Hate Radio

Una opinión de David Elfa Novoa
David Elfa Novoa
19/07/2013
Bona reproducció històrica sense joc teatral

Pot semblar contradictori incloure l’adjectiu “bona” per descriure una obra i, per contra, només atorgar-li dues estrelles (o aplaudiments). En aquest cas, considero necessari diferenciar la magnifica reproducció d’un document històric que ha aconseguit fer aquesta companyia i el gairebé nul joc teatral que es pot veure sobre l’escenari. Així doncs, el treball actoral per mimetitzar el programa radiofònic és molt alt, de la mateixa manera que ho es l’escenografia utilitzada i l’intent de fer sentir l’espectador que està escoltant aquell programa, gràcies a uns auriculars i un transistor que se li proporcionen abans d’entrar a la sala. Sens dubte, ens trobem davant d’una gran reproducció que vol ser completament fidel al document sonor original per tal de transmetre a l’espectador, sense artefactes dramatúrgics, la seva duresa i crueltat. D’altra banda, es precisament això últim el que ens fa veure que ens trobem davant d’una reconstrucció que no ha passat pel filtre de la dramaturgia, fent que el ritme de l’obra sigui dependent del propi programa radiofònic i no pas de la peça teatral en qüestió. A més, no hi ha un treball de personatges més enllà de les pincellades que transmeten els seus discursos, a excepció del llarg audiovisual que podem veure abans i després de la representació, però aquests personatges no apareixeran al llarg de l’obra. En conclusió, qualsevol tret dramatúrgic característic d’una obra de teatre dificilment el trobarem a “Hate radio”, ja que com he dit, no és el que l’espectacle vol per si mateix, ja que aquest juga la carta de la reproducció mimètica. No obstant, aquesta aposta resulta feixuga i poc apropiada per una obra teatral, la qual ha de ser vista per un espectador durant gairebé dues hores i requereix d’uns mecanismes atencionals i narratius diferents als d’un oient radiofònic.

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Hate Radio

Hate Radio

Com es gesta una massacre com la que va viure Ruanda l’any 1994? Us ho explica el director i autor suís Milo Rau, creador d’una nova forma de teatre polític que reconstrueix amb la màxima fidelitat moments clau de la història recent.

En el règim nazi, preparaven les deportacions de jueus amb la mateixa fredor i meticulositat que s’organitza un transport de mercaderies. De la mateixa manera, es pot preparar una matança com qui posa a punt una campanya publicitària. És el que feien als estudis de la Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTML). Aquesta ràdio ruandesa llançava a les ones missatges d’odi contra la minoria tutsi, i esdevenia així col·laboradora activa en la mort d’un milió de persones. Entre música pop i emissions esportives, la reconstrucció fidel d’una de les emissions us mostrarà com es pot passar d’una situació normal i corrent a la barbàrie o, el que és el mateix, d’una cançó de moda a la incitació a l’assassinat.

Un document escènic creat per l’International Institute of Political Murder, que en el passat ja van posar el focus en l’execució del dictador romanès Nicolaie Ceauşescu (Les últimes hores d’Elena i Nicolaie Ceauşescu) i, ara, acaben de portar a l’escenari els principals judicis polítics que ha viscut Rússia en l’última dècada, inclòs el de les Pussy Riot (Els judicis de Moscou). És teatre, però és cent per cent real.

Vídeo
Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Me ha resultado aburridisima, pesada y decepcionante.
  Me pensaba que iba a ser algo diferente y me he encontrado con un programa de radio espeso, con mucha palabreria política y con locutores que se ponían a bailar unos bailes horribles cada 2×3.
  Además… no ayudaba demasiado que el público tuviéramos que llevar durante 2 horas esos auriculares gigantes que te achicharraban las orejas a base de bien.
  Lo siento pero no me ha gustado…

  19/07/2013
Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.