La primera vegada que vaig veure Hamlet.O1 va ser a l’Amfiteatre de l’Espai Cultura de Sabadell, durant la V edició del Fresc 22. Després la vaig tornar a veure al Teatre La Flor de la Palma de Teià, a la segona edició de Lletraescena, entre la literatura i el teatre (de la que en formo part com a col·laboradora) i per on han passat actors, directors i dramaturgs de gran reconeixement com Sergi Belbel, Jordi Casanoves, Toni Casares, Pau Miró, Eduardo Mendoza, Cristina Genebat, Carme Sansa…
Hamlet.01 és un imprescindible per a tot amant del teatre. Escrit durant la pandèmia per Sergi Belbel expressament per a l’Enric Cambray.
Es tracta d’un monòleg de quasi dues hores en què el protagonista de la tragèdia més famosa de Shakespeare i un dels cims de la literatura universal, Hamlet, es presenta com a subjecte del segle XXI per a explicar, repassar, analitzar, comentar disseccionar i jugar amb les rèpliques d’altres autors, el primer acte de l’obra que protagonitza, Hamlet.
Aquesta és la primera part dels cinc monòlegs de dues hores de durada cadascun, escrits per Sergi Belbel sobre l’obra de Hamlet. Cada part correspon a un acte de l’obra. De moment hi ha escrites dues parts. La idea és que un dia es pugui fer una marató de totes cinc d’una tirada. Pobre Enric! De totes formes cadascuna de les parts d’aquest projecte seran creades en diferents formats.
Aquesta primera part és molt còmica, en format de Stand-up Comedy, com si es tractés d’un monologuista del nostre segle. No hi ha escenografia, no hi ha tècnics, és el mateix actor qui manipula tots els recursos (llum, so, efectes especials). Són dues hores de monòlegs, soliloquis i text.
Tot i les dues hores de durada, no es fa gens llarga, ni feixuga. És una obra amena, divertida i molt original.
L’Enric Cambray fa una feina increïble en la construcció del personatge, mostrant totes les capes que hi ha sota el personatge de Hamlet, fent una demostració del gran actor que és.
La quantitat de canvis de registre que fa al llarg de la funció és impressionant. Sota el personatge de l’actor que interpreta Hamlet coneixem a Laertes, Gertrudis, Horaci, Poloni, Ofèlia… tots ells des del punt de vista de Hamlet.
A part del canvi de registre també hi ha un constant joc de paraules i un considerable ventall de tècniques narratives.
Rere tot aquest treball dramatúrgic, hi ha una feina filològica al darrer brutal. Sergi Belbel va estudiar i analitzar exhaustivament el personatge de Hamlet. El com, el què i el perquè de tot el que diu. Fins i tot ha estat el mateix Sergi Belbel qui signa la traducció, feta expressament per a aquesta representació, emprant un català ric en lèxic, amb un brillant joc de paraules, metàfores i reflexions filosòfiques.
Com ja he dit anteriorment, la feina interpretativa és brutal, d’una gran exigència física i mental, amb un alt ritme de paraula, memòria i dicció, que l’Enric Cambray l’encarna amb escreix.
Dalt de l’escenari un sol actor que interpreta a l’actor que interpreta el personatge de Hamlet i aquest últim interpretant la resta de personatges. Teatre dins del teatre.
Una autèntica joia teatral.
Us la perdreu?