12 companyies i artistes de circ contemporani que cal conèixer

Redacció

Aquestes passades festes de Nadal Barcelona va gaudir –per fi– d’una gran quantitat d’espectacles de circ, tant de carpa com de sala, familiars i per adults: Rhum, Bèsties, Capas, Garbuix… Ara el circ torna a situar-se al primer pla de l’actualitat gràcies al cicle impulsat pel Mercat de les Flors amb la complicitat de la Central del Circ, el Circ d’Ara Mateix, i la proximitat del Festival Trapezi de Reus. Sembla que poc a poc s’obren escletxes en la programació per donar cabuda a les companyies i artistes de circ, però encara costa de veure’ls regularment. Us hem fet un recull de les companyies que, en cas de veure-les a la cartellera, no us podeu perdre:

☞ Llegeix també el reportatge sobre la situació actual del circ a Catalunya: “No som només espectacles familiars de migdia

 

TEATRE_BARCELONA-baro_evel-REVISTA_1> Baró d’Evel Cirk Cie

La companyia franco-catalana creada el 2001 per Camille Decourtye i Blaï Mateu és una de les companyies associades del Mercat de les Flors, on ha presentat gran part dels seus espectacles. Aquesta temporada han entusiasmat el públic barceloní amb les Bèsties i l’univers insòlit dels membres de la seva tribu imaginària formada per acròbates, ballarins, un comediant, cavalls i aus d’un món bell, oníric i delicat. Abans, havien presentat també al Mercat peces com Mazùt, Le sort du denans i l’embrió de Bèsties: Obres. La companyia ha representat els seus sis espectacles a nombrosos països, amb més de 600 funcions. Caldrà esperar el 2017 per tornar a veure les seves Bèsties al Mercat –i segur que es repetiran les cues–, però durant el cicle Circ d’Ara Mateix ofereixen la seva petita peça El ball de manera gratuïta al hall del Mercat.

 

TEATRE_BARCELONA-pistolet-REVISTA_1 > Circ Pistolet

Aquesta temporada els hem pogut veure a Barcelona durant les Festes de la Mercè i al Circorts. Fundada l’any 2008 per Enric Petit i la Rat Serra, van ser la Companyia de circ revelació de l’any 2014 i guanyadors del I Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ per l’espectacle Incert. El seu punt de trobada són els equilibris acrobàtics en col.lectiu, juntament amb les tècniques individuals (cèrcol aeri, verticalisme, quadrant rus, equilibris acrobàtics de mà a mà). Altres espectacles de la companyia són Sobre rodes, estrenat al XIII Festival de Circ i Firaires Trapezi de Vilanova, i Cabaret Pistolet. Del 27 al 29 de maig presenten Incert a l’Auditori amb la música en directe de Víctor Morató i Seis Pájaros de un Tiro.

 

TEATRE_BARCELONA-animal_religion-REVISTA_1> Animal Religion

La companyia formada per Niklas Blomberg i Quim Girón ha aconseguit els últims anys fer-se lloc en les arts escèniques amb propostes arriscades que naveguen entre diferents disciplines i que persegueixen la innovació en el món del circ. Amb Indomador, un espectacle que ens connecta amb la nostra animalitat més profunda a través de cossos transgènics, verticals i acrobàcies en talons, van guanyar el Premi Zirkòlika 2013 a la Millor companyia novell. A TauromaquiNa s’atrevien a enfrontar-se a un toro mecànic i a la FiraTàrrega 2014 sorprenien el públic amb Chicken legz, una experiència única en una granja amb animals, música electrònica i acròbates. El 2015 s’han endut el II Gran Premi BBVA de Circ per l’espectacle Sifonòfor, que es va poder veure a l’Auditori la temporada passada. Ara presenten nou espectacle al Mercat de les Flors: Sapiens zoo, una peça que estimula els instints més bàsics.

