10 imprescindibles de La Mercè 2016

Mercè Rubià

La Mercè 2016 ve carregada de propostes d’arts escèniques estimulants, animades, eclèctiques, còmiques, circenses, dansaires, musicals i per a totes les edats. Us hem preparat una selecció dels imprescindibles d’aquest Festival MAC – Mercè Arts de Carrer a través dels diferents espais:

TEATRE_BARCELONA-f.i.r.a_19_circ_d_hivern_1

CASTELL DE MONTJUÏC

> Fenòmens: la versió de carrer del Circ d’Hivern de l’Ateneu de Nou Barris

Aquest espectacle, dirigit per Jordi Aspa (la meitat d´Escarlata Circus), es titulava originalment F.I.R.A., acrònim de Fenòmens inversemblants rescatats de l´anonimat, però el que veurem a la Mercè és una versió de carrer que canvia de títol tot i mantenir intacta la poètica original. Equilibris acrobàtics, verticals, mans a mans… Diverses tècniques de circ es combinen en uns números plens de poesia i bon humor, imatges fascinadores que van acompanyades de música en viu.

> Miss Dolly: acrobàcies, westerns i burlesc

Marcel et ses Drôles de Femmes, un grup d’acròbates francocatalà, combina les acrobàcies amb quadre aeri i portador coreà amb grans dosis de bon humor, un pessic de poesia i tones d’emoció i sentiments. I mentre ens deixen sorpresos amb la seva tècnica, els quatre intèrprets posen en escena una preciosa història d’amor amb elements del teatre burlesc i d’un western explicat per Tennessee Williams.

> Bal Trap o com volar pels aires!

Els sis acròbates de la companyia La Contrabande, formada i creada al Centre National des Arts du Cirque de Châlons-en-Champagne, són uns especialistes en la bàscula o palanca, aquell tauló que fa volar els artistes pels aires quan un altre salta a l’altre costat de la fusta. Veureu que el seu és un espectacle ple de ritme on els artistes passen l’estona intentant volar pels aires, sols, en parelles o en grup! Us presenten un espectacle de precisió on llançaments i propulsions conformen una mena de ballet.

> El surrealisme quotidià del clown Pere Hosta 

Open Door és el nou espectacle de carrer d’aquest artista singular especialitzat en el teatre d’humor ens convida a obrir una porta que transporta d’un costat a l´altre sense descans. Què hi trobarem a l’altre costat d’aquesta porta que ha aparegut del no-res? Doncs segurament nosaltres mateixos i la nostra vida diària, o potser el personatge excèntric, surrealista, curiós i encisador que protagonitza l’espectacle. Prepareu-vos per a una col·lecció de gags divertidíssims que s’inspiren en la nostra vida diària. «Travesseu la porta per viure d’una manera diferent el carrer de cada dia», ens diu aquest artista. Feu-li cas i descobrireu què és el surrealisme… quotidià.

PARC DE LA TRINITAT

> La partida, de Vero Cendoya. Futbol o dansa?

És una coreografia o és un partit de futbol? Doncs una mica de tot, perquè l´esport rei i la dansa contemporània es barregen en un muntatge que converteix en coreografia les jugades futbolístiques o a la inversa, com preferiu. És una creació de Vero Cendoya, una ballarina, coreògrafa i artista plàstica que ja havia hibridat dansa amb poesia, hip-hop o les arts plàstiques, però que ara va més enllà i es pregunta si la dansa no podria arribar a convertir-se en un espectacle de masses. El muntatge, premiat a FiraTàrrega 2015 i Premi de la Crítica de Barcelona, té la participació de prop de quaranta voluntaris del barri que fan d’espectadors del partit, i del grup de percussió de la Trinitat Tukantú Batucada.

> Combinat de circ i dansa

Una pila d’artistes ens demostren que a Barcelona s’està fent, ara mateix, un circ de primera. Us ho ensenyen, amb festa i no amb paraules, la Mònica Lucchetti, directora artística d’aquest Combinat de circ i dansa, i tot de malabaristes, acròbates i ballarins.

PARC DE LA CIUTADELLA

> Circ, música i arts visuals amb els finlandesos Agit-Cirk 

Nuanc3d no és circ contemporani, ni un concert de música electrònica ni una proposta d’arts visuals, sinó una mica de tot plegat. I és que aquest col·lectiu finlandès ha posat a dialogar la tecnologia més nova (i en concret, uns sensors de moviment) amb formes diverses de creació artística i amb els seus propis cossos. El resultat és un espectacle nocturn en el qual els artistes de circ evolucionen per l´espai mentre els sensors que porten i que estan connectats a un ordinador transformen el seu moviment en sons electrònics i en unes imatges que es projecten en una pantalla.

> Libèl·lula, l’art artesanal de Toti Toronell

Aquest teatret de fira segueix mantenint l’essència artesanal de les coses fetes a mà. Aquí, la simplicitat es fa norma, perquè aquest artista no necessita gaire més que els números de sempre per demostrar una habilitat fora mida. Un gran artista que, a més, comparteix la seva sapiència en un taller.

> International Hip Hop, la dansa urbana de París i Barcelona

Del house al hip-hop contemporani. És el camí que podreu recórrer si veniu a veure el cabaret d’aquesta Mercè. Els Brodas Bros fan de presentadors i amfitrions d’una pila d’artistes francesos que deixen constància de la importància d’aquesta escena a París. I és que a la capital francesa s’hi fan festivals de hip-hop de gran prestigi i és la ciutat d’origen de tot d’artistes com Street Style Society, Eklips o YZ.

> La rue de ma vie, una passejada als carrers de París

Al Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona participen cada any ballarins d’elit de diverses disciplines: des de dansa clàssica fins a contemporània i dansa espanyola. Els millors participants en el certamen formen el BCN City Ballet, que enguany passa per la Mercè per interpretar (atenció: en rigorosa estrena a Barcelona!), la coreografia de Ramon Oller La rue de ma vie. És un espectacle de dansa amb un llenguatge modern i jove que ens porta a passejar pels carrers i les places de París.

Escrito por
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorándome de la danza y del circo. Advertencia: Si la mayoría de mis recomendaciones tienen muchos aplausos no es por falta de criterio (que quizá también), si no porque prefiero hablar de las obras que me gustan. Muy lejos de querer hacer (o ser) crítica.

Artículos relacionados
Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

La escena de teatro infantil y familiar de Barcelona tiene una larga tradición: ¡aprovéchala, sácalos de casa y llévalos a uno de los muchos espacios culturales que programan espectáculos para […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!