Enverinades

13/05/2018

La desmitificació dels contes de tota la vida

Una proposta escrita i dirigida per l’autora contemporània Àngels Aymar, que gira entorn dels contes tradicionals i està protagonitzada per les actrius Àngela Jové, Sílvia Sabaté i Blanca Pàmpols.

ENVERINADES és el resultat d’un treball de documentació de l’autora que aporta dades poc conegudes de les tres protagonistes dels contes “de tota la vida”, la Ventafocs, la Bella Dorment i la Blancaneus. Ens descobreix aspectes insòlits de les autores i d’aquests contes, per desmitificar-los.

A la proposta, tres reconegudes professores especialitzades en cadascú dels personatges s’han reunit per prendre una decisió transcendental sobre la pervivència dels seus contes. Una proposta que ens fa qüestionar aspectes que han format part de la nostra infantesa, de la nostra educació, de les històries que han passat de generació en generació, d’avis a nets, de pares a fills.

A mesura que van argumentant les seves posicions, les tres especialistes en els personatges, s’aniran fusionant amb ells.

No em va semblar una proposta fàcil pels espectadors i haig de reconèixer que em vaig arribar a perdre en alguns moments. L’autora demana una implicació dels espectadors des del minut zero, començant gairebé a l’inici amb el trencament de la quarta paret i convidant als espectadors a fotografiar-se a escena amb les actrius; a partir d’aleshores la dramatúrgia la servirà en safata als espectadors, però amb una posada en escena diferent de l’habitual i intencionadament sense voler donar-la mastegada, amb la intenció de què cada persona intenti extreure la capa de l’espectacle que més l’interessi.

En acabar l’espectacle, vaig tenir la sort de poder parlar amb l’autora Àngels Aymar i aclarir un parell de detalls que a mi no m’havien quedat clars.

Una posada en escena en la que les professores/actrius juguen amb bitlles de colors intensos amb llum pròpia, projeccions audiovisuals, miralls on es veuen reflectides i fins i tot equipades amb ulleres de realitat virtual, per assenyalar que les professores s’estan transformant en els personatges dels contes que han creat.

Bones interpretacions de totes tres actrius.

Una proposta que ens mostra l’altra cara de les històries que ens han explicat des de petits i que són conegudes arreu del món, històries que han estat mil vegades versionades en llibres o en el cinema. ENVERINADES qüestiona la necessitat de preservar-los.

Per veure la ressenya original complerta, només cal clicar en aquest ENLLAÇ


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Enverinades

Enverinades

Quienes eran Cenicienta, Bella y Blancanieves? Existieron, realmente? ¿Qué hay de verdad, en sus historias? ¿Qué influencia han tenido en nosotros, sus cuentos? ¿Qué pasaría si los cuentos tradicionales, los que nos han contado toda la vida y de los que se siguen haciendo versiones en libros, por • películas y obras de teatro, un día desaparecieran?

 

Enverinades es el resultado de un trabajo de documentación de la autora, que aporta datos poco conocidos sobre las tres protagonistas de los cuentos y nos descubre aspectos insólitos que las desmitifican. Con un lenguaje irónico, a veces crudo y otros poético, la obra conecta no sólo con nuestra generación, sino también con la de nuestros padres y abuelos, y con los jóvenes de hoy, que todos hemos escuchado de pequeños los mismos cuentos .

Sinopsis

Tres reconocidas profesoras y ensayistas, especializadas en los personajes de la Cenicienta, Bella y Blancanieves, respectivamente, se han reunido para tomar una decisión trascendental sobre la pervivencia de sus cuentos. Mientras argumentan sus particulares posiciones, se irán fusionando con los personajes de ficción.

 

Fotos + fotos

EnverinadesEnverinadesEnverinadesEnverinadesEnverinades

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

Sé el primero en dejar tu valoración.