Si Pompeu Fabra aixequés el cap…

Paraules d'amor

Paraules d’amor
21/11/2015

Paraules d’amor és una adaptació teatral del Diccionari Tontu (Elogi del barbarisme i altres barbaritats de la parla catalana) amb dramatúrgia i direcció del mateix Joan Ollé amb la complicitat de Iban Beltran.

Cada dia que passa, el català que parlem va perdent més expressions i paraules genuïnes i es van substituint per unes d’equivalents traduïdes i adaptades directament del castellà. Joan Ollé, a partir del “bueno”, ha fet una recopilació de més de 4000 paraules incorrectes, que diem de forma quotidiana. De moltes en som conscients però m’he adonat de la quantitat de paraules i expressions incorrectes diem sense adonar-nos que no són correctes. Paraules i expressions, que segons ell, moltes venen de lluny, altres de l’analfabetisme, d’herències del poble o per l’influencia del castellà, el que provoca que la paraula, expressió o manera de dir catalana es va substituint per la traducció literal equivalent del castellà. El més greu és que, la paraula castellanitzada s’acabi acceptant com a correcta en català.

“Per favor!” (qui no ha dit alguna vegada), “menys mal”, el cel està “despejat”, “felicitats!”, és un «tacanyo», “donar el pego”, «piropo”, «pitar», «ambientillo”….

Aquest espectacle no és una obra de teatre, sinó un joc de paraules, un homenatge als barbarismes de la llengua catalana i a les moltes maneres de parlar el català, una reflexió a la desaparició d’una llengua.

Em trec el barret davant de la Laura Pujolràs, Cristina Arenas i Blanca Garcia Lladó (alumnes d’en Joan Ollé) per la seva magnífica interpretació i per la gran dificultat que comporta tenir que memoritzar tanta quantitat paraules incorrectes, i fer-ho sense cap mena d’equivocació, amb gràcia, humor i originalitat. Senyors, això té molt de mèrit!

Han tocat diferents temes de la vida quotidiana, com el futbol, la maternitat, l’escola, l’amor, la medicina, els animals… Per mi ha estat un joc, us asseguro que el meu cervell no podia parar de corregir i corregir.

“Desde luego”, quan surti el llibre Elogi al barbarisme i d’altres barbaritats de la parla catalana, me’l compraré.

PUNTUACIÓ: ***1/2

 

← Volver a Paraules d'amor

¡Enlace copiado!