La Fura dels Baus: Manes
22/07/2019
Un espectacle visceral al 100%

Hem de dir que

anàvem amb una certa “por” perquè l’últim espectacle d’aquestes característiques que vàrem veure en una inauguració del Grec del 2014, en el castell de Montjuïc, M.U.R.S., ens va semblar un nyap i una presa de pèl. (vegeu aquella ressenya).

Per celebrar aquest aniversari, aprofiten l’espai de les Drassanes (reivindiquem des d’aqui la utilització futura d’aquest magnífic espai), per fer una exposició de l’evolució d’aquesta  companyia des dels seus primers moments fins avui (aquesta exposició està oberta durant tot el dia de manera gratuïta). També anuncien la publicació, al mes de setembre, d’un llibre que recollirà la història de la Fura. Per sort Arribem amb temps amb més d’una hora d’avançament i ens dóna temps a veure amb tranquil·litat l’exposició mentre prenem unes cerveses.

…. i comença l’espectacle; com sempre passa en els seus espectacles, l’espai que s’ha utilitzat és massa petit per tanta gent i és una llàstima que s’hagi reduït l’espai on es representa, ja que la sala permetia fer-ho de forma més folgada.

La Fura dels Baus, va ser creada l’any 1979 per Marcel·lí Antúnez Roca, Carlus Padrissa, Pera Tantinyà, Quico Palomar i Teresa Puig, i es van definir com un grup de teatre de “fricció” que buscava espais escènics diferents dels tradicionals i ofereixen muntatges on es barregen la imaginació, la morbositat, la performance i instal·lacions de gran espectacularitat. Van començar el seu viatge a Moià, fent teatre de carrer, amb un carro i un burro.

La Fura compta avui amb sis directors: Pep Gatell, Carlus Padrissa, Àlex Ollé, Miki Espuma, Pera Tantiñà i Jürgen Müller, amb sis sensibilitats diferents que saben conviure i ofereixen espectacles músico-teatrals, òperes, performances, workshops, peces audiovisuals …. Diferents formats i iniciatives que comparteixen un ADN original comú.

Durant aquests 40 anys d’història, la Fura ha creat prop de mig miler de projectes artístics utilitzant sempre l’anomenat llenguatge “furero”, un llenguatge físic i immediat.

El llenguatge “furero” té tres característiques bàsiques, segons comenten a la roda de premsa:

Baixar l’espectacle a l’espectadorInexistència d’una dramatúrgia litúrgicaLlibertat personal de l’espectador per escollir la seva implicació i decidir a quin actor o acció vol seguir en cada moment.

MANES és un espectacle que va néixer als anys 90 com un homenatge al llenguatge de la Fura. Cal recordar que en aquella època encara no existien els mòbils. Es va estrenar el 1996 i partia d’una exploració d’allò que ens uneix a tots els éssers humans: naixement, mort, sexe i alimentació. A l’espectacle, actors i actrius recreen actituds humanes de l’àmbit privat, que habitualment s’amaguen en un domicili, en el si d’una família o darrere el silenci còmplice d’un col·lectiu.

No és una reposició, és una recreació, el 90% del que succeeix a Manes és “per culpa” dels actors, i per tant en canviar tots els actors de l’espectacle, hi ha una recreació de l’espectacle original, on els personatges són diferents i les escenes, tot i que iguals, ofereixen una visió diferent.

Segons comenta en Pera Tantiñà, la societat ha canviat molt en aquests 40 anys i aquest tipus d’espectacle ja no és tan factible actualment. Teòricament tenim més llibertat que mai, però en canvi la Fura té prohibit, únicament per motius de seguretat, la representació dels tres primers espectacles de la companyia: “Accions” (1984), “Suz o Suz” (1985) i “Tiermon” (1988).

MANES ofereix a l’espectador la possibilitat de visionar-lo o viure-ho des d’on vulgui, totalment immers dins de l’acció o des d’un racó de l’espai. No hi ha una solució narrativa global de les històries, sinó que cada escena té la seva pròpia vida, la seva pròpia narrativa. Una dramatúrgia basada en la gramàtica de la simultaneïtat i no de la continuïtat. Un zàping d’emocions i sensacions. Un espectacle atemporal tant pel que expliquen les escenes com per la manera de presentar-les. Un espectacle visceral al 100% on la música de Big Toxic i la llum de Sara Reig, formen una part importantíssima. L’escenografia de Nico Nubiola i Eudald Ferré és l’original.

MANES va ser l’últim dels espectacles de la Fura que es va concebre íntegrament sense referents externs al grup. Es va partir del concepte de diversitat cultural per elaborar les diferents parts de l’espectacle, que volien transmetre els nexes comuns a tota la humanitat. Un conjunt d’escenes contraposades en les quals diferents mons comparteixen espai i temps.

