La Mercè 2016 ve carregada de propostes d’arts escèniques estimulants, animades, eclèctiques, còmiques, circenses, dansaires, musicals i per a totes les edats. Us hem preparat una selecció dels imprescindibles d’aquest Festival MAC – Mercè Arts de Carrer a través dels diferents espais:
CASTELL DE MONTJUÏC
> Fenòmens: la versió de carrer del Circ d’Hivern de l’Ateneu de Nou Barris
Aquest espectacle, dirigit per Jordi Aspa (la meitat d´Escarlata Circus), es titulava originalment F.I.R.A., acrònim de Fenòmens inversemblants rescatats de l´anonimat, però el que veurem a la Mercè és una versió de carrer que canvia de títol tot i mantenir intacta la poètica original. Equilibris acrobàtics, verticals, mans a mans… Diverses tècniques de circ es combinen en uns números plens de poesia i bon humor, imatges fascinadores que van acompanyades de música en viu.
> Miss Dolly: acrobàcies, westerns i burlesc
Marcel et ses Drôles de Femmes, un grup d’acròbates francocatalà, combina les acrobàcies amb quadre aeri i portador coreà amb grans dosis de bon humor, un pessic de poesia i tones d’emoció i sentiments. I mentre ens deixen sorpresos amb la seva tècnica, els quatre intèrprets posen en escena una preciosa història d’amor amb elements del teatre burlesc i d’un western explicat per Tennessee Williams.
> Bal Trap o com volar pels aires!
Els sis acròbates de la companyia La Contrabande, formada i creada al Centre National des Arts du Cirque de Châlons-en-Champagne, són uns especialistes en la bàscula o palanca, aquell tauló que fa volar els artistes pels aires quan un altre salta a l’altre costat de la fusta. Veureu que el seu és un espectacle ple de ritme on els artistes passen l’estona intentant volar pels aires, sols, en parelles o en grup! Us presenten un espectacle de precisió on llançaments i propulsions conformen una mena de ballet.
> El surrealisme quotidià del clown Pere Hosta
Open Door és el nou espectacle de carrer d’aquest artista singular especialitzat en el teatre d’humor ens convida a obrir una porta que transporta d’un costat a l´altre sense descans. Què hi trobarem a l’altre costat d’aquesta porta que ha aparegut del no-res? Doncs segurament nosaltres mateixos i la nostra vida diària, o potser el personatge excèntric, surrealista, curiós i encisador que protagonitza l’espectacle. Prepareu-vos per a una col·lecció de gags divertidíssims que s’inspiren en la nostra vida diària. «Travesseu la porta per viure d’una manera diferent el carrer de cada dia», ens diu aquest artista. Feu-li cas i descobrireu què és el surrealisme… quotidià.
PARC DE LA TRINITAT
> La partida, de Vero Cendoya. Futbol o dansa?
És una coreografia o és un partit de futbol? Doncs una mica de tot, perquè l´esport rei i la dansa contemporània es barregen en un muntatge que converteix en coreografia les jugades futbolístiques o a la inversa, com preferiu. És una creació de Vero Cendoya, una ballarina, coreògrafa i artista plàstica que ja havia hibridat dansa amb poesia, hip-hop o les arts plàstiques, però que ara va més enllà i es pregunta si la dansa no podria arribar a convertir-se en un espectacle de masses. El muntatge, premiat a FiraTàrrega 2015 i Premi de la Crítica de Barcelona, té la participació de prop de quaranta voluntaris del barri que fan d’espectadors del partit, i del grup de percussió de la Trinitat Tukantú Batucada.
> Combinat de circ i dansa
Una pila d’artistes ens demostren que a Barcelona s’està fent, ara mateix, un circ de primera. Us ho ensenyen, amb festa i no amb paraules, la Mònica Lucchetti, directora artística d’aquest Combinat de circ i dansa, i tot de malabaristes, acròbates i ballarins.
PARC DE LA CIUTADELLA
> Circ, música i arts visuals amb els finlandesos Agit-Cirk
Nuanc3d no és circ contemporani, ni un concert de música electrònica ni una proposta d’arts visuals, sinó una mica de tot plegat. I és que aquest col·lectiu finlandès ha posat a dialogar la tecnologia més nova (i en concret, uns sensors de moviment) amb formes diverses de creació artística i amb els seus propis cossos. El resultat és un espectacle nocturn en el qual els artistes de circ evolucionen per l´espai mentre els sensors que porten i que estan connectats a un ordinador transformen el seu moviment en sons electrònics i en unes imatges que es projecten en una pantalla.
> Libèl·lula, l’art artesanal de Toti Toronell
Aquest teatret de fira segueix mantenint l’essència artesanal de les coses fetes a mà. Aquí, la simplicitat es fa norma, perquè aquest artista no necessita gaire més que els números de sempre per demostrar una habilitat fora mida. Un gran artista que, a més, comparteix la seva sapiència en un taller.
> International Hip Hop, la dansa urbana de París i Barcelona
Del house al hip-hop contemporani. És el camí que podreu recórrer si veniu a veure el cabaret d’aquesta Mercè. Els Brodas Bros fan de presentadors i amfitrions d’una pila d’artistes francesos que deixen constància de la importància d’aquesta escena a París. I és que a la capital francesa s’hi fan festivals de hip-hop de gran prestigi i és la ciutat d’origen de tot d’artistes com Street Style Society, Eklips o YZ.
> La rue de ma vie, una passejada als carrers de París
Al Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona participen cada any ballarins d’elit de diverses disciplines: des de dansa clàssica fins a contemporània i dansa espanyola. Els millors participants en el certamen formen el BCN City Ballet, que enguany passa per la Mercè per interpretar (atenció: en rigorosa estrena a Barcelona!), la coreografia de Ramon Oller La rue de ma vie. És un espectacle de dansa amb un llenguatge modern i jove que ens porta a passejar pels carrers i les places de París.