Atrapats en una sala que respira horror

L'esfondrament de la casa Usher

L’esfondrament de la casa Usher
17/06/2019

L’ESFONDRAMENT DE LA CASA USHER amb direcció i dramatúrgia de Pablo  Ley, una proposta que nosaltres ja vam poder veure l’any 2017 al teatre Eòlia (ressenya en aquest enllaç). No acostumem a repetir produccions, però en aquest cas ens havien assegurat que era una «altra proposta» millorada, sota la direcció d’actors de Tony Casla i amb Núria Bonet com a protagonista.

La sala, plena d’una «boira» espessa, ens acull. Al fons, asseguda en una cadira, una noia vestida de blanc espera immòbil. De cop la foscor. Ella comença a descriure la casa, el bosc, el llac, …. I a les fosques visualitzem allò que ens descriu. Quan es fa la llum ella ens parla del temps marcat per un rellotge de paret, i ens fa «veure» les arrels dels arbres que s’estenen per sota dels fonaments de la casa.

Ja en aquest moment copsem l’extraordinària feina interpretativa que ens regalarà Núria Bonet. Durant tota la representació no podrem deixar de mirar el seu vestit blanc, els seus ulls, la seva mirada penetrant i els seus magnífics canvis de registre.

El relat original d’Edgar Allan Poe (Boston 1809-Baltimore 1849) és la història de dos germans, Roderick Usher i Lady Madeline, víctimes d’una estranya malaltia. El narrador és un amic de la infància de Roderick que els visita. Tots dos mantenen llargues converses. Ella és una ombra que passa en la llunyania. La mort sobrevola en tot moment la narració.

Pel que fa a la posada en escena, l’ambientació aconseguida a la sala és absolutament claustrofòbica.  La música i l’espai sonor de Javier Gamazo i la il·luminació de Conchita Pons són espectaculars.

La feina actoral de Núria Bonet i la direcció de Tony Casla, ambdós exalumnes de l’escola Eòlia, és magnífica. Des del minut zero ens sentim atrapats en aquesta sala que respira horror per tots els racons.

Per posar un però, potser ens ha grinyolat una mica, a l’inici, l’ús del micròfon, per amplificar les paraules de Lady Madeline dites en la foscor, aconseguint en un primer moment l’efecte desitjat que es trenca quan amb la llanterna, la veiem. Però ha estat només el moment inicial. Després ens hem quedat atrapats en la història.

El text quasi poètic, la dicció, el moviment i gestualitat de la Núria que ens mira als ulls interpretant els tres personatges, i la posada en escena, ens han fet assegurar, en sortir, que pagava molt la pena venir a veure de nou aquesta proposta que ens ha deixat meravellats.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

 

 

← Volver a L'esfondrament de la casa Usher

¡Enlace copiado!