Laberint striptease

13/04/2019

Despullar a Brossa

Ahir divendres dia 12 va ser dia d’estrena a l’Escenari Joan Brossa, LABERINT STRIPTEASE, un espectacle creat, coreografiat  i dirigit per Roberto G. Alonso inspirat en l’univers brossià.

L’espectacle pretén redescobrir Brossa agafant com a punt de partida el seu llibre “Striptease i teatre irregular” i els seus poemes visuals mantenint l’humor i la crítica però fent una reinterpretació que ho transporta a l’actualitat.

Protagonitzat per un músic, Jordi Cornudella que és també el director musical de l’espectacle, una cantatriu, Elena Martinelli, una ballarina stripteasista, Laura Marsal, el saltimbanqui Davo Marin i el Mc Clowm que és el mateix Roberto G. Alonso (en algunes funcions aquest paper serà interpretat per l’actor Jordi Andújar).

Una proposta multidisciplinar que combina teatre, dansa, acrobàcia, música en directe, cant, play-back, transformisme i striptease.

Un espectacle construït buscant un Brossa lúdic, crític i visual i qüestionant que passaria si Brossa fos viu en l’actualitat, i que compta amb la col·laboració de la companyia Roberto G. Alonso i amb la de Cabaret 13.

L’escenari de la Sala Joan Brossa està situat al mig amb el públic a dues bandes, un gran teló ho divideix en dues meitats. Mc Clown, el mestre de cerimònies, ens va rebent mentre ens acomodem a les nostres localitats tot esperant que l’Albert doni el senyal de sortida. Cau el teló central i a la nostra banda queden el músic i la ballarina. A l’altra banda del teló la cantant i el saltimbanqui…. Escoltem riures i ens “neguiteja” saber, que és el que ens estem perdent??

Amb la presentació dels instruments i l’striptease del piano comença l’espectacle. El teló central s’ha desplaçat i ara tot està a la vista.

Els números de cabaret es van succeint conduïts per un magistral Roberto G. Alonso que amb la seva simpatia i professionalitat ens té literalment a la butxaca. Sensacional la música de Jordi Cornudella que fa gala de tocar diferents instruments i és capaç al mateix temps de despullar-se, ballar o jugar a pilota. Acurada i magnífica il·luminació d’Albert Julve.

Moments realment aconseguits com el de les votacions, la confessió, el pas de Setmana Santa i la saeta o el partit de futbol.

Hem de dir que abans de veure l’espectacle, ens temíem que fos similar al que ja hem vist un parell de vegades a Cabaret 13 … i hem de dir que la creativitat de Roberto G. Alonso, novament ens ha tornat a sorprendre amb un espectacle totalment nou i amb molta simbologia brossiana.

Un espectacle en què realment s’ha aconseguit fer realitat el que ha demanat Roberto G. Alonso Però sigui com sigui, permetin demanar-los-hi un favor, no se’n vagin igual que han entrat, perquè com sempre deia Brossa que també sempre deia Fregoli; “l’art és vida, i la vida, transformació”.

Magnífica proposta totalment recomanable.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Laberint striptease

Laberint striptease es un espectáculo dirigido por Roberto G. Alonso, a partir del libro ‘Striptease i teatro irregular’ de Joan Brossa.

Sinopsis

Cuando desde el Espai Brossa me propusieron crear un espectáculo a partir del libro “Strip-tease y teatro irregular” me invadió una gran emoción y al mismo tiempo una fuerte sensación de vértigo. Emoción por la oportunidad de abordar una figura con la personalidad y la obra de un artista tan prolífico como Joan Brossa y vértigo por las mismas razones. Alabar la extensa y productiva obra de Brossa sobra, por todos es conocida y reconocida.
Como creador y como intérprete no podía perder la ocasión de enfrentarme a un reto mayúsculo como este. ¿Cómo enfrentarme a ella? ¿Cómo reinterpretar sus palabras? ¿Cómo descontextualizarla de su tiempo para acercarla al nuestro? ¿Cómo no perder su compromiso político? ¿Cómo no traicionar su espíritu crítico? ¿Cómo conservar su humor corrosivo? Por fortuna la respuesta a todas estas preguntas eran en el propio Brossa. La lectura, no sólo del libro ya mencionado, sino de algunas de sus obras teatrales, de sus poemas o de sus otros textos y, sobre todo, sus poesías visuales han sido una fuente de inspiración evocadora e inagotable.
Danza, teatro, acrobacia, música, canto, play-back, transformismo, striptease … Con todos estos elementos en juego, tuve claro que el formato del espectáculo debía ser el de un cabaret, no podía ser de otro modo, por elección y gusto personal, pero también por la relación que este género, llamado parateatral, mantiene con Brossa.
No quiero dejar de decir que este emocionante viaje no hubiera sido posible sin la complicidad y la entrega de todos y cada uno de los miembros que forman parte de este espectáculo, los que verán en el escenario y los que no verán.
Así pues, señoras y señores, pasen, siéntense y disfruten, o no, de nuestra propuesta, jueguen con nosotros a cambiar la óptica de visión, a desnudar la realidad, a travestirse para ver claro. Pero sea como sea, permitan pedirles un favor, no se vayan al igual que han entrado, porque como siempre decía Brossa que también siempre decía Fregoli; “El arte es vida, y la vida, transformación”.
Roberto G.Alonso

