Les professionals de les arts escèniques i audiovisuals reivindiquen la paritat en el sector cultural a través d’un manifest impulsat per la Plataforma per la Igualtat en les Arts Escèniques i Visuals de Catalunya.
L’entitat, formada el passat mes de maig, pren com a model la reivindicació engegada per l’Associación Clásicas y Modernas (C y M) i el moviment francès HF (Hommes et Femmes per la igualtat a les arts escèniques) que ha impulsat les anomenades Temporades d’Igualtat en un centenar d’espais escènics de França. Al País Valencià, Madrid, Andalusia i Aragó també s’han format plataformes similars.
Les impulsores del manifest entenen que «la minsa representació de dones en els àmbits professionals i de decisió de les arts escèniques i el sector audiovisual ha estat constatada per investigacions recents que detallen la permanent bretxa laboral de gènere persistent en un ample espectre de professions, a més de la cadena de desigualtats que deixen sense sortida les produccions de les creadores i la seva incorporació nominativa en les programacions i, per tant, en el relat de les arts contemporànies». Per això volen posar en marxa de manera immediata una iniciativa destinada a reclamar l’aplicació de la Llei Orgànica per a la Igualtat efectiva de Dones i Homes de març del 2007, que estableix el conjunt de mesures transversals que cal desenvolupar en matèria de cultura.
Entre les signants hi ha directores com Carme Portaceli i Sílvia Munt, la coreògrafa Sol Picó i actrius com Míriam Iscla, Lluïsa Castell, Victòria Pagès, Vicky Peña o Anna Alcarcón.
* Xifres de la Plataforma per la Igualtat en les Arts Escèniques i Visuals de Catalunya