Ahir en un entorn inhabitual, vam poder assistir a aquesta proposta de Societat Doctor Alonso i Teatro de Babel-Dramafest. Una proposta que es va representar en el Museu d’Arqueologia.
Interpretada en castellà per un músic (Nilo Gallego), dos actors (Hipólito Patón i Ramon Giró) i un escultor (Lluc Baños), amb la intervenció de Sofia Asencio i que compta amb la col·laboració especial d’un arqueòleg, René Pacheco, que és membre de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i ens explicarà perquè i com treballen en la localització i apertura de les foses comunes de la guerra civil espanyola. Un moment realment colpidor.
El col·lectiu català Societat Doctor Alonso i el mexicà Teatro de Babel reflexionen amb el cos i la paraula sobre les desaparicions. Partint dels desapareguts com a conseqüència de la repressió de la Guerra Civil Espanyola i dels desapareguts a Mèxic víctimes del narcotràfic, qüestionen com es fabrica la història ocultant, tapant, qui ho fa i per què.
Desenterrar els ossos és una manera de desenterrar records, historia, vides. Segons Tomàs Aragay es maten i enterren unes 30.000 persones l’any. Aquesta proposta és en realitat una denúncia, però no una denúncia oberta contra les desaparicions sinó una denúncia a la forma en què s’escriu la història i la forma en què tàcitament tots ens conformem perquè la veritat molt sovint fa molt mal i ens mostra la nostra incapacitat per actuar.
Una proposta molt interessant que obre la porta a la reflexió i al diàleg, i en aquest sentit hi ha programada una activitat dilluns dia 11 a l’Arts Santa Mònica amb el creador de l’espectacle Tomàs Aragay.
Si voleu llegir la valoració sencera nomès heu de clicar AQUÍ