En un moment d’incertesa com l’actual es fa difícil omplir els teatres, però Ada Vilaró, directora del Festival Escena Poblenou, està convençuda que la revolució és tirar endavant projectes compromesos i potenciar espais de trobada. «Més que mai la cultura i l’art ens faran lliures. Necessitem l’art per qüestionar-ho tot i cultivar l’ànima», assegura. Escena Poblenou arriba a la 16a edició amb 17 espectacles «amb llenguatges molt diversos però també molt en comú: són propostes compromeses i arriscades que busquen fer un pas més enllà», assegura Vilaró.
Un dels objectius del festival és sembrar llavors per tal que després creixin nous espectacles, projectes i llenguatges, a més de potenciar i donar visibilitat a les dones creadores. I a més, arrelar-se al territori: el barri del Poblenou. És per això que a la seva programació s’hi poden trobar des dels Embrions (una mostra d’espectacles que tot just s’estan gestant) a espais per a l’educació i els joves, Escena+Dones i un Projecte Territori.
DONES AMB MOLT A DIR
Agnés Mateus és un dels plats forts del festival. Després d’impactar el públic amb Hostiando a M, ara s’enfronta al seu segon espectacle de creació, en col·laboració amb l’artista Quim Tarrida. Rebota, rebota y en tu cara explota és un monòleg, una performance, un espectacle on l’artista parla sense pèls a la llengua i molt d’humor sobre els estereotips de gènere, des dels contes clàssics i les pel·lícules Disney a els insults que reben les dones diàriament per acabar explotant i denunciant la violència masclista i els assassinats de desenes i desenes de dones cada any a mans de les seves parelles.
Ada Vilaró va inaugurar la passada edició de FiraTàrrega amb un projecte artístic i científic basat en la participació comunitària que acabava amb la participació, durant les seves 40 hores d’exhibició al públic, de centenars de persones provinents d’entitats i associacions. L’espectacle arriba ara a Escena Poblenou mantenint intacta la voluntat de recerca sobre l’amor, la convivència, el respecte i l’acceptació a l’altre, però amb una versió reduïda.
Maria Capell i Andrea Paz proposen un recorregut en bicicleta pel 22@. «Volem destacar certs canvis i transformacions que ha petit al barri degut a aquest projecte. Volem veure com ha condicionat al veïnat i les entitats», expliquen. Totes dues formen la companyia Silere, que ha creat projectes com terra condere i Conjunt buit.
A més a més, divendres 20, l’escriptora Bel Olid, la directora i dramaturga Carla Rovira i les periodistes Aída Pallàres i Neus Molina debatran sobre el paper de les dones en les arts escèniques i sobretot en l’escriptura i la lectura que en fa el públic a la Rambla del Poblenou.
EMBRIONS, LLENYATAIRES I ASADOS
El projecte Embrions arriba a la quarta edició amb quatre projectes de creació emergent en estat de gestació. Enguany destaca la preocupació per allò col·lectiu, la cultura i l’antropologia en peces com ara Like, de Núria Guiu, Saunterer del Colectivo Ameno o Bajo por las escaleras para no encontrarme al vecino en el ascensor de Montón de paja & trigo. A més, també es podrà veure Envà, d‘Amer i Àfrica, una peça de circ on dues persones divaguen sobre les peculiaritats de les relacions humanes amb 250kg de palla.
Dels Embrions de l’any passat, es podran veure Aüc (el so de les esquerdes), de Carla Rovira i Les Impuxibles, i Un leñador no es un diseñador, que presenta «jocs de paraules delirants, ironia aguda i una habilitat innata per a generar situacions còmiques que s’enfoquen, en aquesta ocasió, en el món del disseny, la creativitat, la forma i funció dels objectes i l’estètica que ens envolta».
Un altre dels destacats del festival és Extraños mares arden, de Txalo Toloza i Laida Azkona, un documental en escena sobre neocolonialisme, barbàrie i cultura contemporània on tres personatges, una dona i dos homes, transformen davant dels nostres ulls la sala d’un museu d’art contemporani en un tros del Desert d’Atacama.
CIRC, JOVES I ARTS AL CARRER
Durant el festival es podran veure diverses propostes gratuïtes i al carrer, a més de diverses propostes que treballen amb joves. Destaca el treball de Carla Rovira amb els alumnes de l’Institut Quatre Cantons o el Projecte Hi sóc, fet conjuntament amb la Fundació IRes, que culminarà amb l’acció Sacseja Poblenou.
Pel que fa els espectacles de carrer, un dels imprescindibles és Espera, de la companyia de circ Eia, un espectacle de circ participatiu on el púbic està convidat, de manera sensible i molt subtil, a viure de prop les acrobàcies que succeeixen en escena. La Central del Circ també hi serà amb una proposta del seu exdirector, Roberto Magro: L’actor de circ i el sentit de la metàfora. Una proposta que «vol oferir les eines per posar en qüestió les amenaces externes i internes del circ».