Un homenatge a les dones valentes

La Trena

La Trena
04/02/2024 - Teatre Goya

Va ser durant el confinament que vaig descobrir la novel·la La trena de la dramaturga francesa Laetitia Colombani.

La trena és la seva primera novel·la. Ha estat èxit de vendes i ha rebut el prestigiós Prix Relay en la seva 40a edició l’any 2017.

El setembre de 2022, La Perla 29 la va portar a escena al Teatre Goya, adaptada al català per Cristina Genebat i Marta Marco, i el desembre de 2023 es va estrenar als cinemes amb guió i direcció de la mateixa autora.

La trena és el retrat humà de tres dones, nascudes en diferents continents.
Tres dones valentes, lluitadores, que comparteixen uns mateixos valors, sentiments, idees i dessitjos. Tres dones que rebutgen allò que el destí ha reservat per elles i es rebel.len contra les circumstàncies que les oprimeixen. Tres dones que no es coneixen, però que el destí i les circumstàncies de la vida, fa que els seus camins s’entrellacin.

La Smita, una intocable, la casta més baixa que existeix a Badlapur, la Giula, una noia que treballa al taller familiar, l’últim de Palerm, confeccionant perruques amb cabells naturals i la Sarah, una prestigiosa advocada de Montreal, són les protagonistes d’aquesta història.
Amb elles viatgem a tres mons diferents, tres cultures diferents. Coneixem la seva realitat. Sentim el seu dolor i patiment. Descobrim la seva força, la seva lluita i la seva valentia.

Les tres històries són molt colpidores, tot i que la de la Smita i la seva filla Lalita és la que més em va impactar.

Les tres protagonistes comparteixen unes mateixes idees i sentiments; s’enfronten a problemes universals, com el sexisme, masclisme, patriarcat i desigualtat, als quals les dones hem hagut d’enfrontar-nos al llarg de la vida. El seu l’anhel, la llibertat.

L’èxit teatral de La trena és un fet indiscutible. El muntatge auster, però molt ben construït, el text de la Colombani (brillant, profund, esperançador, d’aquells que remouen, et toquen la fibra i et fan reflexionar), la destacada i acurada direcció de Clara Segura, el magnífic treball interpretatiu, tant físic com mental, de les actrius Cristina Genebat, Marta Marco, Carlota Olcina i Clara Segura, que interpreten més d’un paper, l’assessorament de moviment de la coreògrafa i ballarina Vero Cendoya i una posada en escena (llum, vestuari, escenografia i projeccions) molt acurada, han convertit aquest espectacle en una autèntica joia teatral del tot imprescindible.

Cal acceptar que el món canvia, i canviar amb el món.
No deixis que ningú t’aparti del teu camí.

La trena és una obra esperançadora, vibrant i commovedora.

No us la perdeu!

← Volver a La Trena

¡Enlace copiado!