El poder terapèutic de la música

Instrumental

Instrumental
07/07/2019

»Instrumental’ de James Rhodes és malauradament una història del tot actual.

“Instrumental” parla dels abusos sexuals a nens, i de les seves conseqüències: intents de suïcidi, trastorns psicològics, prostitució, drogues, solitud i desesperació, secretisme, culpabilitat, vergonya, auto culpa, dolor,… Parla de veritats. Parla de superació, de salvació. Del poder de la música com a teràpia sanativa; de com la música de Bach i Rajmáninov el van ajudar a combatre els seus dimonis interns i a transformar la seva vida.

Iván Morales ha adaptat i dirigit el text de James Rhodes amb una delicadesa increïble, sense crueltat, tot i la crueltat pròpia del tema tractat, sense burxar pel sol fet d’incomodar, perquè la història en sí ja ens remou. Iván Morales no busca la llàgrima fàcil, més aviat ens fa entrar dins la veritat de la víctima, entendre-la, escoltar-la. Morales ens endinsa dins la met de la víctima i ho fa només començar l’espectacle amb el so insistent i repetitiu del principi de l’espectacle. Un so que incomoda, que se’t fica dins. Sobre tot no espereu veure a Quim Àvila fent de James Rhodes, no és precisament el que busca Iván Morales.

Per anar d’una escena a un altra s’utilitzen diferents peces musicals enregistrades en diferents formats i reproduïdes en diferents aparells. Bach, Prokofiev, Schubert, Beethoven, Ravel,… Cada peça triada ens transmet l’estat d’ànim i els sentiments del protagonista.

El llenguatge utilitzat és molt proper i actual.

«Instrumental» és una història incòmoda, que remou.

Tot el muntatge m’ha semblat genial, l’adaptació del text, la posada en escena, la direcció, la música, però sobre tot la magnífica interpretació de Quim Àvila, que un cop més demostra la gran força escènica i interpretativa que posseeix aquest actor.

Compartir camí en silenci ha estat per mi un moment molt emotiu. Pell de gallina i un nus a l’estómac.

 “Me violaron a los seis años. Me internaron en un psiquiátrico. Fui drogadicto y alcohólico. Me intenté suicidar cinco veces. Perdí la custodia de mi hijo. Pero no voy a hablar de eso. Voy a hablar de música. Porque Bach me salvó la vida. Y yo amo la vida”.

Com sempre us recomano la seva lectura.

← Volver a Instrumental

¡Enlace copiado!