«Sabia Tierra» és una creació de la companyia «Arte Sin Fronteras» composta per Mayaymara Behoteguy Chávez i Ada Saliou. Es tracta d’una espectacle de dansa en el que s’exposa l’impacte que ha tingut el colonialisme, i que encara té, des de la perspectiva de dues persones migrants, com ho són els dos artistes.
La posada en escena, tot i ser minimalista, aconsegueix amb pocs elements representar idees molt potents. Per exemple, utilitzen la sorra per suggerir les delimitacions fronteres o, l’aigua que es relaciona amb la imposició de la religió cristiana. No només és uns crítica política i una reflexió sobre les conseqüències del colonialisme, sinó que és un homenatge a la mare naturalesa i un reclam de tornar a reconectar-nos. També cal remarcar la selecció musical que ha estat seleccionada amb molta cura i que ens ajuda a entendre encara més la narrativa de cada peça que ballen. Tot i tenir una estructura marcada, els moviments de les danses no estan totalment definits, sinó que experimenten amb la improvisació. M’agradaria destacar l’expressivitat i la potencia emocional de l’Ada Saliou que s’entrega al 100% amb allò que està interpretant i transmet a l’espectador l’emoció en l’estat més pur.
En finalitzar l’obra, es fa un petit col·loqui en el qual el públic pot expressar les seves opinions o sensacions. Els artistes expliquen les seves intencions i el missatge que volen transmetre amb l’espectacle. Es crea un ambient molt acollidor i, fins i tot, comparteixen vivències que han patit per ser persones migrants i ens recorden la importància de prendre consciència sobre com continua afectant el colonialisme avui en dia.