 

TEATRE_BARCELONA-companyia_eia-REVISTA_1> Companyia Eia

La Companyia Eia va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2011 en la categoria Circ per l’espectacle Capas, que ha girat durant 5 anys. El jurat en destacava “el risc assumit en la recerca i innovació circense”. Ara presenten InTarsi al Mercat de les Flors, una reflexió de quatre acròbates sobre la grandesa de trobar-se a si mateix i la transformació dels sentiments. Un espectacle reflexiu i visceral que té com a objectiu “fer riure pensant” o “fer pensar rient”, i que ofereix la possibilitat de mirar les coses des d’una altra perspectiva. Una coproducció del Mercat que vol arribar a tots els públics.

 

TEATRE_BARCELONA-Hotel-Locandi-REVISTA-1> Hotel Iocandi

Hotel Iocandi és una jove companyia de circ nascuda entre Barcelona i Mallorca creada per Griselda Juncà i Tomeu Amer, que més tard ha incorpora la cantant Joana Gomila. Si sou dels que pugeu al Castell de Montjuïc per la Mercè, segur que els haureu vist. Actualment estan de gira amb la peça curta EsquerdesPremi Zirkòlika a Millor espectacle de circ– que ja han portat arreu del país i festivals com el Freiburg Kulturbörse, el Trapezi de Reus, l’Europeanne de cirque de Toulouse, Bilboko Kalealdia, Curtcirckit, Kaldearte Vitoria o el Festival Brocante. L’espectacle és un número que combina el trapezi fix i l’escala d’equilibris a través de dos cossos en moviment en un joc d’estira i arronsa entre el desig i la fugida.

 

TEATRE_BARCELONA-joan_catala-REVISTA_1> Joan Català

Joan Català entén el fet escènic com un espai de diàleg entre l’humà, l’objecte i l’entorn, on el joc i el treball empasten amb les eines, les vivències i les idees que cada un porta. S’inicia a les arts plàstiques el 1994 a la Llotja i més tard passa per diferents escoles de circ per especialitzar-se en el treball dels portes o equilibris acrobàtics (mà a mà). Ha fet una formació paral·lela en dansa contemporània i llenguatges propers al moviment com ara el teatre de gest o el pallasso. Ha treballat amb les companyies Daraomai, Circus Klezmer, Los 2Play, Cia. Mudances-Angels Margarit. Després de l’èxit de Pelat, estrenat al Circ d’Ara Mateix de 2014, actualment treballa amb Roser Tutusaus en un nou projecte: Menar.

 

TEATRE_BARCELONA-Cie-Marcel-et-ses-droles-de-femmes-REVISTA_1> Marcel et ses drôles de femmes

Aquest quartet francocatalà format per acròbates va enlluernar el públic de la plaça de les Nacions a la passada edició de FiraTàrrega amb la seva primera peça, Miss Dolly, que ja s’havia endut el Premi Zirkòlika al Millor número de circ 2013. Nascut en la seva etapa de formació a l’École Nationale des Arts du Cirque de Rosny-Sous Bois, aquest col·lectiu presenta un espectacle còmic d’acrobàcies amb quadre aeri i portador coreà que combina elements del burlesc i del western; una història d’amor en un circ d’una horrible bellesa. Tot i que és difícil veure’ls actuar a Barcelona més enllà d’esdeveniments especials com el Circ de la Mercè, val la pena tenir-los ben apuntats. El seu estil és peculiarment grotesc, però sedueix a tots els públics.

 

TEATRE_BARCELONA-mumusic_circus-REVISTA_1> Mumusic Circus

Mumusic Circus enamora per la seva tendresa. Nascut de la mà de Marçal Calvet i Clara Poch davant la necessitat de crear espectacles «transparents i amb humanitat» on es combinin el circ, la música i el moviment, des del 2008 han guanyat diferents premis d’àmbit internacional i han actuat arreu d’Europa, Àsia i Amèrica. La peça Merci Bien els va merèixer el Premi del públic de la Mostra d’Igualada i el Premi a Millor espectacle familiar als Premis Zirkòlika 2010. Actualment estan de gira amb Petits prínceps, un espectacle amb què han encetat la línia Minimumusic, destinada als espectadors més petits, i Amigoo, que es podrà veure al Festival Trapezi de Reus, on mostren fragments d’intimitat d’un home i una dona en una travessa gestual i musical per la solitud humana.

