Tres petites joies d’Eduardo de Filippo

Sik, Sik y otros

Sik, Sik y otros
24/12/2016

Guido Torlonia ha escollit aquestes tres peces d’Eduardo de Filippo que ens ofereixen un apropament a la tradició popular que va servir d’inspiració a l’autor napolità. Recrea l’atmosfera d’una companyia de teatre que sembla descendir directament de la Commedia dell’Arte, una companyia d’actors ambulants acostumats a voltar amb els seus baguls.

La família De Filippo compta amb una llarga tradició teatral , ha seguit personalment aquesta adaptació, i ahir estaven presents a l’estrena. La directora actual de la companyia De Filippo, Carolina Rosi, vídua del fill d’Eduardo de Filippo va participar en el col·loqui que va tenir lloc en finalitzar la representació.

El Teatre Akadèmia ha volgut apostar per la posada en escena d’aquestes petites joies, per tal de donar-les a conèixer i poder oferir un teatre familiar en aquestes dates. Per poder fer-ho ha hagut de transigir amb una imposició de la família de Di Filippo fent aquestes representacions en castellà, amb la intenció de què puguin girar per l’estat espanyol.

Les tres peces breus que formen part d’aquesta proposta són:

«Amistad» escrita el 1952 que ens descriu la relació actual de dos vells amics de la infància que es retroben a la casa de camp on un d’ells, greument malalt, està reclòs amb la seva germana. La visita no serà ben rebuda i acabarem sabent la veritable naturalesa de la seva amistat.

«Peligrosamente» escrita el 1938, inspirada en les farses napolitanes del 800 amb Pulcinella com a protagonista. L’autor presenta la relació d’un matrimoni que ha trobat una manera força curiosa de mantenir l’equilibri davant dels ulls astorats d’un amic de la infància. O com el marit tempera el caràcter impetuós de la dona.

«Sik Sik, el artífice mágico» escrita el 1929, és la peça que dóna nom a l’espectacle i segons ens diuen la que el mateix De Filippo reconeixia que era la seva peça més volguda i d’on van néixer tots els personatges que va crear després per a altres comèdies. Explica la hilarant història d’un il·lusionista de fira, Sik Sik, acostumat a actuar acompanyat de la seva dona i el seu assistent. Però, una nit, l’ajudant serà substituït per un altre còmplice, maldestre i barroer. Una aventura que va situar aquesta peça a l’alçada de les millors comèdies de De Filippo.

Els actors que donen vida als diferents personatges són Pep Molina, Annabel Totusaus, Xavier Capdet i Javier López, sent en Javier López qui adopta el paper de narrador/introductor de les diferents peces i actuant també a l’última. La regidora, Marta Olivella també té un petit paper entre les representacions i és la responsable dels efectes sonors.

Tres petites joies d’Eduardo de Filippo, per passar una vetllada divertida.

Si desitgeu llegir la crònica sencera, només heu de clicar AQUÍ

 

← Volver a Sik, Sik y otros

¡Enlace copiado!