses , primera entrega del díptico escénico Là, sur la falaise, que si se cumplen las previsiones se podrá ver en 2019. Ambas piezas, concebidas como vasos comunicantes, parten de un mismo impulso de explorar las oposiciones (entre el negro y el blanco, entre el equilibrio y el desequilibrio…) y también las muchas caras del trabajo con animales. Lo veréis en , una pieza para dos humanos, un micro, un cuervo llamado Gus y dos colores: los mismos blanco y negro de las plumas del ave. Decourtye y Mateu exploran aquí los conceptos de equilibrio y desequilibrio, mientras intentan encontrar los límites de la voz humana, del ritmo y de la luz. Sobre ellos, libre por el escenario, el cuervo representará el mundo de las creencias y supersticiones, pero también la libertad y la ligereza. Todo ocurre en un escenario de una inmaculada claridad que, poco a poco, se va transformando en una exploración de la dualidad, que es uno de los signos de identidad de la pieza.

Quizás, como apuntan sus propios creadores, funcione como un prólogo a la futura La falaise, la segunda pieza que veremos el próximo año y que está protagonizada por ocho intérpretes, los mismos dos colores (el blanco y el negro) que la ligan a y unos colaboradores muy animales, entre los cuales un caballo y algunas aves.

Como es habitual, Baró d’evel vuelve a colaborar en esta ocasión con Maria Muñoz y Pep Ramis, integrantes de la compañía de danza Mal Pelo, pero también con la autora y dramaturga Barbara Métais-Chastanier.

Vídeo

Fotos

Baró d’evel: LàBaró d’evel: Là

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

Sé el primero en dejar tu valoración