Unheimlich

Una opinión de Miquel Gascon Baz
Miquel Gascon Baz
Unheimlich → Antic Teatre
23/05/2019
La nuesa qüestionada a la vida quotidiana

Ahir dimecres dia 22, vam fer cap a la Sala Atrium per veure la estrena de la segona peça del Cicle de Creació Escènica DespertaLab 2019, impulsat per la Nau Ivanow i la mateixa Sala Atrium. Un cicle creat per donar suport a la creació, producció, difusió i exhibició de dos espectacles de joves companyies nacionals i una d’internacional.

Aquesta cinquena edició del Cicle, consta de quatre espectacles: «Excalibur i altres històries d’animals morts» de la companyia mallorquina Hermanos Picohueso, «Unheimlich» amb la unió de les companyies Pelipolaca + Les desvestides, «La Caja» i «La leyenda del fauno i el viaje» de la companyia internacional Los escultores del aire.

Un qüestionament del tractament que fa la societat envers l’home/dona nu. La nuesa considerada irreverent, provocadora i per tant prohibida i censurada en la vida quotidiana. La mateixa nuesa que provoca admiració i respecte quan la veiem dins d’un museu, reflectida en un quadre o una escultura.

Entrem a una sala d’un museu on unes noies contemplen les obres exposades. Ho fan lentament, amb admiració o sorpresa. Estan contemplant pintures on apareix gent despullada: dreta, asseguda, de cara, d’esquenes….

Quatre actrius, Belén Bouso, Núria Corominas, Rut GironaGal·la Sabaté que amb la seva expressivitat i gestualitat ens transporten amb elles a aquesta sala de Museu i contemplem, amb elles, les peces exposades. Tot just una paraula, o un murmuri, però en aquest cas tampoc no calen les paraules. Les mirades encreuades, els gestos ho diuen tot. La direcció de la peça és d’Irene Vicente Salas.

I del món de l’espectador que visiona l’obra d’art exposada, ens transporten al món de les models que han de restar immòbils hores i hores, en postures sovint impossibles, perquè el pintor o escultor aconsegueixi el resultat desitjat, plasmar a la seva obra la bellesa d’un nu, convertint-la en mercaderia, en objecte de desig per un públic determinat.

A UNHEIMLICH (paraula que es podria traduir com el rostre sinistre, misteriós, de què és familiar), es qüestiona on queda l’ètica i la intimitat d’aquestes representacions que s’han convertit en art i són permeses, representacions que són qüestionades i prohibides en la nostra quotidianitat.

Una peça que ha partit de l’estudi de la representació de la nuesa femenina en la història de l’art. Basant-se en l’art de la història moderna, on a partir de l'»Origen del món» de Courbet, es representa la nuesa femenina sense necessitat de cap pretext per a exhibir-la. Fins llavors hi havia una justificació mitològica o de llegenda per representar el cos nu.

Pelipolaca i les Desvestides prenen com a referència l’habitació secreta del museu arqueològic de Nàpols, que alberga les pintures pompeianes, com una representació dels museus concebuts únicament per a una part «escollida» de la població. Curiosament aquesta sala nosaltres la vàrem visitar encara no fa tres mesos i la tenim acabada de gravar a la memòria.

Una posada en escena alentida on la il·luminació de Joana Serra i el so de Sofía Martori juguen un paper important i condueixen la nostra mirada. El potent vestuari enfunda a les intèrprets, amb unes malles de color carn on es dibuixa el cos nu amb traços gruixuts i els hi dóna llibertat de moviments.

Una proposta valenta i arriscada, que segurament està molt allunyada dels paràmetres del cercle habitual de teatre comercial que se’ns ofereix a la nostra ciutat; una peça sense text, molt visual, que es recolza en el llenguatge del cos, en les mirades, en el gest i la mímica dels intèrprets.

Hem de reconèixer que desconeixíem exactament que anàvem a veure, i que assistíem a l’estrena perquè confiem plenament en la Sala Atrium que molt poques vegades ens ha deixat indiferents. Ens costa valorar com ho fem habitualment, ja que encara que la proposta ens ha interessat força, precisament per ser diferent de tot el que hem vist fina ara, …. reconeixem que no és el tipus de teatre que més ens apassiona, perquè preferim les obres de text.

En acabar la representació hem aplaudit força (quan no connectem, no ho fem), però hem sortit desconcertats sense saber del cert si ens ha acabat de satisfer o no … i sobretot, amb el dubte de si hem entès tot el que ens volien explicar; creiem que és una peça molt treballada, amb moltes capes, que els espectadors difícilment poden captar en una sola mirada.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Unheimlich

A partir de 12,00€
Comprar Entradas
Unheimlich

La Cia Pelipolaca + Les desvestides presentan Unheimlich.

Vivimos continuamente bombardeados de estímulos visuales, de imágenes: publicidad en la calle, móviles en funcionamiento las 24 horas del día y redes sociales en las que todo el mundo tiene la potestad de ilustrar lo que quiera y como quiera (casi). Pero el bombardeo del imaginario y la estética común no nos lo hemos inventado hace pocos días. De hecho, hay lugares donde se conserva la historia general y oficial del recorrido de las imágenes: los museos de arte.

Las redes sociales vetan a la primera de cambio aquello que consideran obsceno, cosas como un pezón femenino, una mujer desnuda, el sexo tanto masculino como femenino. Pero parece que estas censuras son relativamente nuevas. Cuando entramos a un museo, no dejamos de ver, sea la época que sea, gente y gente desnuda: derecha, sentada, estirada, de cara, de espaldas… ¿porque al arte se le permite visualizar aquello que en nuestra cotidianidad queda relegado al obsceno y prohibido?

Unheimlich quiere ser una revisión de nuestro comportamiento como espectadores ante los cuerpos exhibidos en los museos de arte a partir de 4 intérpretes con 4 corporalidades que quieren ser distantes del canon femenino que ha gobernado cada una de las épocas artísticas pasadas y hasta hoy en día y, al mismo tiempo, una revisión de estas corporalidades gobernantes, una mirada dentro y fuera de los ejemplos canónicos en sí (cuántas horas se ha quedado inmóvil la modelo para que el pintor consiga el resultado final, como los nudo se convierten en transacciones políticas, en mercancía aristocrática, entre otras cuestiones). Nos cuestionamos, pues, donde queda la ética y la intimidad en estas representaciones y que hace que el arte sublime y trascienda en aquellos elementos que no son permitidos en nuestra cotidianidad.

Viernes 31 de mayo coloquio postfunción organizado por recomana.cat

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
  • Luis Miguel Ruiz Lopez
    12345

    Un bon treball actoral, una bona posada en escena i direcció

    25/05/2019
Únete a TB
Ya somos más de 80.000 usuarios. ¿Te apuntas?

Ya hemos regalado más de 2.500 entradas

Únete gratis a Teatro Barcelona y disfruta de:

Ventajas

Sorteos y promociones

Calendario TB

Toda la cartelera a un vistazo

Newsletter

Semanal con toda la actividad teatral

Usuario TB

Valora espectáculos, lístalos y sigue amigos

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.