A la recerca dels seus orígens jueus

TAMAR. La filla de Chagall

TAMAR. La filla de Chagall
18/10/2016

El text d’aquesta obra, de la que és autor Ferran Joanmiquel ha guanyat el VIII premi de teatre Inicia’t de Badalona 2015. D’aquest autor ja vam poder veure «El rey del Gurugú» a la Sala Porta 4 a la temporada passada.

TAMAR, es tracta d’un monòleg, magníficament interpretat per Mireia Vallés i acompanyada amb la música interpretada en directe per Francesc Tomàs.

La Tamar és una jove israeliana que viu a Tel Aviv i és professora d’història de l’art. Ella és d’origen sefardita. La seva família insisteix perquè viatgi a Girona a la recerca de la casa dels seus ancestres, d’on van ser expulsats fa 500 anys.

I la Tamar s’enfada amb la seva mare i de retruc acaba enfadada amb el seu país i amb el món. A ella no li encaixa en la seva estructura mental la necessitat que li transmeten amb un encàrrec que ella creu absurd, com és el de portar una clau vella i rovellada, que ha anat passant de generació en generació, al seu lloc d’origen, on vivien els seus avantpassats, al call jueu de la ciutat de Girona, un lloc que ni tan sols localitza en el mapa.

La Mireia Vallès, ens ha arribat a emocionar amb una interpretació brutal, malgrat que potser l’hem trobat un pèl sobreactuada en els primers minuts, quan s’enfronta amb la mare; desprès ha anat canviant de registre i de perspectiva al llarg de l’obra, amb una gran capacitat de comunicació.

Un complement perfecte ha estat la música de la mà de Francesc Tomàs, que ja està tocant el llaüt quan anem entrant a la sala i que també toca el violí i un timbal quadrat que com ens comenta a la sortida, era un instrument femení, que era tocat de forma exclusiva per dones a la península Ibèrica, dins de la cultura sefardita.

Una proposta que ha estat una delícia i que paga la pena veure.

Si desitgeu veure l’apunt original, només heu de clicar AQUÍ

← Volver a TAMAR. La filla de Chagall

¡Enlace copiado!