Amor a la vida

Montserrat Carulla: La música de les paraules

Montserrat Carulla: La música de les paraules
10/05/2016

Aquesta nit passada vaig anat al Bogart, un espai ampli i acollidor, situat a l’avinguda Diagonal 426 de Barcelona. Inaugurat fa tan sols dos mesos (15-02-2016) “Bogart, Teca i Arts” és un nou espai gastronòmic i cultural a Barcelona. Un punt de trobada entre la gastronomia i la cultura. Un lloc on podreu menjar i gaudir cada nit, de dimarts a dissabte, d’una actuació diferent, ja sigui música, teatre, dansa,…

En aquests moments es pot veure “La música de les paraules”, un espectacle protagonitzat per l’actriu Montserrat Carulla. Sí, sí, ja sé que molts de vosaltres us estareu fent la mateixa pregunta que jo mateixa em vaig fer; fins hi tot ella, només començar l’espectacle, la va deixar anar, com si ens hagés llegís el pensament: Però… aquesta senyora no havia dit que es retirava?

Certament va anunciar que amb l’espectacle “Iaia!!!”, la seva etapa com actriu teatral s’acabava, però que en cap cas renunciava a seguir gaudint dels escenaris, ni del contacte amb el públic. Ens va deixar ben clar i català, que a ella la tindrien que treure dels escenaris amb els peus per endavant. I aquí la tenim, petita i menuda de mida, però gran i forta d’esperit; entusiasmada com si es tractés de la primera vegada que trepitjava els escenaris, presentant-nos mitjançant unes lectures dramatitzades el que ha estat la seva vida a través de l’amor.

El seu amor a l’amor, amor a la família, amor a la terra, amor al seu ofici d’actriu,… en definitiva Amor a la vida. Tal com ens va comentar: “Vida és una paraula que ho resumeix tot”. I afegeix: “Viviu la vida intensament com si fos l’últim dia”

Si m’ho feu resumir en una frase: ha estat una vetllada entranyable.

El lloc és meravellós, un gran saló ple de tauletes ben vestides, i amb una làmpada estil  modernista al damunt. Al fons l’escenari un rètol de neó il·lumina la paraula Bogart. A una taula molt a prop nostre hi ha la Montserrat Carulla amb el seu marit repassant algunes notes de l’espectacle. De la mà del seu fill la Carulla, com tots l’anomenem habitualment, puja a l’escenari, i tot i que tothom la coneixem ens diu: “A mi sempre m ’agrada’t presentar-me. Sóc la Montserrat Carulla, actriu, catalana i independentista.”

“La música de les paraules” és un espectacle poètic, entranyable, tendre, íntim i emotiu.

Ha estat un repàs de la seva vida familiar, de la seva trajectòria professional i del seu amor per Catalunya . Els textos i la música han estat el fil conductor de tot l’espectacle.

L’acompanyament musical ha estat a càrrec de Neus Soler, que ha tocat algunes peces al piano, i d’altres al violí . Hem pogut escoltar temes com “A mi manera” amb el que comença i acaba l’espectacle, “Paraules d’amor” al violí , “L’Emigrant” al violí i amb la lectura del poema , “El Cant dels ocells”, ”Els segadors” (mentre de fons escoltàvem la veu de Francesc Massià),”Toda una vida” , el tango “Jealousie”, l’adagio del “Concert d’Aranjuez”,…

Hem escoltat de la seva veu els poemes “L’Emigrant” de Jacint Verdaguer, ”El primer amor” de Josep Palau i Fabre, “Assaig de càntic en el temple” de Salvador Espriu, “La Elegía a Ramón Sijé” de Miguel Hernández, un recull de frases curtes del gran poeta Pere Quart i alguns fragments d’obres que va interpretar al llarg de la seva carrera.

En definitiva, un passeig per l’amor a la vida, a l’ofici i al país.

Des d’un bon principi m’he sentit molt a gust, com en família…a mi em va recordar aquelles tardes a casa la meva iaia quan m’explicava històries.

Montserrat, ha estat un plaer poder escoltar-te.

← Volver a Montserrat Carulla: La música de les paraules

¡Enlace copiado!