Jessica Walker no deixa de sorprendre’ns amb les seves reinvencions escèniques, les seves reinterpretacions d’autors i fets històrics, i una manera íntima i personal d’entendre el teatre. Un teatre artesanal i espiritual, d’extrems i profunditat. Un teatre únic a Barcelona, que té el seu temple: la Sala Teatro Laboratorio, al bell mig de l’Eixample esquerre de Barcelona.
La seva darrera proposta és un collage/cabaret/spin-off al voltant de la vida de Shakespeare i alguns dels seus personatges més cèlebres. Al llarg de dues hores, coneixem alguns passatges de la vida de l’autor teatral per excel·lència i també d’algunes de les seves creacions més mítiques, no pas a través dels diàlegs acrobàtics escrits pel bard, sinó d’una capbussada dins dels mons interns d’aquests personatges.
Sense comprometre’s amb un temps o un espai concrets, aquesta fetillera de dramatúrgies de fum i espelmes (de la mà d’uns actors tan heterogenis com fidels, ben cohesionats a través d’una manera singular, respectuosa i profunda d’entendre el teatre) construeix un magnífic divertimento format per un grapat d’escenes que no pretenen cap continuïtat argumental.
D’aquesta llibertat que es prenen directora i actors, neix una alquímia irreverent, singular, original i compromesa que permet als espectadors conèixer nous angles, llums i ombres d’uns personatges que desfilen per aquesta pasarel·la de teatre i cabaret, d’amor i venjança, d’enveges i narcisisme; curulls de les emocions, angoixes i contradiccions que definien l’ésser humà del segle XX… i que el segueixen definint avui dia, mig mil·leni després.
Si l’ésser humà evolucionés a la meitat de la velocitat que ho fan els seus enginys tecnològics, potser no caldria recuperar Shakespeare, un cop i un altre, any rere any, per entendre la nostra psique, la nostra somàtica, la nostra vanitat, el nostre egoisme, la nostra vergonya o la nostra por. Mentre no sigui així…