Shakespeare y compañía» és el sèptim muntatge de la companyia Laboratorio Teatro.
Es tracta d’una proposta que ens apropa a la vida i obra de William Shakespeare, a la vegada que ret un homenatge a l’ofici d’actor.
En aquesta ocasió, la companyia Laboratorio Teatro ha situat el muntatge principalment al Londres de 1599, any en que es va crear la companyia Lord Chamberlain’s Men, i en segon terme a l’època actual. Mitjançant el metateatre han creat un pont d’unió entre totes dues èpoques i companyies. Teatre dins del teatre. 1599 i 2021. William Shakespeare i Jessica Walker. Lord Chamberlain’s Men i la companyia Laboratorio Teatro. The Globe i l’espai escènic de Laboratorio Teatro.
Es tracta d’una proposta molt interessant tant pel seu contingut biogràfic i històric, com pel seu missatge reivindicatiu en el que es defensa els drets de la dona i la llibertat sexual .
Dins del mateix espectacle veurem representats alguns episodis de la vida personal i professional de Shakespeare, algunes denúncies i reclamacions dites en boca d’alguns dels seus personatges, com el monòleg de Rosalinda (Clemence Caillouel), on denuncia el fet de que els papers femenins de les seves obres son sempre interpretats per homes, o la reivindicació de la figura de la dona com a principal protagonista dins les obres del dramaturg.
Tindrem el privilegi de presenciar una trobada entre Shakespeare i Lorca, dos grans mestres del metateatre. Trobada en la que veurem a Shakespeare recitant un fragment de l’obra “El público”, i a Lorca interpretant el paper de Julieta reivindicant que l’amor és possible entre dues persones del mateix sexe. Sens dubte aquest ha estat, juntament amb la escena de Ricard III (Roser Vallvé), un dels moments més increïbles d’aquest muntatge.
A «Shakespeare y compañía» es poden veure encreuaments simultanis de diferents nivells de ficció. Teatre dins del teatre dins del teatre. M’explico, tenim a l’actor Carlos Martín-Peñasco que interpreta a l’actor Richard Burbage, interpretant al rei Lear i a Hamlet.
Hi ha moments còmics, poètics, dramàtics, tràgics, seriosos i grotescos. Referències i paral·lelismes amb la situació actual. Personatges reals com Shakespeare, Richard Burbage, la reina Isabel I, Christopher Marlowe, Anne Hathaway i Lorca, amb personatges ficticis com Ricard III, Romeo, Julieta i Rosalinda, interactuant en un mateix espai temporal.
A destacar:
– La posada en escena , com sempre espectacular!!! De fet l’espai te quelcom especial que t’atrapa només traspassar la cortina.
– No podia faltar la música en directe. En aquesta ocasió de la mà de la pianista Jolynn Msawbaa. Música d’època isabelina combinada amb temes de la banda britànica de rock Queen.
– La il·luminació és una de les coses que més en fascina d’aquesta companyia. Amb tan sols dos focus manipulats manualment aconsegueixen imatges d’una bellesa poètica extraordinària.
-El vestuari i la caracterització és una altra de les coses més m’agraden d’aquesta companyia. Tot està cuidat al mínim detall. Teixits moderns i complements que ens transporten a altres èpoques. Tot un encert lo de les sabates de claqué.
-Pel que fa a les interpretacions, com sempre magnífiques. Júlia Aymar, Clemence Caillouel, David Soler, Lluís Gutiérrez, Carlos Martín-Peñasco, Paloma Remolina, Jessica Walker, Roser Vallvé i Camilo
Una proposta recomanable per a tots aquells que busquen quelcom diferent al teatre convencional .
Teatre trencador, arriscat, emocional, contemporani, sorprenent i amb segell propi.