Dybbuk
13/03/2017
Un joc perillós entre els límits de la realitat i la ficció

Darrere del nom de Dybbuk, dins la tradició jueva, s’amaga un esperit maligne que simbolitza la possessió d’altres criatures. Darrera d’aquest títol s’amaga la biografia d’un home que va ser capaç d’enganyar durant més de sis any a tot un país, l’escriptor Romain Kacew.

 

Jan Vilanova i la companyia Sixto Paz m’han tornat a sorprendre amb la seva última creació “Dybbuk”, una obra plena de simbolismes inspirada en el camaleònic escriptor francès d’origen jueu Romain Kacew, conegut dins el món literari amb el pseudònim de Romain Gary. Anys més tard Garay crearia a Èmile Ajar (un escriptor fictici) amb el que va demostrar que els mateixos que criticaven la seva obra de romàntica i passada de moda, admiraven a un jove escriptor desconegut , sense saber que es tractava de la mateixa persona.

És tal l’èxit del seu alter ego i les ganes que té el públic de conèixer qui és aquest misteriós Ajar, que Garay va convèncer el seu nebot Paul Pavlowitch d’abandonar la seva pròpia identitat per assumir la de l’escriptor Émile Ajar.  El problema esdevé quan el seu nebot enlluernat per l’èxit d’Ajar arriba a creure ser el veritable Ajar.

Penso que Jan Vilanova s’ha superat amb aquest text.

Es tracta d’una obra plena de simbologia. Simbologia que s’amaga en el títol de l’obra, en la posada en escena (caixes i una pissarra gegant al fons), en els noms escrits en la pissarra (alguns amb pintura blanca i altres amb vermella), en el vestuari tacat de pintura i la veritable identitat que s’amaga sota la pell de l’abric del nebot. Simbologia dins el mateix text i en la manera d’interpretar dels actors. L’embaràs de la mare, la metàfora del camaleó sobre un quadre escocès, …

Sota una excel·lent direcció de Pau Roca, quatre actors realment extraordinaris. Víctor Pi és un d’aquells actors carismàtics que t’atrapa des del primer instant que trepitja l’escenari. Patrícia Bargalló defensa amb nota als dos personatges femenins de l’obra, les dues dones més importants en la vida de Garay (la seva mare i la seva segona esposa l’actriu Jean Seberg). Com sempre a Pepo Blasco no hi ha personatge que se li resisteixi, a Dybbuk el veurem interpretant a tres personatges diferents ( un editor, un periodista i a un amic de la mare). Per últim en Bernat Quintana és converteix en Paul Pavlowitch, la cara oculta de Garay.

 

M’ha semblat molt interessant la manera en que l’obra ens porta a reflexionar sobre quina és la diferència entre la veritat, el frau i la ficció .

Etiquetes, aparences, realitats. Màscares. Màscares per evitar les etiquetes… Aparences sense pensar en les seves conseqüències… Realitats amagades per evitar el pes de la mirada dels altres sobre nosaltres…

Per què en realitat … Qui som? Som qui aparentment mostrem? O tan sols som la màscara oculta de la realitat.

 

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Dybbuk

Dybbuk

Sixto Paz es una de las compañías residentes en la Sala Beckett. Desde sus inicios, el grupo ha estrenado gran parte de sus producciones en la Beckett, donde ha ido creciendo espectáculo tras espectáculo.

Tras estrenar Dybbuk en el festival Temporada Alta, la compañía muestra su trabajo en la sala del Poblenou. Bajo la dirección de Pau Roca, ofrece una reflexión a partir de un fragmento de realidad: ficción nacida de hechos y personas reales, de la misma manera que construyeron su última producción, la excelente hISTÒRIA. En este caso, se inspiran en Romain Gary, escritor que los años 70 creó un novelista ficticio. Una reflexión sobre la idea de verdad, fraude y ficción.

Sinopsis

Qué impulsa una persona a crear uno de los mayores fraudes de todos los tiempos? Un engaño genial, un truco de magia extraordinario por el cual todo un país, Francia, a lo largo de más de seis años, admirará y leerá con devoción a un escritor ficticio: Émile Ajar.
Quién se esconde, pues, detrás Ajar? Romain Gary, un escritor en declive, cansado de la indiferencia y las etiquetas que la crítica le ha colocado encima. Por este motivo Gary introduce su propia creación en la realidad: le pedirá a su sobrino que encarne a Émile Ajar, un nuevo escritor dentro del panorama de las letras francesas. Millones de lectores, grandes premios e incluso un Oscar marcarán su carrera literaria. Una historia real. El sueño de la creación total por fin logrado. Pero qué es el precio a pagar para poner la realidad a nuestros pies?

Sixto Paz

La compañía nació en 2013 con voluntad de quedarse. Formada por 7 individuos no todos necesariamente ligados al teatro en sus orígenes, tienen claro que el teatro no es sólo un arte sino también una forma de vida, y por tanto, una actividad que debe ser sostenible. A lo largo de su aún corta, pero intensa trayectoria han reinventado la relación del teatro con los espectadores, han promovido diversas iniciativas en cuanto a la manera de llegar al público y dialogar con este antes, después y durante la representación. Pero sobre todo han sabido proponer obras de actualidad y temas de interés en cada uno de sus trabajos.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Mireia Campabadal Bertran
  12345

  Heu sentit mai claustrofòbia dins de la vostra pròpia pell? Us he de confessar que jo no. Aquesta és una de les reflexions que ens proposa el text de “Dybbuk”. Aquesta i el fet que ens posem/posen màscares al llarg de la nostra existència i que hi ha qui lluita per treure-se-les. Ens les posem o en som, les persones, de màscares, en el més sentit etimològic de “personae”…? Sigui com sigui, i reconeixent que tant el text com el tema podria haver donat per més (sobretot la part de relacionar ficció i literatura), cal destacar la força de l’actuació (actorassos, com sempre!), de l’escenografia (pràcticament buida, excepte el “frons scaenae” inicialment negre, que es va omplint de simbologia) i de la posada en escena en general. Gràcies “Teatre Barcelona” per les invitacions!

  04/03/2017
 • Rosa Maria Oliveras Castanyer
  12345

  Una reflexió molt interessant sobre els rols que ens autoimposem a la vida i sobre els traumes d’infància que sovint ens condicionen la vida adulta.
  Molt bons Pau Roca i la Sixto Paz com sempre.

  02/03/2017
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Sixto Paz nos vuelve a sorprender con una obra original! La historia real de Romain Gary. Un escritor francés que cansado de la indiferencia de la crítica decide crear a un escritor ficticio: Emile Ayar!!
  Este escritor fantasma ganará el aplauso de crítica y público! Las masas adoran algo que no existe. Que no es real! No saben quién es!!
  Me ha buscado mucho la manera en la que nos han contado la historia. Pau Roca me ha sorprendido muy gratamente como director y la puesta en escena austera pero muy efectiva!!!
  No os la perdáis! Las interpretaciones son magníficas!!

  16/02/2017
Artículos relacionados
Sixto Paz juga amb el frau a 'Dybbuk'

Sixto Paz juga amb el frau a 'Dybbuk'

7 Febrer 2017

Quan els Sixto estrenen una obra, sector i públic fidel ja n’espera les sixtades. No ens sorprèn, doncs, que per presentar Dybbuk ens convoquin a l’Hotel Melià Barcelona Sky enlloc de la […]

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.