En Beckett fa de les seves i Utzet li para els peus

Esperant Godot

Esperant Godot
03/12/2019

Un Godot que perd el Tot, aquest cop traduït pel poeta Josep Pedrals. Són matisos que actualitzen el text a l’avui, però no podem negar la contemporaneïtat del llenguatge de Beckett, dels temes. 

Totes aquelles persones directores que han intentat portar Esperant Godot a escena han patit amb les acotacions del dramaturg irlandès. Ferran Utzet no s’hi baralla, aconsegueix jugar amb elles, estira per diferents llocs; moviments més bons que d’altres, però en cap moment dominat.

Un text ple de mines, difícils de trobar. Un humor que brolla fàcilment, amb un excés de protagonisme; s’oblida allò que passa entre els llargs silencis, difícils de trobar en l’espectacle. Malgrat encasellar el senyor Beckett com a teatre de l’absurd, trobem com Utzet busca l’estructura aristotèlica del text, un clímax, una escena on Vladimir s’ho qüestiona tot. Una escena que perd la gràcia, i s’apodera de l’emoció.

Són tantes coses que completen una obra, que no podem cenyir-nos només al text. A vegades és passa per alt el càsting, en aquest cas la tria del Vladimir i Estragó és el plat fort del muntatge.  Noa Albet i Aitor Galisteo-Rocher dominen el cos i la paraula d’una manera molt precisa, el moviment agafa la mateixa força que el text. Un cop més han ensenyat les seves capacitats, els seus registres,…, nomenar-se actors del moment.

Un desert, quelcom infinit, però tanmateix trobem un rectangle que delimita l’escenari, un espai reduït. A vegades, jugar amb l’oposat aconsegueix apropar-se més a la visió plantejada. Presoners d’una espera, en mig del no-res.  Un rectangle que afavoreix el punt pictòric, sensació de contacontes, de titelles. Un espai escènic carregat de contingut.

Esperant Godot és una obra cíclica, trobem un final i un principi, però a la vegada indefinit. Una proposta que ho transmet fàcilment, i posa el focus en la importància dels records.

← Volver a Esperant Godot

¡Enlace copiado!