Realment la vida és una tómbola

Tómbola

Tómbola
28/11/2023 - Teatre Eòlia

A tocar del 25N, Dia Internacional contra la violència envers les Dones, a la Casa Elizalde es va programar Tómbola, un espectacle de la Cia Gespalka’p amb dramatúrgia i direcció de Maria Ramírez que es va estrenar el juliol de 2023 al Teatre Eòlia i per temes d’agenda no hi vaig poder anar.

Tómbola ha estat guanyadora del Premi Mostra’T 2022 de la Sala Sandaru al millor espectacle; millor actriu per Laura Dorca i millor direcció per Maria Ramírez. També ha estat nominada com a Millor Espectacle Musical de Proximitat als V Premis Teatre Barcelona 2021-2022; i a Millor Musical de Petit Format als Premis Teatremusical.cat.

La vida es una tom, tom, tómbola
la vida es una tom,tom, tómbola
de luz y de color…

De llum i de color?
No pas per la protagonista d’aquest espectacle, una núvia que fuig davant d’un futur incert. Una noia que sent que la seva història personal i la de Pepa Flores (Marisol) tenen camins paral·lels. La seva profunda admiració cap a l’actriu i cantant, la portarà a prendre una de les decisions més importants de la seva vida, la d’abandonar a portes de l’altar, el que havia de ser el seu futur marit.

Ja ho diu el refrany «Més val sola, que mal acompanyada»

L’actriu i cantant Laura Dorca, juntament amb Mateu Bauçà (a càrrec també de la música i de l’espai sonor) són els dos intèrprets d’aquest monòleg musical, que ens fa reflexionar sobre les relacions fallides, des de les relacions tòxiques, l’abús de poder, el creixement personal amorós, el maltractament i la violència masclista; temes realment seriosos, que encara avui dia, malauradament, formen part del nostre dia a dia.

Aquest espectacle avança a ritme de cançons de Marisol (Pepa Flores) com Estando Contigo, Corazón Contento, Me conformo, Ola, Ola, ola, i la cançó amb la que comença, acaba i li dona nom a l’espectacle, Tómbola. Temes molt coneguts, que en Mateu Bauçà a versionat, de tal manera, que tan sols ha quedat la reminiscència de les lletres originals, que tan alegrement cantàvem.

Us preguntareu, per què a ritme de cançons de Marisol? Doncs perquè la protagonista és fan d’aquesta cantant, i també perquè descobreix, que la persona que hi ha al seu darrere, la Pepa Flores també hi té una història real.

Tómbola sorgeix a partir d’experiències reals. Persones que a primera vista mai diries que són víctimes de maltractament o abusos masclistes, són dones que ens creuem pel carrer, que seuen prop nostra, persones properes a nosaltres o del nostre entorn.

Tot i que els temes que tracta són molt seriosos, aquest espectacle està ple de moments divertits.

La Laura Dorca té una veu meravellosa i amb en Mateu Bauçà no pots parar de riure durant tot l’espectacle. Tots dos fan un bon tàndem.

Si teniu oportunitat d’anar-los a veure, no us ho penseu.

Tómbola és una obra divertida, emotiva i a més a més ens fa reflexionar i preguntar-nos, com és possible que actualment, amb tota la informació que tenim al nostre abast sobre la violència de gènere i els abusos, encara hi hagi gent, que viuen aquest tipus de situació.

És per aquest motiu, que són molt necessaris espectacles com aquests. Per saber que cal dir prou, autovalorar-se, tenir la valentia i la força de dir no, saber apartar-se a temps d’aquelles persones amb la vida deixa de ser de llum i de color.

← Volver a Tómbola

¡Enlace copiado!