L’enviat de l’enviat

Judes Traït

Judes Traït
22/04/2019

Fa uns anys vaig llegir en la revista National Geographic un reportatge que parlava de la troballa d’un text de més de 1700 anys d’antiguitat. Un text que de ser veritat podia canviar la història del cristianisme. Es tractava de “L’evangeli de Judes”

“L’evangeli de Judes” és un evangeli gnòstic escrit en copte, el text del qual va ser parcialment reconstruït el 2006. Té un notable focus positiu sobre la persona de Judes Iscariot qui, segons els evangelis canònics, va trair Jesucrist a les autoritats romanes, que el crucificaren. Ara per ara, cap altra prova històrica no dóna suport a aquest evangeli, ni als evangelis de la Bíblia.

Però…i si fos veritat… I si l’home més odiat de la història, l’home que va trair a Jesucrist en realitat hagués estat el seu deixeble més fidel? Hagués sobreviscut la fe cristiana?

És real la història que ens explica l’evangeli?

Judes és engany i traïció o amor i obediència?

“L’evangeli de Judes” és una erigia o un relat autèntic?

“Judes Traït” és un monòleg dramàtic que es va presentar Gerard Bidegain com a treball de final de carrera de direcció i dramatúrgia al juny de 2017 a l’ESAD- Institut del Teatre. Al novembre del mateix any es va estrenar al Teatre d’Esparraguera dins el Festival LOLA amb l’actor David de Julio. Ara el podeu veure a la Sala Palau i Fabre de l’Escenari Joan Brossa.

I si hi hagués una versió que desmunta la imatge original d’aquest personatge?

David de Julio es fica dins el personatge de Judes Iscariot i ens proposa una mirada allunyada del clàssic que tots coneixem.

Judes necessita respostes, necessita calmar la seva angoixa. S’atansa davant la sepultura on ha enterrat el cos de Jesús, el seu amic, i li demana que li envií algun senyal. S’agenolla, implora. No hi ha respostes.

Sentiments, ressentiments, dubtes, discrepàncies. Retrets… “Tu vas carregar la creu i jo la culpa”.

 

“Judes Traït” ens fa reflexionar sobre la creença, i ens fa debatre’ns entre la veritat i la mentida.

Preguntes i més preguntes.

Va planejar Jesucrist la seva pròpia mort?

En realitat Judes volia trair a Jesucrist?

La història ha estat injusta amb Judes?

Realment Judes va trair a Jesucrist o el traït va ser el propi Judes?

 

Bon text. Il·luminació i posada en escena correctes. Pel que fa a la interpretació, tot i que l’actor s’implica molt en el personatge, encara li falta una mica més d’empatia amb el personatge per tal de fer-lo més creïble. També crec que seria interessant a nivell de direcció treballar una mica més els moviments de l’actor en algunes escenes. Tot i així en conjunt m’ha agradat força. Enhorabona !!!

 

***/****

← Volver a Judes Traït

¡Enlace copiado!