MANES ha estat per nosaltres un retorn a tot allò que havíem viscut amb la Fura fa molts anys. Una catarsi col·lectiva on tot és sorprenent i on el públic no para ni un moment en el mateix lloc. Un espectacle d’una potència visual i sensorial aclaparadora i on no pots sortir indemne, ni psicològicament ni físicament, trepitjades, empentes, esquitxades …. Caps de bestiar, pollastres, visceres, nens momificats, destrals, foc, llet, sang, pastenagues, farina,  ….

No cal dir com va quedar el terra de l’espai, on per cert les columnes gòtiques havien estat protegides ….

En arribar a casa, exhausts i contents, tota la roba a la rentadora i nosaltres a la dutxa….. amb això està tot dit …… BRUTAL !!!

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

Todo lo que necesitas para ir al teatro

La Fura dels Baus: Manes

La Fura dels Baus: Manes

La Fura dels Baus recupera (veintitrés tres años después del estreno) Manes una de las experiencias “fureras” más viscerales e impactantes.

La diversidad cultural fue el punto de partida del espectáculo, estrenado en 1996, en una primera etapa de la compañía, que sigue investigando las cuestiones básicas de la vida, del nacimiento a la muerte, con su personal lenguaje.

Manes indagaba en todos aquellos elementos que, a pesar de las diferencias, unen los seres humanos de sexos, culturas y religiones diversas: el nacimiento, la muerte, el sexo y la alimentación. Con una estructura no lineal ni de continuidad, el espectáculo propone una mezcla de emociones y situaciones que se producen de manera simultánea y pone bajo el foco todo de actuaciones íntimas y privadas, convertidas en un espectáculo público. Y es que actores y actrices recrean en escena aquellas actitudes humanas que habitualmente se esconden en un domicilio, en el seno de una familia o detrás el silencio cómplice de un colectivo.
La rítmica y un trabajo esencialmente físico sirven para crear un espectáculo sin argumento concreto que se convierte en una especie de ritual, una experiencia escénica especialmente apta para el público más joven y los que buscan sensaciones diferentes de las que proporciona el teatro de texto o los montajes más convencionales.

El alma “furera” más auténtica y primigenia, recuperada en un espectáculo especialmente dirigido a los nuevos públicos que no conocen los primeros trabajos de la compañía.

Una producción de La Fura dels Baus

Vídeo
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Carlos Martínez Osorio
  12345

  He acabado empujado y literalmente por los suelos (y eso que tengo un amigo entre los actores, ten amigos para esto, ja ja), pero me lo he pasado en grande. Espectáculo hipnótico y extremo con un grupo extraordinario de actores poniendo toda la carne en el asador (nunca mejor dicho). No apto quizas para espectadores clásicos y/o veganos, pero toda una gozada en mi opinión

  21/07/2019
 • Josep Oliva Sasé
  12345

  Ahir al Museu Marítim, el Grec ens ha fet un regal reposant aquest espectacle de La fura dels Baus que es va estrenar l’any 1996 i que pertany als inicis d’aquesta companyia. Teatre físic, visceral i transgressor com tot el que en aquella època feien, Manes desenvolupa diferents metàfores per transmetre a través del seu llenguatge furero els nexes comuns a tota la humanitat com naixement, sexe, menjar i mort. Lògicament els actors han anat canviant i en aquesta proposta hem pogut veure gent molt jove que fan una feina difícil, perillosa i esgotadora de forma sublim. Si com jo, sou uns entusiastes i incondicionals furers, un imprescindible i si no els coneixeu val la pena fer-ho . És BRUTAL.

  20/07/2019
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  No puedo opinar demasiado del espectáculo porque aún no he procesado lo que acabo de ver jajajaja
  Supongo que toda la performance debe de ter algún sentido pero ahora mismo no se lo encuentro.
  Todo el desarrollo ha sido un poco caos. Ver algunas de partes de la obra me ha sido imposible por tanta cantidad de público que había en el recinto. Y los actores opino que deberían de tener un poco más cuidado mientras actúan puesto que me he llevado unos cuantos empujones y he visto a gente a punto de quemarse con el fuego o de ser golpeado con el atrezzo de las instalaciones.
  Demasiada locura para mi aunque reconozco que ha sido toda una experiencia…

  19/07/2019
Artículos relacionados
Especial Festival Grec 2019, descarrega't la revista de TB

Especial Festival Grec 2019, descarrega't la revista de TB

17 Juny 2019

Publiquem la quarta revista en paper de TeatreBarcelona! Aquest és el quart estiu que TeatreBarcelona editem una revista en format paper, dedicada a un dels esdeveniments culturals més importants de […]

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.