Estat decepció

9/10/2018

La corrupció a qualsevol nivell

La Sala Flyhard, que obre la seva novena temporada amb ESTAT DECEPCIÓ escrita i dirigida per Carla Torres.

Carla Torres (Barcelona, 1977) és dramaturga, actriu i directora formada com a actriu a l’Estudi Nancy Tuñón i com a dramaturga a l’Obrador de la Sala Beckett. Debuta com a directora en 2014, data en la que crea la seva pròpia companyia, La Peleona.  Compagina la seva vessant artística amb la docència.

ESTAT DECEPCIÓ, parteix de la premissa de què tots sabem que de vegades, per mantenir l’ordre cal generar el caos.

En entrar a la sala una enorme bastida l’ocupa, tan sols les dues grades laterals on se situen els espectadors… i la bastida. Pepo Blasco, Xavi Gardés, Eu ManzanaresRuth Talavera, ocupen la bastida com si és tractes d’un vehiche. En aquest primer moment, la bastida és un furgó policial que els trasllada al vaixell que tots coneixerem com Piolin.

Clara Manyós irromp a la sala, és una jove universitària que vol promoure una tancada per reivindicar els seus drets. La policia rep l’ordre de desallotjar la universitat. Comencen els aldarulls que acaben amb la detenció de dues estudiants i un policia greument ferit. Les dues estudiants havien volgut fugir baixant per la bastida d’unes obres, que fa anys que estan aturades, a la part de darrere de l’edifici universitari.

Una proposta que ens parla de la corrupció a qualsevol nivell, en la policia, en la justícia, en els càrrecs polítics, i fins i tot en els estudiants que deixen de banda ideals i relacions per no perdre l’estatus en què hi viuen.

Una proposta que ens mostra descaradament els tractes de favor, i l’administració de la “in-justícia” on tot s’hi val, i on el que veritablement importa és trobar el cap de turc apropiat que, davant de l’opinió publica, “carregui amb el marró”.

Una posada en escena que en la primera mitja hora ens ha resultat una mica “invasiva”, per l’enorme espai que ocupa la bastida en relació al petitíssim espai que posseeix la sala. El moviment dels actors pujant i baixant de la bastida, ens ha fet perdre una mica el fil de la història en alguns moments i fins i tot hem rebut alguna patada involuntària, ja que estàvem a primera fila.

Tampoc ho afavoria el fet que els actors han hagut de treballar pendents de dirigir-se a les dues bandes intentant mantenir un equilibri de tempos, i obligats a rodejar constanment  la bastida. De mica en mica ens hem acostumat i hem acabat atrapats en la narració i en les magnífiques interpretacions.

Tots els actors interpreten diferents papers, fins i tot fan d’ells mateixos, que identifiquem perfectament, ajudats per petites modificacions en el vestuari.

Finalment hem de reconèixer, que malgrat el nostre particular desajust inicial, hem gaudit força d’aquesta proposta, enfocada com una farsa grotesca i portada als límits de l’absurd.

Per veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Estat decepció

Estat decepció

Estat decepció escrita y dirigida por Carla Torres, y protagonizada por Pepo Blasco, Xavi Gardés, Clara Manyós, Eu ManzanaresRuth Talavera.

Sinopsis

Noche de altercados en el centro de la Ciudad. Dos detenidas. Una de ellas emparentada con una figura relevante del poder judicial. La otra, no. Una saldrá rápidamente del susto y verá cómo se borra el rastro de su presencia en el lugar de los hechos. La otra, no.

La lucha de dos fuerzas: la defensa de los ideales versus las obligaciones a que nos atan determinados pactos. Un pulso que acabará explotando en la cara de todos los implicados y quizá también en la de los espectadores.

