Anne Sullivan va néixer el 14 d’abril de 1866 i tenia dos germans. Orfe de mare amb 8 anys va tenir cura del seu pare durant un temps mentre els seus germans s’estaven amb uns parents. Finalment, ella i el seu germà petit van acabar en un orfenat i el germà va morir. Anne sempre es va sentir culpable d’aquesta mort. Va contraure una malaltia, anomenada tracoma, que li va provocar la ceguesa. Va anar a parar a l’Escola Perkins per a invidents a la ciutat de Boston i va patir diverses operacions per recuperar una mica de vista. Va estudiar i va acabar sent professora de nens cecs.
Helen Adams Keller va néixer el 27 de juny de 1880 i als dinou mesos d’edat una greu malaltia li va provocar la pèrdua total de visió i audició. La seva incapacitat per comunicar-se va ser un gran handicap per la família que la tractaven com si fos un animal de companyia i la deixaven fer el que volia. En fer set anys els seus pares van decidir contractar una instructora i l’Institut Perkins li va enviar a una jove Anne Sullivan. Va aconseguir ensenyar-la a llegir, escriure i parlar i va estudiar a la Universitat de Radcliffe.
Anne Sullivan i Helen Keller van continuar juntes fins a l’any 1936, any de la mort de l’Anne.; van conviure 49 anys juntes i a la mort de Hellen van ser enterrades juntes, per restar unides per sempre mes.
Fa just una setmana assistia a la roda de premsa de presentació d’aquest espectacle i les expectatives generades eren grans. I hem de dir que s’han complert. Tal com van comentar a la roda de premsa i ahir, a la presentació de l’estrena, el Teatre del Raval vol recolzar amb aquesta proposta els col·lectius que estan marginats per les seves mancances físiques o psicològiques, i aportar, d’aquesta forma, un petit gra de sorra per provocar un veritable canvi cultural en la societat. Algunes de les sessions estan previstes amb traducció en el llenguatge de signes i habitualment es podrà seguir amb audiodescripció per a persones cegues.
Dilluns passat vam descobrir una actriu que amb dinou anys és la primera vegada que treballa professionalment, i ho fa amb un paper protagonista d’una complexitat extrema, en interpretar una nena cega, sorda i muda. Mar Ferrer ens va deixar bocabadats amb la seva interpretació i de ben segur seguirem la seva carrera, que promet.
Genial també Miriam Escurriola en el paper d’Anne Sullivan i en general la resta del repartiment que hem trobat molt encertat. Els pares de la Helen, Arthur (Jep Barceló) i Kate (Andrea Portella), el seu germà James (Carles García), la seva tieta Eva (Rosa Serra) i la minyona, Viney (Tai Fati) una també molt jove actriu, en el seu primer paper professional. L’actor Màrius Hernàndez fa dos petits papers, el doctor que diagnostica la malaltia de la petita Helen i el director de l’Escola Perkins.
Una proposta que ens ha agradat molt, que ha suposat un repte per poder tirar-la endavant, ja que s’ha creat en el mateix teatre i que creiem s’ha de donar suport.
Si desitgeu llegir l’apunt original, nomès heu de clicar AQUÍ