Les claus de la nova temporada del TNC: de Frankenstein a Islàndia amb més autoria catalana

Redacció

La identitat i els problemes que se’n plantegen -privacitat, precarietat, sexisme, seguretat, participació…- seran els eixos de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya, que comptarà amb una major presència de dones autores i directores i vol donar més espai a l’autoria catalana.

MÉS AUTORES: LLUÏSA CUNILLÉ, SARAH KANE, MARY SHELLEY

Xavier Albertí ha destacat que, a més a més de la identitat, en aquesta temporada hi ha més autores i més directores. «No hem volgut fer una temporada feminista, sinó agafar-les com a exemple i donar-los protagonisme».

I serà precisament l’autora de referència del director del TNC, Lluïsa Cunillé, una de les protagonistes de la temporada 2017-18. El TNC obrirà la programació amb la seva obra Islàndia, dirigida per Xavier Albertí, on un adolescent empren, després de la fallida bancària, un pelegrinatge iniciàtic cap a Nova York, a la recerca de la seva mare, on coneixerà, de primera mà, la profunda depressió que està conduint el món occidental a «una ruïna inevitable». Segons Albertí, «la millor obra de Cunillé». També s’hi podrà veure Après moi, la déluge, estrenada fa 10 anys al Teatre Lliure, amb direcció de Jordi Prat i Coll, a més d’una lectura dramatitzada de Boira.

Una altra de les autores presents a la nova temporada del Teatre Nacional serà Mary Shelley amb Frankenstein. Dos-cents anys després de la primera publicació de la novel·la, Carme Portaceli dirigirà Àngel Llàcer i Joel Joan en aquesta obra que mostra «la por a la ciència i com la investigació científica pot transformar la societat». Blasted de Sarah Kane, «una de les autores fonamentals per entendre l’evolució de la dramatúrgia europea», arribarà dirigida per Alícia Gorina i protagonitzada per Pere Arquillué i Marta Ossó.

Entre les altres protagonistes de la temporada hi ha Claudia Poblete que, juntament amb La conquesta del Pol Sud, explica la seva experiència com a filla de desapareguts durant la dictadura Argentina. Claudia, estrenada al Festival Grec 2016 explica en primera persona el seu cas, que va suposar un punt d’inflexió i el principi de la fi de la impunitat dels comandaments militars. A més de Maria Aurèlia Capmany a qui Jordi Coca donarà veu a partir d’una conversa amb Pasqual Maragall l’any 1984 a Parlàvem d’un somni.

CLÀSSICS CATALANS I INTERNACIONALS

Xavier Albertí segueix apostant per la recuperació dels clàssics catalans. Carlota Subirós dirigeix de nou Àngel Guimerà. En aquest cas amb un text força desconegut, Sol solet, que lluny de tractar-se d’una peça infantil, «té el fort component sanguinari de l’època». Mercè Arànega i Laura Aubert seran les protagonistes d’una de les obres més tèrboles del dramaturg que compta, a més, amb «un dels personatges femenins més fascinants del teatre català, d’una poderosa vitalitat sexual».

Laura Conejero, Pep Cruz i Ivan Benet seran els protagonistes de Desig sota els oms, d’Eugene O’Neill, que s’estrenarà per primer cop en català dirigida per Joan Ollé. L’obra, segons Albertí, «permet entendre el fenomen Donald Trump» i se situa a l’època de la febre de l’or, abans del crac del 29. La Brutal, encapçalada per la direcció de David Selvas, portarà una versió de La importància de ser Frank que s’allunya de l’habitual lectura còmica. Laura Conejero, de nou, a més de Miki Esparvé i David Verdaguer, seran alguns dels protagonistes.

AUTORIA CATALANA I COMPANYIES

Xavier Albertí assegura que el seu compromís amb el teatre contemporani català és ferm. És per això que ha encarregat a Josep Maria Miró un nou text per a la Sala Gran, que tot just ara està acabant. És Temps salvatge, inspirat en les violacions massives que durant el cap d’any de l’any passat es van viure a Alemanya. «Tot i que després de la investigació policial es va aclarir que s’havia acusat injustament als refugiats, aquest cap d’any s’han produït nombroses detencions preventives», explica el director del TNC. «L’obra exposa com els europeus culpem dels nostres malsons als de fora, per tal de no veure allò que tenim dintre».

Ja a finals de temporada, Nao Albet i Marcel Borràs tornen al TNC amb Falsestuff, una obra que vol abordar la creació artística a partir de la falsificació. Abans, La Virgueria hi haurà portat Medusa, l’obra amb què van guanyar el Premi Quim Masó. Amb direcció d’Aleix Fauró i dramatúrgia de Pablo Ley, és una versió teatral de la novel·la homònima de Ricardo Menéndez Salmón.

Escrito por
Artículos relacionados
4 propostes per viure el Nadal als escenaris

4 propostes per viure el Nadal als escenaris

Ets d’aquelles persones que l’1 de setembre ja es posen l’All i want for Christmas is you de Mariah Carey, el Last Christmas o que escolten fins a l’infinit les […]

8 cites per celebrar Nadal a Barcelona

8 cites per celebrar Nadal a Barcelona

1. L’encesa dels Llums de Nadal  La inauguració oficial de Nadal comença cada 28 de novembre amb l’encesa dels llums, que il·luminaran els carrers de la ciutat fins al 6 […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!