Les dictadures latinoamericanes del s. XX

El Cóndor y el Puma

El Cóndor y el Puma
18/04/2022

Primera part del díptic Shock, dirigit per Andrés Lima, un dels grans directors de l’escena espanyola, inspirat en el llibre de Naomi Klein «La doctrina del xoc»

Escrita per Albert Boronat, Juan Cavestany, Andrés Lima i Juan Mayorga i dirigida per Andrés Lima

El Cóndor y el Puma és el resultat de la investigació teatral i documental sobre uns fets històrics, el cop d’estat del General Pinochet sobre el govern de Salvador Allende I les tortures sota el mandat de Videla a Argentina amb la cultura de l’electroxoc pel mig. Un espectacle en el qual s’utilitza una gran varietat de llenguatges teatrals. Teatre documental, teatre de varietés, teatre contemporani, videoprojeccions d’imatges reals…, Teatre i periodisme. Emoció i reflexió. Shock és la barreja de tots dos.

Shock 1 s’inicia amb la doctrina monetarista de Milton Friedman i els seus Chicago Boys, els primers experiments del shock econòmic i militar amb el cop d’estat de Pinochet a Xile seguit de l’Operació Cóndor en gran part d’Amèrica Llatina, i les economies neoliberals amb règims dictatorials, imposats per la violència i la violació dels drets humans.

Històries, guerres, atacs terroristes, cops d’estat, traïcions, denúncia, tortures, relats i passatges que ens posen la pell de gallina, tot i que de tant en tant hi ha moments d’humor, necessaris per distensionar-nos de tanta brutalitat, com l’episodi de l’Elvis Presley i el partit de futbol del Mundial del 78.

Sobre l’escenari passaran Salvador Allende, Augusto Pinochet, La Payita, Lucia Hiriart, Richard Helms, Elvis Presley, Videla, Víctor Jara, Marito Kempes, Margaret Thatcher, Bonafini, Contreras, Nixon, Milton Friedman, Ewen Cameron, Henry Kissinger…, interpretats pels actors Antonio Durán, Natalia Hernández, Esteban Meloni, Maria Morales, Paco Ochoa, Guillermo Toledo i Juan Vinuesa. Un treball actoral intens. Unes interpretacions brillants.

Més de dues hores de teatre de qualitat.
Relats i imatges de gran duresa. Pinzellades d’humor.
Una posada en escena actual. Vestuari, caracterització, efectes especials, efectes sonors i de llum extraordinaris.
Sota la magnífica direcció d’Andrés Lima unes interpretacions fora de sèrie.
El text I contingut brutal.
Les imatges impactants, algunes d’elles inèdites.

Un espectacle del tot imprescindible!

← Volver a El Cóndor y el Puma

¡Enlace copiado!