La Pina Bausch de Seül i les àvies coreanes

Eun-Me Ahn: Dancing Grandmothers

Eun-Me Ahn: Dancing Grandmothers
10/07/2018

Eun-Me Ahn va néixer el 1963 a la República de Corea i s’endinsa en el món de la dansa amb només 11 anys iniciant-se en practiques xamàniques coreanes, descobrint, més tard, la dansa contemporània dels països occidentals. En 1994 es trasllada a New York on s’està fins a l’any 2001, any on  torna a Corea com a directora artística de la “Daegu Metropolitan City Dance Company”. Durant la seva estada a New York va mantenir una profunda amistat amb Pina Bausch i és d’aquesta amistat que li ve el sobrenom de «la Pina Bausch de Seül«.

DANCING GRANDMOTHERS és una peça creada en 2011, inspirada en les dones grans de Corea, i és la primera d’una trilogia sobre les generacions (Dancing Teen Teen i Dancing Middle-Aged Men). Va ser estrenat en 2014 al Festival Quartier d’Etè de París transformant l’escenari en una pista de ball gegantina on ballen no només els joves ballarins de la seva companyia sinó també una desena d’àvies coreanes.

Aquesta artista inicia la peça amb els seus passos de ball a escena mentre veiem projectades imatges del món rural coreà. De mica en mica els seus joves ballarins surten a escena, i ens mostren la seva gran rigorositat i precisió de moviments, en un espectacle hipnòtic, on es barregen la tradició i els sons electrònics, i on el vestuari (de la mateixa Eun-Me Ahn) es converteix en una peça fonamental, amb els seus colors i la seva diversitat.

Els ballarins canvien constantment d’indumentària, la majoria, homes i dones vesteixen en femení, amb vestits i faldilles. Cal destacar que la música de Young-Gyu Jang i la il·luminació de Jin-Young Jan són magnífiques.

De cop la música para, i veiem un documental on les àvies coreanes ballen divertides en el seu espai, la botiga, el carrer, el camp, el camí, …. Totes elles mostren en el rostre l’enorme felicitat que els hi dóna sentir-se protagonistes per una estona. Impagable els gestos i mirades de les persones que accidentalment apareixen a prop d’elles en el documental.

Un viatge en el temps on el moviment es converteix en una necessitat col·lectiva i on es transmet una gran energia positiva i la vitalitat inalterable del moviment.

De mica en mica torna la música i la llum, i l’escenari s’omple de ballarins, els de la jove companyia i les àvies que interaccionen amb ells i omplen de tendresa l’espai. Un espectacle fascinador.

Un cop finalitzada la representació, les salutacions i aplaudiments corresponents, Eun-Me Ahn, convida al públic a sortir a ballar. L’avi Miquel no s’ho pensa dues vegades…

Un final de festa divertit i espectacular.​

Per veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

 

← Volver a Eun-Me Ahn: Dancing Grandmothers

¡Enlace copiado!