Todo lo que necesitas para ir al teatro

Strange Fruit

Virginia Martínez y Dani Campos nos proponen una reflexión política, racial y de género partiendo de un gran tema de Billie Holliday: Strange Fruit. Un viaje musical a través de canciones interpretadas por grandes voces femeninas afroamericanas desde Ella Fitzgerald pasando por Nina Simone, Aretha Franklin o Tina Turner.

Sinopsis

Virginia Martínez, nominada a los Premios Butaca por Germans de sang y Close To Liza, nos propone una reflexión individual, racial, política y de género a través de las canciones que durante décadas han interpretado las mujeres afroamericanas (un colectivo que siempre ha sabido describir con precisión la esencia de su alma). En escena estará acompañada por la voz y el piano de Dani Campos que también firma la dirección musical del espectáculo.

El repertorio incluye muchos estilos: desde gospel, pasando por el soul o el blues, hasta el teatro musical y el pop-rock. Escucharemos composiciones de George Gershwin, Duke Ellington, Jerome Kern, Nina Simone, Otis Reding o Xavier Montsalvatge. Canciones que han sido cantadas y versionadas por Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Ethel Waters, Shirley Verrettes, Eartha Kitt, Lena Horne, Nina Simone, Aretha Franklin o Tina Turner. Strange Fruit incluye el estreno en catalán de 14 de estas canciones adaptadas por Jordi Galceran, Anna Ullibarri, David Pintó y Roser Batalla.

La extraña fruta, que da nombre al espectáculo, es el título de una canción popularizada por Billie Holiday. El tema parte de un poema escrito en 1937 por Abel Meeropol para expresar su horror por los linchamientos de afroamericanos de los los años 30 en el Sur de Estados Unidos. El mismo autor es el compositor de esta la música que en 1939 fue grabada por primera vez por Billie Holiday.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
  • Josep Via Santacana

    Magnific recital concert al lloc idoni el Maldà, un espai ple de encant per oferir una actuaçio plena de sensibilitat i bon gust, extraordinaria Virginia Martinez amb un repas a les cançons de lluita i reivindicaçio de la dona afroamericana, capaç de fer oscilar la seva veu de forma quasi susurrant amb per exemple la canço de Xavier Montsalvatge, «cancion de cuna para dormir un negrito» a registres intensos de enorme força en cançons com la de Duke Ellington, «pega´m amb el saxo» , un saber estar al escenari adequat a cada tema a interpretar, sensualitat en ocasions i sovint tendressa i força i en tot moment un domini no sols de la veu sino també demostrant un saber estar com actriu, tot acompanyat per el piano i en ocasions la veu de Dani Campos. Poguer gaudir de tots aquets temes, alguns sobradament coneguts, pro pogeur-ho fer amb traduccions al catala molt acurades, es un plaer. Mereix la pena acostarse al Maldà i relaxarse per disfrutar de una feina molt ben feta.

    26/06/2018
  • Josep Oliva Sasé

    Avui a El Maldà he pogut gaudir de l’estrena d’aquest espectacle amb dramatúrgia i direcció de Xavi Casan. Es tracta d’un crit contra el racisme i que es presenta com un viatge musical de cançons mítiques de diferents gèneres, blues, soul, gospel i musicals, que van fer famoses diferents cantants consagrades afroamericanes, com Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Natalie Cole, entre moltes altres. Totes les cançons són cantades en català i de la traducció s’ha encarregat, Roser Batalla, Jordi Galcerán, David Pintó, Anna Ullibarri i Albert Mas-Griera. A escena un piano i una tènue il·luminació són suficients per crear un ambient càlid i relaxant, un regal per als sentits vaja. Fantàstic Dani Campos. que ha fet els arranjaments, la direcció musical i és alhora qui toca el piano. I magnífica Virgínia Martínez (Germans de sang i Close to Liza) que amb nota molt alta ha aconseguit posar-se en la pell de cadascuna de les cantants amb una harmoniosa veu. Un espectacle d’altíssima qualitat que cal. veure i escoltar si o si. Fins al 8 de juliol.

    14/06/2018