Pablo Messiez: Muda

9/07/2018

Trencar barreres per sentir-se menys sol

Totes les famílies felices s’assemblen; cada família infeliç ho és a la seva manera. La frase amb la que Tolstoi comença Anna Karenina teoritza molt bé el que ens demostra Mercè Vila Godoy amb la posada en escena de Muda. Tres espais, tres personatges i una mateixa soledat encarada de formes diferent: Bevent, parlant o callant.

Les paraules escrites per Pablo Messiez tenen la virtut de representar les recognoscibles contradiccions humanes des de la bellesa d’allò aparentment intranscendent. En les seves obres no importa el que es diu, sinó el que es transmet entre línies. En aquesta ocasió, Muda ens explica la historia d’una jove que arriba a un nou pis i es relaciona sense parlar amb el porter de l’edifici i una veïna. L’actriu Gloria Sirvent, que interpreta a l’Anna, té la difícil tasca de mantenir la presencia del seu personatge sense l’ús del diàleg. Utilitza per a fer-ho l’expressivitat i la fiscalitat, ensenyant amb la mirada i la posició el que no diu amb paraules. Al seu costat,  una Maria Lanau en estat de gràcia ofereix el contrapunt amb la Florència, el prototip de dona extravertida, independent, coqueta i optimista que amaga la tristesa i conquista a l’espectador sota una cascada constant de paraules. Completa el triangle Jordi Rico, el trist porter de l’edifici que transita des de la desesperació més absoluta cap a l’esperança, acabant amb una preciosa declaració final.

Vila agafa el relleu del muntatge original de l’obra, dirigida pel propi Messiez i estrenada el 2010 a Madrid. La directora opta per fer l’obra més coral, mostrant-nos la intimitat no només de la protagonista sinó de tots els personatges. Els veiem en la seva soledat, en una utilització brillant de l’espai que evoluciona amb la trama de la forma més senzilla. El que comença de forma realista agafa sorprenents tocs màgics en la posada en escena, amb una poètica i una simbologia creades amb el moviment i la música. Precisament aquesta última, creada per Dani Nel·lo, emfatitza l’empatia, el dinamisme i l’humor de la proposta.

Tendra, divertida i molt humana. Aquesta Muda ens parla de la vida apel·lant al sentiment. Ens reflectim en aquests personatges i en els seus processos emocionals, i potser amb això sortim del teatre sentint-nos menys sols i més commoguts. Aquesta deu ser la màgia del teatre.

Llegiex la crítica completa aqui: https://www.masteatro.com/muda-critica/


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Pablo Messiez: Muda

Pablo Messiez: Muda

Muda es una pieza del dramaturgo argentino Pablo Messiez sobre una mujer incapaz de hablar y su relación con una vecina y su conserje.

Sinopsis

Muda, un título que tanto hace referencia al silencio obstinado de la protagonista como a su cambio de domicilio, nos explica la historia de Anna, una mujer que llega, silenciosa, a su nueva vivienda en el centro de la ciudad. Quiere conocer a su hermana mayor, la pariente desconocida de la que tanto le hablaba su madre, que acaba de morir. Allí se encuentra con un conserje, un hombre solo y herido que añora lo que tuvo y ya no tiene, que se refugia en el alcohol y que tiene preparada la cuerda para colgarse en el momento en que se decida a hacerlo. Mientras tanto, sin embargo, hablará con la recién llegada, estableciendo un diálogo con el silencio similar al que se produce en la consulta de un psiquiatra. En el piso superior vive Flor, una mujer que se cree sofisticada pero que es vulgar y molesta, que finge una felicidad que no tiene y que, para no pensar en lo que le falta, habla sin parar, no fuera que el silencio la arrastrara a la tristeza.

Es una pieza teatral que se vio con gran éxito en Madrid hace ya unos años  y que firma un autor con más de veinte años de trayectoria. A principios de este año, precisamente, Messiez dirigió en el Teatre Lliure su obra El temps que estiguem junts, interpretada por los jóvenes integrantes de La Kompanyia Lliure.

Vídeo

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

Sé el primero en dejar tu valoración

Artículos relacionados

Solitud que trenca la veu

Solitud que trenca la veu

26 juny 2018

Per Alba Cuena / @herronita93 Mercè Vila Godoy dirigeix la nova posada en escena de Muda, un text de Pablo Messiez que arriba per primer cop a Barcelona. L’Anna es […]

Leer más... r