El poder d’actuar junts

Turba

Turba
19/12/2019

La companyia resident d’aquesta temporada al Teatre Lliure és Mos Maiorum, un col·lectiu teatral de Barcelona especialitzat en teatre d’investigació, immersiu i de denúncia, format pels creadors – actors Alba Valldaura, Mariona Naudín i Ireneu Tranis i els col·laboradors habituals Clàudia Vilà a l’espai escènic, Pol Queralt com a cap tècnic i Pau Gómez a la producció.

“Turba”, amb l’acompanyament de María García Vera i Nicolas Chevallier, és un treball d’investigació en el qual s’indaguen els mecanismes que fan possible la mobilització de masses.

Aquest work in progress culminarà durant el 2020 en forma d’espectacle.

La proposta es mostra en dues parts: Anatomia de la turba i Proposta escènica: Turba

Per qüestió d’horari, només he pogut anar a la proposta escènica “Turba”

Turba és un concepte sociològic que s’utilitza per nombrar a un conjunt de persones que en forma desordenada genera confusió i caos. És l’expressió de la cooperació humana més primigènia que existeix.

L’interès d’aquesta companyia pel fenomen de mobilització de masses, parteix d’una inquietud que té a veure amb la pregunta: què fa que un grup d’individus s’ajunti per defensar un bé comú? Amb aquesta pregunta, el col·lectiu ha volgut respondre una pregunta implícita: què ens fa Humans?

El projecte neix de l’auge dels populismes, del creixement de l’extrema dreta a Europa i de les mobilitzacions i protestes ocorregudes a Llatinoamèrica, Hong Kong i Catalunya. De fet durant l’espectacle es poden veure alguns exemples de com es creen els lideratges i les mobilitzacions de masses. Mobilitzacions de tipus ideològiques (líders polítics, extrema dreta, manifestacions), culturals (concerts, concentracions, futbol)i religioses (creences, processons, sectes),…

“El poder d’actuar junts ha estat la clau de la nostra supervivència durant milers d’anys”

Personalment em va agradar molt la posada en escena, una barreja entre coreografies i moviments repetitius en el que participaven gent de totes les edats, professionals i no professionals del món teatral, entitats de veïns i gent de barri, …Finalitat? Fer-ne una vinculació social per tal de fer visible aquest fet i ser-ne responsables.

Em va agradar perquè tot i ser un work in progress està tot molt ben lligat i no hi ha necessitat d’expressar-se mitjançant la paraula per poder entendre el missatge que hi ha al seu darrera.

“Turba” és una proposta que et fa reflexionar, que et crea dubtes i fa que et facis moltes preguntes.

Les masses poden canviar les estructures? Són positives? Són negatives? O les dues coses a la vegada?. Com neix o es crea una turma? És propi del esser humà? Els éssers humans som fàcilment dominables i influenciables? Les persones podem viure soles o necessitem d’algú que ens marqui el camí? Els lideratges són positius o negatius? Què ens fa Humans?

 

Haig de dir, que de la mateixa manera que a mi em va agradar, hi va haver gent que no els va agradar. Qüestió de gustos.

 

← Volver a Turba

¡Enlace copiado!