On es va formalitzar la «Solució final» per aniquilar el poble Jueu

La conferència de Wannsee

La conferència de Wannsee
31/01/2017

La companyia Exquis Teatre presenta el cicle Cicatrius amb l’objectiu d’evitar l’oblit d’un dels episodis més negres de la nostra historia, l’holocaust i el genocidi nazi.

15 actors reprodueixen la Conferència de Wannsee, la reunió que va tenir lloc el 20 de gener de 1942 i on 15 dirigents alemanys del Partit Nazi, van formalitzar la “Solució final”,  les accions “necessàries” per traslladar als jueus a camps d’extermini i un cop allà fossin sistemàticament aniquilats.  Aquest any es compleix el 75è aniversari d’aquella reunió.

Una reunió convocada bàsicament, per implicar a diferents instàncies del Reich i fer-los còmplices actius d’un genocidi que ja havia començat, una reunió per precisar detalls (que fer amb persones «mixtes» o jueus casats amb alemanys… ) i marcar ritmes i prioritats. En el moment de la reunió, les grans línies de l’Holocaust estaven ja decidides, emanades del mateix Hitler.

El lloc escollit per a la reunió va ser la vila Gross Wannsee situada en el número 56-58 de Am Grossen Wannsee al llac del mateix nom, al sud-est de Berlín i reconvertida en casa d’hostes per personal i convidats de les SS. Una reunió secreta.  La sala noble de la Casa de la Seda és un lloc idoni per aquesta proposta, les seves parets adomassades, els quadres i el mobiliari que respira sumptuositat poden recordar perfectament la sala on va tenir lloc realment.

No voldríem destacar cap de les interpretacions perquè hem de dir que la valorem com una proposta coral, on cadascú dels actors te el pes just i necessari en el paper que representa. Ens han agradat tots i cap, …. tots per com ho diuen, cap pel que han de dir. Els dos «promotors» de l’acte, Reinhard Heydrich (Carles Goñi), cap dels serveis de seguretat del III Reich i probablement una de les persones més cruels al servei de Hitler, i Adolf Eichmann (Jose Pérez-Ocaña) que fa de secretari i facilitador de l’acte, són els que porten el pes de la reunió i per tant de la representació que veiem. Per al director, Pavel Bsonek, Heydrich era el cap i Eichmann, el funcionari calculador, les mans.

Una proposta colpidora i que cal veure, perquè no hem de tancar els ulls a un passat que no ho és tant i fem nostres les paraules del director en senyalar paral·lelismes de l’època nazi amb l’actual: “Estem en aquest mateix moment perillós en què es trenca l’equilibri social i la balança s’inclina del costat extremista. En situacions de crisis és molt fàcil manipular a la gent”.

Si desitgeu llegir l’apunt original, només heu de clicar AQUÍ

← Volver a La conferència de Wannsee

¡Enlace copiado!