La marca preferida de las hermanas Clausman
11/06/2019
La memòria des del dolor

 

“La marca preferida de las hermanas Clausman” és una obra de Victoria Szpunberg, que es va estrenar a l’abril del 2010 al Teatre Tantarantana amb el suport de la Sala Beckett, on s’ha pogut veure nou anys després, coincidint en que Victoria Szpunberg n’és l’autora resident d’aquesta temporada.

Aquesta obra forma part d’un treball sobre La fragilitat de la memòria, que ens convida a reflexionar sobre les conseqüències físiques i psicològiques produïdes per la repressió política.

Maria Rodríguez i Diana Torné, les dues actrius que van interpretar a les dues germanes Clausman ara fa nou anys, repeteixen experiència.

Les germanes Clausman són la Sara (la germana gran) i la Valentina (la germana petita). Viuen en un pis prop de Barcelona, que jo identifico, com El Masnou, el poble veí al meu, i lloc de residència de l’autora (la discoteca del Port, la platja,…). La història la situo als anys 70 (a la ràdio s’està transmeten el Festival d’Eurovisió. Espanya hi participa amb la cançó “Bandido” de les Azucar Moreno).

Victoria Szpunberg és filla d’immigrants argentins que van haver de fugir del seu país durant la dictadura argentina dels anys 70. Tot i que el text es basa en fets reals, no és del tot fidel a la realitat de la pròpia autora. Passat i futur, realitat i ficció s’uneixen per crear un llenguatge i un imaginari en el que se’ns descriu l’exili d’una família durant l’última dictadura argentina.

“La marca preferida de las hermanas Clausman” ens parla de la dificultat d’adaptació i acceptació que pateixen els exiliats i dels problemes d’identitat i de com se senten els seus fills. “Tenemos que conservar nuestras raices”

Ens parla de por, de soledat, de repressió, de tortures, segrestos i centres clandestins, de les conseqüències físiques i psicològiques que pateixen aquelles persones que van viure en pròpia carn la dictadura.

Però també ens parla de somnis, de passar pàgina, de superació, de futur. Passat i present. Dues realitats i dues cultures diferents.

Penso que el tema és molt interessant i que la interpretació de totes dues actrius és molt bona. Tot i així, crec que l’obra és molt complexa i difícil d’entendre. Personalment se m’ha fet una mica lenta.

Recomano de llegir el text i la biografia de l’autora abans d’anar a veure l’obra.

Todo lo que necesitas para ir al teatro

La marca preferida de las hermanas Clausman

La marca preferida de las hermanas Clausman

Victoria Szpunberg recupera La marca preferida de las hermanas Clausman, uno de sus espectáculos más aplaudidos.

Sinopsis

Años 90. Pequeña ciudad en el sur de Cataluña. Sara y Valentina, dos adolescentes hijas de exiliados políticos, juegan a representar la historia de sus padres dentro del pequeño comedor de su casa. Afuera, la moda de las marcas y las canciones de Eurovisión, dentro, la habitación de la madre permanece casi siempre cerrada. La marca preferida de las hermanas Clausman se estrenó en 2010 en el Teatre Tantarantana.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
  • s
    s
    12345

    muy bien por las actrices pero la historia no me llego a conectar y se me hizo aburrida

    05/06/2019
Artículos relacionados
'La marca preferida de las hermanas Clausman' o les conseqüències de la repressió i l'exili a la Beckett

'La marca preferida de las hermanas Clausman' o les conseqüències de la repressió i l'exili a la Beckett

6 Juny 2019

La Sala Beckett estrena La marca preferida de las hermanas Clausman, una obra de Victoria Szpunberg, autora resident de la temporada. La peça forma part d’una trilogia creada a partir d’una […]

Maria Rodríguez: "He hagut de ser mare per a que vegin que també puc interpretar a una dona madura"

Maria Rodríguez: "He hagut de ser mare per a que vegin que també puc interpretar a una dona madura"

11 Abril 2019

Per Sem Pons / @semponspuig Ha guanyat el Premi de la Crítica a millor actriu per Una gossa en un descampat, de la Clàudia Cedó, i ho ha fet compartint-lo […]

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.