La "vuelta al teatro", en familia

Rubén Garcia Espelta

Per Núria Canyamares / @ncanyamares

Pares, mares, avis, àvies, tiets, tietes, germans, cosins, amics tots… Ja la tenim aquí. Voleu esprémer la temporada escènica 2018/19 amb els vostres menuts i no sabeu ni per on començar? Sempre us perdeu aquell espectacle que se’n parla tan i tan bé? Us costa detectar quines sales fan programació familiar?

Perquè torneu tots junts al teatre amb garanties d’èxit, us hem preparat una selecció de propostes que abracen els mesos de setembre a novembre i que, confiem, us orientaran en la cerca.

Comencem pels equipaments que programen “tots públics” tot l’any:

Al SAT! Sant Andreu Teatre –que aquesta temporada celebra els 15 anys– fareu diana. D’una banda, trobem les propostes del Remenuts, experiències sensorials per a nens i nenes de 0 a 5 anys que podeu viure asseguts damunt l’escenari: les cançons i titelles de Teatre al detall amb El núvol gris, gras i gros (del 22 al 24 de setembre), la percussió en directe i força visual de Núvols de La petita malumaluga (11 de novembre) i els espectacles del festival sabadellenc El més petit de tots (del 10 a 25 de novembre) amb extensions a una desena de ciutats i que a Barcelona també arriba al Mercat de les Flors amb pures delícies. D’altra banda, i sense moure’ns del SAT!, hi ha l’oferta per a totes les edats d’entre la qual destaquen la bellesa plàstica de Bianco de LaBú Teatre (el 20 i 21 d’octubre i l’1, 3 i 4 de novembre) i la combinació de dansa i titelles Molsa (28 d’octubre) de Thomas Noone Dance, companyia resident des del 2005.


A La Puntual, la casa dels putxinel·lis de Barcelona, a més dels espectacles quilòmetre zero (Pipa, el titella meravella, Greta la rateta… que escombrava l’escaleta, L’ombra de Pinotxo), s’hi podran veure, entre d’altres, les Tanaka Teatre amb No tinc por (del 26 al 28 d’octubre) per vèncer juganerament la por nocturna o dues obres de La Petita Brownie: La cigala i la formiga (de l’1 al 4 de novembre) i Luna, la col·leccionista de paraules (del 9 al 18 de novembre), adaptacions dels coneguts contes que apropen la música clàssica i el valor de la paraula als petits. I per celebrar els 13 anys de titelles, La Puntual regala una visita guiada a les instal·lacions el 23 de setembre a les 17h. Espavileu, l’aforament és limitat i el teatre ben petit, el més petit de la ciutat!


El Teatre Tantarantana també s’adreça a tota la família. D’aquest trimestre us recomanem especialment l’univers visual i sonor de Els viatges d’en Filalici de la Cia. El dit al nas, adaptació del còmic de Philémon de Fred publicat a la revista Cavall Fort (del 3 a l’11 de novembre) i Años Luz amb què Luz, Micro y Punto estrena a Barcelona aquest espectacle gestual reconegut a FETEN 2017 com a Millor proposta plàstica (17 i 18 de novembre).

I al Poble Espanyol l’activitat no s’atura amb propostes de tot tipus, entre les quals l’espectacle musical i multimèdia Contes per minuts de Pep López (23 de setembre), el gest i poesia visual Hats de Jam (4 de novembre) i la diversió assegurada de Una paradeta particular de la pallassa La Bleda (25 de novembre).

Els grans teatres barcelonins també tenen en compte els espectadors més joves amb cicles exclusius per a ells:

El Teatre Nacional reinicia “El TNC petit” amb una absoluta meravella: Amour de la companyia basca Marie de Jongh, mare d’altres cèlebres títols com ‘¿Por qué lloras Marie?’. Un espectacle de màscares sense paraules de gran bellesa i sensibilitat que parla dels diferents amors que podem trobar a la vida: des de la infantesa fins al final del camí. L’hem vist a fires i festivals de casa nostra (Mercat de les Flors al MiniGrec 2016 o a La Mostra d’Igualada 2018) i s’ha endut notables reconeixements com el Max 2017 a Millor espectacle infantil o familiar o el Premi FETEN 2016 (la fira per a tots els públics de referència a nivell espanyol, a Gijón). Ara, torna a Barcelona i de ben segur emocionarà de nou del més petit al més gran. A la Sala Tallers del TNC del 22 de novembre al 2 de desembre.

Al Teatre Lliure la programació familiar s’anomena “El Lliure dels nens” i en destaca un espectacle de clown dolç com la mel. A Libèl·lula, l’entranyable Toti Toronell convida el públic a entrar al seu món particular per compartir l’humor i la poètica d’allò més simple i artesanal. El teatret, construït per ell mateix i ple de màgia i curiositats, li ha valgut el premi a la Millor escenografia a la Fira de Titelles de Lleida 2016, quan el va estrenar. Gaudireu d’una estona tendre i carregada d’innocència. Al Lliure de Montjuïc del 6 al 18 de novembre.

El Gran Teatre del Liceu introdueix la família sencera a l’òpera amb “El Petit Liceu” i produccions pròpies com Mans a l’òpera (20 i 21 d’octubre) i Allegro vivace (18 de novembre), mentre que el Romea no arrencarà “Petit Romea” fins a mitjans de desembre. Tot arribarà.


Sens dubte, aquí no hi és pas tot. No deixeu de remenar la cartellera infantil de Teatre Barcelona per saber què fan al Jove Teatre Regina –que celebra els 30 anys de temporada familiar–, Poliorama, Escenari Joan Brossa, Sala Fènix, Eixample Teatre, Porta 4, Teatreneu, Cincómonos, Teatre Gaudí Barcelona, Aquitània Teatre, Coliseum, Condal, Apolo, Teatre del Raval, BARTS… i a la munió de centres cívics repartits arreu de la ciutat. Tots ells, d’acord amb els seus formats i línia artística, ofereixen espectacles per a nens i nenes de diferents edats, gustos i interessos conformant una cartellera impossible d’abastar.

Finalment, un apunt. Animeu-vos a descobrir un nou espai escènic a Sarrià-Sant Gervasi, que ha recuperat l’emblemàtic teatret de titelles del Turó Park 20 anys després que baixés el teló. El teatre –en actiu des del 15 de setembre– funcionarà dos dissabtes al mes fins al novembre amb representacions no exclusivament de titelles com Matito i la grandíssima roda de fira d’Arnau i Clara Colom (29 de setembre), sinó també de circ Amb P de Pallasso de Sabanni (13 d’octubre), música Folkids de Pep López (27 d’octubre), teatre Una carretada de contes de La Guilla Teatre (10 de novembre) i La màgia de la Joana Andreu (17 de novembre).

Continuem al desembre amb noves recomanacions…

Escrito por

Periodista y gestor cultural. Responsable de contenidos editoriales de TeatreBarcelona.com. Ha trabajo en medios como Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Artículos relacionados
Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

La escena de teatro infantil y familiar de Barcelona tiene una larga tradición: ¡aprovéchala, sácalos de casa y llévalos a uno de los muchos espacios culturales que programan espectáculos para […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!