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • elvira franch
  12345

  Basat en el llibre «Striptease i teatre irregular» de Joan Brossa. Dramatúrgia, direcció i coreografia de Roberto G. Alonso. A l’escenari Joan Brossa de BCN. Precisament en l’escenari d’aquest nom es fa un record molt especial al creador, poeta, dramaturg i artista plàstic més avantguardista dels nostres temps a Catalunya, i com no pot ser d’una altra manera, el director de l’espectacle ho ha volgut fer amb un caire completament de cabaret; on s’hi troba la dansa, el teatre, l’acrobàcia, el transformisme, una mica de striptease i molta música amb cants perfectament interpretats.
  Records d’aquella Barcelona dels anys setanta; una Barcelona amb locals de revista i cabaret, on Joan Brossa n’era un client gairebé habitual. Roberto G. Alonso ho descriu amb respecte, elegància i nostàlgia, però sempre amb humor punyent i de qualitat. També hi és present la crítica cap a aquesta societat actual, de la política, la religió, el futbol; que res ha canviat i que potser no canviarà mai. Però tot l’espectacle és poètic, ple de simbolismes i records cap al polifonemàtic artista.
  Interpretacions excel·lents, cadascuna amb la seva especialitat: L’instrumentista i gran músic Jordi Cornulleda; l’excepcional cantant Elena Martinell, que ens va deixar amb la boca oberta; la preciosa ballarina Laura Marsal, el ballarí i saltimbanqui Davo Marín que físicament recorda a Freddie Mercury; i Roberto G. Alonso i Jordi Andújar que s’alternen les actuacions. Aquest últim és el que vaig veure actuar jo, i he de dir que em va sorprendre gratament la gran transformació que fa i com es defensa fent un paper de Clowm/animador, surtin de tots els registres que li havia vist abans. Diuen que s’hauria de veure les dues interpretacions (Roberto i Jordi), ja que totes dues són boníssimes però ben diferents. Tant de bo tornin a programar aquest impecable espectacle i personalment pugui gaudir de la versió que fa l’admirat Roberto G. Alonso, de com portar mitges fines amb talons de punta, cotilla, barret de copa i frac, combinat amb transparències i/o nuesa; i la màgia, la poesia i la plàstica que, com diu el seu creador, fan despullar la realitat i transvestir-la per veure-hi clar.

  29/04/2019
 • s
  s
  12345

  Super amena y entretenida,me gusto mucho.

  19/04/2019
 • JOSEP OLIVA SASÉ
  12345

  Ahir vaig estar al Escenari Joan Brossa gaudint d’aquest espectacle amb dramatúrgia, coreografia i direcció de Roberto G Alonso que ens endinsa a un cabaret del món brossià prenent com a base el seu llibre Strip-tease i teatre irregular. L’espectacle comença des del moment que creues la porta i Alonso fent de MC va rebent i saludant els espectadors i llavors ja intueixes que per la situació de les dues grades desconnectades una de l’altra allò serà una proposta diferent, I tant si ho és . Passats els primers deu minuts que no saps el que està passant a l’altra banda, desapareix la separació i comença l’espectacle amb una breu introducció per explicar-nos la passió que Brossa sentia per aquest gènere i l’assiduïtat amb la qual freqüentava aquests locals del Paral·lel. Alonso ha fet un esplèndid treball duent a l’actualitat aquesta poesia visual, i el caràcter lúdic de Brossa mantenint la crítica i l’humor de l’obra. Transformisme, cant, dansa, acrobàcies i paròdies molt divertides per citar alguna, la processó o la votació, magníficament interpretades encapçalades pel mateix Roberto G Alonso juntament amb la seva companyia de Cabaret 13 (espectacle que si no heu vist us recomano no us ho perdeu), Elena Martinell, Laura Marsal, Davo Marin i acompanyats de la música en viu de Jordi Cornudella que toca diferents instruments. Si us va agradar, A mí no me escribió Tennessee Williams, no us perdeu aquesta, no us deixarà indiferents.

  15/04/2019
 • Rubén Alonso Ruiz

  13 Cabaret

  05/04/2019

Artículos relacionados