Marc Chornet: Yerma
17/03/2017
Estem nosaltres secs?

Quan a l’any 1971 Víctor García, Fabià Puigserver i Núria Espert van estrenar la seva Yerma, en Marc Chornet, director d’aquesta versió, encara no havia nascut. Aquella Yerma va ser, i és encara, la gran referència de l’obra d’en Lorca. En Lluís Pascual diu que una de les obres que mai voldrà dirigir serà Yerma perquè el record d’aquell muntatge li ho impedeix.

Després de tants anys, ens arriba una nova Yerma a l’Akadèmia, amb un equip molt jove, sense complexos i amb un muntatge excel·lent. El mateix Marc i l’Anna Maria Ricart s’han encarregat de l’adaptació, en la qual trobem alguns detalls de l’actualitat, com la presència d’un mòbil o l’ús del predictor, que poden semblar anacronismes. Jo crec que no s’han de mirar així. Els clàssics, encara que siguin del segle XX, ho són perquè el que ens expliquen no està lligat a la seva època. Les diferents lectures que es poden fer del drama de Yerma i els seus personantge, es poden reconèixer en el nostre entorn actual.

L’escenografia, que va evolucionant durant tota la representació, és magnífica. L’interior de la casa de Yerma i Juan, sense parets, envoltada del camp on es treballen les vinyes de manera que cada vegada envaeixen més la pròpia llar. Aquesta feina del camp, segueix el ritme d’una coreografia molt ben estudiada i executada. La il·luminació també és molt bona. Hi ha una escena, per exemple, on estan les protagonistes al camp de nit i només s’il·luminen, aparentment,  per llanternes i en què s’aconsegueix un efecte fantàstic.

La jova actriu Alba José fa una Yerma molt creïble. Fa evolucionar el seu personatge des de la jovialitat i l’alegria del principi fins a la desesperació de la tragèdia final. I recita molt bé, cosa molt important en el teatre de Lorca. La resta d’actors i actrius la secunden molt bé i destaquen també a l’hora d’interpretar les cançons que s’han seleccionat.

Una excel·lent direcció d’aquesta renovada Yerma.

 

http://www.lallibretadenpep.cat

 

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Marc Chornet: Yerma

Marc Chornet: Yerma

Marc Chornet i Projecte Ingenu porten a escena la tragedia amorosa Yerma, de Federico García Lorca.

SINOPSIS

La relación entre Yerma y su marido se va pudriendo paulatinamente porque, a pesar de desearlo con deleite, ella no consigue quedarse embarazada. La vida pasa y la tristeza se apodera de Yerma: la nostalgia de un posible amor de adolescencia que nunca acaece, el desencanto de las amistades que se alejan por los hijos, la pérdida de la juventud y el hogar conyugal que se convierte en una auténtica cárcel. Un retrato crudo de los niveles más privados de nuestra sociedad donde ocurren las tragedias más reales, la tragedia íntima de Yerma, la tragedia de no poder despegarse del propio cuerpo. Una puesta en escena contemporánea, que reflexiona sobre la fecundidad de nuestros tiempos.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Profe Enmascarado
  12345

  Os dejamos la crónica de la obra que vimos en el Teatro Kamikaze. Saludos

  https://principiosdeinduccionblog.wordpress.com/2018/09/12/yerma-lorca-de-andar-por-casa/

  12/09/2018
 • Betty Enguix Silvestre
  Betty Enguix Silvestre
  12345

  Una vegada més em rendisc als peus de la feina d’aquesta companyia amb aquest director i aquesta escenògrafa. Quan representem clàssics podriem caure en fer una posada en escena fidel 100% al que l’obra ens sugereix com espais i personatges, o podem optar per anar més enllà i innovar. Quan innovem en els clàssics es corre un gran risc però per projectes així, val la pena arriscar! Es respecta el text de l’època, cosa que no impedeix que apareguen elements contemporanis sense ser estridents ni molestar, més bé al contrari, aportant riquesa i originalitat. El més destacat per a mi una vegada més és la posada en escena, el joc amb els elements que hi ha per transmetre’ns i dir-nos coses més enllà de les paraules. La poètica i l’estètica dels elements escenogràfics, i el seu protagonisme en la història estimulant la nostra vista i oïda, és una gran part de l’espectacle. La presència de les veus i els ritmes en directe una vegada més, molt encertats. Quin serà el següent projecte?

  14/04/2017
 • ignasi tomás lopez-doriga
  ignasi tomás lopez-doriga
  12345

  https://culturayalgomas.wordpress.com/2017/03/25/yermaen-el-akademia-la-riqueza-de-lo-simbolico/

  25/03/2017
 • Hebert
  Hebert
  12345

  Muchas ganas de la YERMA de Projecte Ingenu, aumentadas, si cabe, tras el “tast” en la Laie.
  Yerma ofrece muchas lecturas como se vio en el coloquio postfunción, tan “erudito” que callé la mía: no creo que sea un reflejo de la sociedad opresiva de la época, ni que el deseo que la consume sea ser madre; su obsesión es tener un hijo con su marido, que no es lo mismo. Es un “deber” asfixiante autoimpuesto.
  Al tema: el texto íntegro, escenografía simbólica (la tierra fértil, la cama, lástima del váter) que junto con la iluminación, engrandecen un escenario pequeño.
  Ansiaba la Yerma de Alba José (debilidad interpretativa mía). Evita el dramatismo fácil y exagerado, su Yerma tiene la determinación y serenidad -sí-, de saber que las cosas son como ella cree, no entiende que los demás no lo vean y la verdad, me identifiqué con ella.
  No estaba tan seguro (yo pecador, me confieso) del Juan de Martí Salvat por demasiado joven; en absoluto, un señor de campo, sencillo que no simple, ambicioso sin avaricia, corroído por el qué dirán.
  Qué no me llenó: algún intento de comicidad, la juerga con las amigas, móviles incluidos (yo es que soy clasicón), no esperaba un inicio tan de pareja alegre y me hubiese gustado un puntito más de pasión o entrañas.
  Cierto que esperaba una experiencia mágica y no llegué a tanto, pero con el pasar de los días tengo ganas de repetir.

  15/03/2017
 • Mr. Buyère
  Mr. Buyère
  12345

  Una decepció molt gran. Una sense sentit que acaba amb uns actors desconeguts, forçats i patint. Un text meravellós poc treballat des de la direcció que fa que, en moltes ocasions, uns actors joves no sàpiguen el que “exactament” estan dient. Una posada en escena amb masses floritures i desubicada en el temps, no sabem si el director vol jugar amb modernitzar el clàssic de Lorca perque al final es queda molt a mitges. Una autèntica llàstima d’espectàcle…

  06/03/2017
Artículos relacionados
Yerma, la nostra contemporània

Yerma, la nostra contemporània

1 Març 2017

Després de versionar amb èxit dos Shakespeare (Hamlet i Romeu i Julieta) i portar a escena una de les obres més difícils de Caryl Churchill (Top Grils), el Projecte Ingenu s’endinsa en l’univers lorquià. Marc Chornet dirigeix Yerma al Teatre Akadèmia en una versió contemporània que vol constatar-ne la vigència i que esdevingui un mirall del nostre temps. Alba José encarna la jove protagonista, una dona que es va curcant paulatinament perquè, malgrat desitjar-ho amb delit, no aconsegueix quedar-se embarassada.

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.