Una ópera participativa y coral de Jonathan Dove
Reinterpretación del mito de Teseo y el Minotauro a partir de una creación colectiva y participativa en la que centenares de jóvenes cantores de diversos centros educativos de la ciudad de Barcelona comparten escenario con profesionales de la música y de las artes escénicas.
La ópera, como instrumento didáctico, nos enseña no solo aspectos musicales y escénicos, sino también a ser mejores ciudadanos. ¿Y qué mejor manera de aprender que creando una ópera en el escenario del Liceu?
Compartiendo el conocimiento llegaremos más lejos y venceremos al monstruo del laberinto.
I ahir després de veure Minuit vaig fer cap aL Teatre Grec per gaudir d’aquesta òpera contemporània amb música de Jonathan Dove, llibret d’A Middleton i traduïda al català per Marc Rosich. La direcció artítica posada en escena i coreografia és de Constanza Brnčić i la musical de Simon Halsey. Amb la veu en Off de Lluís Homar ens parla del mite de Teseu i el Minotaure que ens explica la història de Minos, el rei de Creta que té en el seu palau un laberint a l’interior on hi viu un monstre terrible, meitat home, meitat bou, que s’alimenta de carn humana. I com Minos ha vençut a Atenes en una batalla, reclama que cada any la ciutat li enviï a un grup de joves per alimentar la seva monstre. Per posar fi a les sanguinàries exigències de Minos, el jove Teseu, un atenès més, se suma al grup de nois i noies destinats a ser víctimes del monstre. I a endinsar-se al laberint trobarà la forma d’acabar amb la criatura i salvar la vida dels seus companys d’aventura. Minotaure esà representat per l’artista de circ, Quim Giron i els personatges principals Teseu (tenor Marc Sala), la mare (mezzo Gemma Coma-Alabert) i Didal (baríton Toni Marsol), tots ells extraordinaris al igual que la música que corre a càrrec de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya JONC. L’Orfeó Català al complet amb totes les seves branques, grans, jove, noies, infantils, mitjans, petits, els Cors Juvenil i Novaura de l’Clavé XXI i un gran nombre d’aficionats (no professionals) que durant temps han estat rebent formació, van ser els que ens van fer vibrar amb un treball coral excepcional. Més de 400 persones alhora en escena, amb una coordinació perfecta, un treball que ha d’haver comportat un esforç inimaginable, un marc com és el Grec idíl·lic, fan que només tingui dues paraules per qualificar-lo IMPACTANT I EMOTIU. Trigaré temps a oblidar-lo
Òpera mitològica amb un treball de cors, veus i música molt destacables.