 

TEATRE_BARCELONA-amer_i_africa-REVISTA_1> Amer i Àfrica

Amer i Àfrica són dos artistes de circ especialitzats en la tècnica de mà a mà que, des que es coneixen a la Central del Circ de Barcelona, inicien un camí de formació per cercar el seu llenguatge propi. A través de la investigació amb objectes troben la manera d’entendre i interpretar la seva disciplina. L’Àfrica Llorens ve del món de l’esport de competició; Amer Kabbani, de la formació, el circ i el clown. S’uneixen tècnica i precisió, amb interpretació i posada en escena. Actualment tenen dos espectacles: Bunkai, estrenat al Festival de Circ Trapezi de Reus al 2015, que integra la tècnica de mans a mans amb el Karate i Equiinox, un espectacle de petit format on dos personatges juguen i descobreixen des de la innocència, moviments, formes i figures amb un objecte metàl·lic.

 

TEATRE_BARCELONA-imaga-REVISTA_1> Imaga

Imaga neix l’any 2012 per la motivació de Melissa Scioscia i Ingrid Esperanza d’investigar nous camins i possibilitats a l’antiga tècnica de circ de suspensió dels cabells, aprofundint en el treball de duo (rigger i suspesa) a través del moviment. L’any 2015 van rebre el premi a la millor companyia emergent als premis de circ de Catalunya. Fa escasses setmanes van presentar FS2 • Sinfonía Escénica de la Relación a la Sala Hiroshima, un espectacle que mostra dues dones cercant l’equilibri connectades per una corda. Les dues artistes juguen i s’enfronten als límits de dos cossos en simbiosi que s’atrauen i es repel•len, on allò concret i allò eteri es toquen.

 

TEATRE_BARCELONA-pals-REVISTA_1> Cíclicus

Formada a finals de 2008 per la músic Tanja Haupt i l’artista de circ Leandro Mendoza, Cíclicus ha anat incorporant cada cop més actors, nous formats, noves estructures narratives creades a partir del treball col·laboratiu. Al Grec 2015 van seduir el públic amb Pals, una peça que compta amb una espectacular escenografia formada per pals de fusta i rodes de carro que es munten i desmunten per convertir-se en aparells de circ i poder així presentar números de funambulisme, perxa xinesa o cordal llisa. Aquesta impressionant posada en escena els va valdre el Premi Zirkòlika especial. També han portat pels carrers de nombroses localitats el seus espectacles Cíclicus i La Tartana.

 

TEATRE_BARCELONA-botproject-REVISTA_1> Botproject

A qui no li agrada saltar en un llit elàstic? Els Botproject, a més, ho han convertit en la base dels seus espectacles. Formada l’any 2007, la companyia va iniciar noves línies d’investigació tècnica i artística sobre mur, objectes, moviment i interpretació aprofundint en la seva interacció amb el llit elàstic. Va ser aquí on va sorgir la idea del seu primer espectacle, Collage. Des d’aleshores alternen la seva residència entre Ca l’Estruch de Sabadell i la Central del circ per continuar l’ampliació, desenvolupament i perfeccionament de les seves línies d’investigació. Han realitzat més de 200 representacions de Collage i el seu segon espectacle, Epiral del Diablo.

Escrito por
Redacció
Artículos relacionados
Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

La escena de teatro infantil y familiar de Barcelona tiene una larga tradición: ¡aprovéchala, sácalos de casa y llévalos a uno de los muchos espacios culturales que programan espectáculos para […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!