Anem a la deriva

Ronda naval sota la boira

Ronda naval sota la boira
25/01/2016

La novel·la Ronda naval sota la boira va ser escrita per Pere Calders entre 1954-1955, i la companyia Els Pirates Teatre la posa en escena per primera vegada.

Aquesta obra és un joc entre la realitat i les diferents percepcions que es puguin tenir d’aquesta realitat, portant-nos a reflexionar sobre les contradiccions i dubtes de la condició humana.

A Ronda naval sota la boira se’ns explica les aventures de la tripulació del transatlàntic Panoràmic, que ha quedat atrapat dins d’una boira espessa i uns corrents circulars, dels que no hi ha manera de sortir. El Capità Maurici d’ençà que coneix la notícia, viurà obsessionat en portar tots els passatgers a una mort digna. Fins hi tot improvisarà una banda de músics entre els tripulants i passatgers per poder morir gloriosament. “Viure com he viscut jo representa morir dret en el pont, ert i refistolat, mentre els músics compleixen llur deure.”

Adrià Aubert i Maria Canelles han convertit el Maldà en el vaixell Panoràmic, decidits a portar a escena una de les novel·les més divertides, absurdes i esbojarrades de Pere Calders, que dit de pas, us recomano a tots d’anar a veure. És cert que a mi m’agrada molt la literatura de Calders i intento anar a totes les representacions que m’assabento que es fan d’ell. Sempre han estat petites històries, contes o relats curts. Aquesta ocasió tractant-se d’una novel.la (la més valorada pel mateix Calders), i que a més a més, era la primera vegada que es representava a escena, la meva curiositat va fer que comprés les entrades de seguida. Ha estat una bona elecció. Adrià Aubert i Maria Canelles han fet un bon treball de dramatúrgia. Han sabut mostrar-nos l’estil irònic, imaginatiu i fantasiós que caracteritza a Calders.

Ronda naval sota la boira és una obra simbòlica, amb grans dosis d’humor, que utilitza la ironia per tal d’escapar de la tragèdia i provocar la reflexió. Els personatges són plens de simbolisme, ens mostren els diferents comportaments i caràcters dels éssers humans com poden ser l’avarícia, la manipulació, l’obsessió, la ingenuïtat, la feblesa… Tot i sabent el tràgic final que els espera, es comporten de manera natural, com si no passes rés. El vaixell en el fons no deixa de ser el petit univers tancat on hi conviuen tots aquests personatges.

Les interpretacions d’aquests personatges tan dispars han estat totes molt ben treballades; s’ha de valorar la gran feinada que suposa per cadascun d’ells haver d’interpretar a més de dos i tres personatges. Però entre tots ells, m’agradaria destacar a l’actor Bernat Cot que per mi ha estat impressionant, ha brodat tots els papers que ha interpretat.

No us ho penseu i embarqueu al Panoràmic!! El trobareu ancorat al Maldà fins el 14 de febrer.

***1/2

← Volver a Ronda naval sota la boira

¡Enlace copiado!