Vídeo

Fotos

Estat decepcióEstat decepcióEstat decepció

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola
  12345

  Una comèdia que ens parla de la corrupció a qualsevol nivell, en la policia, en la justícia, en els càrrecs polítics. No hi ha un pam de net: tractes de favor, l’administració de la “in-justícia” on tot s’hi val, i on el que veritablement importa és trobar el cap de turc apropiat que, davant de l’opinió publica, “es carregui amb el marró“. Una temàtica que avui dia ens és molt familiar. Una proposta gens fàcil per l’elenc d’actors on tots responen amb interpretacions notables i un gran compromís físic. Una proposta que atrapa i et sorprèn fins a l’últim segon i molt necessària en aquests dies que vivim. Si vols saber-ne mes https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2018/10/27/estat-decepcio/

  27/10/2018
 • Josep Via Santacana
  12345

  Una obra actual i contundent sobre la realitat dels nostres dies, prenent com a punt de partida altercats estudiantils enfrontats a la policia, Aquest és el pretext per un lluït anàlisi de la corrupció existent a tots els nivells i al propi temps desemmascara la falsa justícia d’un patètic estat de dret. Tot en aquesta sala reduida en espai però immensa en enginy per donar vida als seus muntatges, en aquest cas difícil una estacada de unes obres interrompudes tan aviat vehicle policial com lloc de refugi per a les dues estudiants posteriorment detIngudes.Un treball potent, molt físic i ple d’enginy a l’hora de representar varietat de personatges i transmetre diferents situacions. Un text i direcció de Carla Torres que supleix de sobres la falta de mitjans amb la intel·ligència de fer-te arribar un contingut i unes emocions de forma directa. Per acabar unes frases de l’obra que reflecteixen bé la seva intencionalitat “HI ha fils que millor no comença a tibar si no vols acabar ple de merda”. “Tots sabem que de vegades per mantenir l ordre cal generar el caos i que amb aquest pais som el puto mal necesari “.. Recomanable per tothom que el que passa al nostre entorn li interesi i sovint li cabreja i disfruta de la proximitat de una sala com La Fylhard.

  24/10/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Disturbios en ls ciudad.
  Dos detenidas.
  Una de ellas emparentada con una juez. La otra no.
  Una saldrá rápidamente de comisario y verá cómo se borran los rastros de su presencia en el lugar de los hechos. La otra no…

  Obra muy necesaria en estos días que vivíamos. Obra sobre la corrupción, sobre el abuso de poder, sobre la conveniencia de encontrar a una cabeza de turco.
  Obra necesaria!

  Personalmente la escenografía me ha disgustado un poco. El andamio ocupaba demasiado y me he sentido violentado pronsu cercania, por el paso de los actores tan cerca y por el ruido ensordecedor que hacían durante toda la presentación de la situación.
  Una vez avanza la obra todo cambia: el caos da paso a una obra muy bien pensada y escrita que atrapa y te sorprende hasta el último Segundo.
  Bravo por los actores que interpretan todos varios personajes y cumplen su cometido con gran profesionalidad. No todos podemos subir y bajar por ese andamio con tanta facilidad jajajajajaja

  23/10/2018
 • Quico
  12345

  Com la vida que ens toca viure. Punyent amb humor i sense hipocresies.

  07/10/2018
 • Anna Ramis
  12345

  Una sàtira sobre el moment actual que sembla extreta de les notícies d’ahir nit! Fantàstica metàfora de la bastida i el ballet per parodiar les paradoxes de l’actualitat. Genials tots els actors per la seva flexibilitat interpretativa, especialment les dues actrius joves que tenen papers de més fondària psicològica

  07/10/2018
 • Edu Escudero
  12345

  Una de les comedies de la temporada

  05/10/2018

Artículos relacionados

La Flyhard presenta la nova temporada

La Flyhard presenta la nova temporada

20 Juliol 2018

La Sala Flyhard ha presentat ja la programació de la nova temporada 2018/19. Entre els seus objectius, estan el de promoure el teatre català contemporani, donar veu a les autores […]

Leer más... n