Déjà-Vú

Una opinión de Miquel Gascon Baz
Miquel Gascon Baz
Déjà-Vú
10/07/2019
Distància entre la vida i els somnis

DÉJÀ VU es tracta d’una proposta de circ teatralitzada. La companyia ha treballat durant tres anys en aquest espectacle d’una manera quasi artesanal. Nosaltres vam conèixer a Manolo Alcántara en el Festival Grec 2013 amb la seva sorprenent interpretació dins de l’espectacle «Wasteland» de Lluís Danés (vegeu ressenya).

Manolo Alcántara va néixer a Esparreguera en 1970 i es considera un artista autodidacta. Comença la seva carrera professional el 1994 i treballa sol o en col·laboracions, fins a l’any 2000 en què participa en la creació de la companyia Circo Imperfecto. Amb aquesta companyia i l’espectacle «Genuinos imperfectos» fa gira nacional i internacional al llarg de cinc anys.

En 2006 crea companyia pròpia, Solo Manolo i porta a escena l’espectacle «Locomotivo». Va signar “Plecs” amb Xavi Erra, i finalment, l’any 2014 crea la Companyia Manolo Alcántara que va arrencar amb l’espectacle “Rudo”, que es va poder veure al Grec d’aquell any.

DÉJÀ VU és un espectacle que parla de l’home que realment és i de l’home que li hauria agradat ser. Un muntatge on s’interroga sobre la distància entre la vida i els somnis, entre la realitat i el desig.

La magnífica composició musical i els arranjaments són de Laia Rius que interpreta també en directe i ha dirigit l’enregistrament de la part gravada amb Josep Traver (guitarres, llaüt, banjo), Ivan Tomasevic (contrabaix, baix elèctric), Pep Pascual (percussions), Maria Bou (violoncel), Xavi Túrnez (veus), i ella mateixa als violins i al violí octavat.

Un espai escènic  dissenyat per Manolo Alcàntara, construït artesanalment i que acaba gairebé convertit en un personatge mes de l’espectacle. Una passejada entre un món de somnis i la realitat en una proposta especialment suggeridora, arriscada i fascinant.

Escenes realment màgiques, com la del llit gronxador, la del mirall, la de l’enorme barret, però sobretot la llarga escena de l’estanteria plena de calaixos que pren vida pròpia, passaran per sempre més en la nostra memòria.

Tres artistes a escena, Laia Rius, Manolo Alcàntara i Andreu Sans, i un artista a l’ombra, Joan Trilla. Un únic protagonista de la història, un personatge que té uns somnis ambiciosos lluny de la seva pròpia realitat. L’enorme distància que hi ha entre el que vol i el que és, aboca el nostre personatge al desànim momentani, per tornar-ho a intentar al moment següent.

Insistentment, lluita per aconseguir allò que somnia.

Tot passa en un temps i un espai indeterminat, amb uns objectes de proporcions inversemblants on tot és més gran o més petit del qual hauria de ser. La ficció i la realitat es barregen.

Circ o teatre físic ?

Per a nosaltres ha estat un espectacle únic, diferent i ple de vida que convida a la reflexió. Escenes realment màgiques, moments divertits, magnifica música i una gran destresa física del nostre protagonista. Totalment recomanable.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

 

 

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Déjà-Vú

Déjà-Vú

Especialmente sugerente, arriesgado y fascinante … Así es este montaje de Manolo Alcántara: Déjà-Vú, un espectáculo visual con música grabada y en directo que nos coloca en la frontera entre el sueño y la realidad.

Sinopsis

¿Cuál es la distancia entre la realidad y el sueño? Este es el punto de partida de la nueva creación de Manolo Alcántara, que tiene como protagonista un único personaje. Tiene unos sueños ambiciosos que son, de hecho, la expresión de sus aires de grandeza. Pero estos sueños grandilocuentes son lejos de la vida cotidiana de quien los imagina, y la distancia que hay entre el deseo y la realidad termina por verter al desánimo nuestro personaje. Escuche la música y los sonidos: a veces, serán tan repetitivos y monótonos como la misma existencia y en ocasiones, serán vivos y alegres, auténtica banda sonora de un mundo onírico. Ficción o realidad? Quizás se sentirá confusos, porque todo pasa en un tiempo y un espacio indeterminados, en un espacio escénico en el que los objetos tienen proporciones imposibles y todo parece más grande o más pequeño de lo que debería ser. Todo ello es un espectáculo visual, sin texto, donde se difuminan las fronteras entre realidad y fantasía a partir de una historia con un punto de melancolía. Como si Bartleby, el escribiente, se encontrara de repente inmerso en el mundo fabuloso de Alicia en el país de las maravillas

Más información

Firma el montaje un artista que se considera autodidacta y que trabajó solo hasta que, en 2000, participó en la fundación de la Cia. Circo Imperfecto. En 2006 creó compañía propia, Solo Manolo, y llevó a escena el espectáculo locomotiva. En 2010 firmó el espectáculo Plecs con Xavi Erra y, finalmente, en 2014 creó la Compañía Manolo Alcántara, que arrancó a andar con el montaje Rudo, visto en el Grec de aquel año, donde utilizaba como escenografía un seguido de grandes cajas con las que construía una escenografía cambiante.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Josep Oliva Sasé
  12345

  Seguint amb el Grec avui a la tarda he anat al Mercat de les Flors a veure aquest espectacle de circ i anava amb expectatives molt altes ja que Rudo l’últim que vaig veure de Manolo Alcantara em va fascinar i he de dir que avui ho ha tornat a fer tot i que són dos espectacles completament diferents. En aquest cas es tracta d’un muntatge visual sense text que ens acompanya a un viatge a la fantasia on tot té una grandària diferent a la real i ens condueix a una reflexió sobre el que separa la realitat del somni i el que cal lluitar per aconseguir-ho . La música part molt important, se’ns presenta en dues vessants, una en directe a través de Laia Rius que canta i toca el violí de meravella creant moments d’extrema bellesa i una altra amb música enregistrada. I pel que fa a la interpretació, Manolo Alcántara, Andreu Sans, Laia Rius i Joan Trilla tot utilitzant uns elements artesanals amb els quals desenvolupen un treball màgic excepcional i encara que pel seu enginy cada un té el seu encant, destacaria per la seva espectacularitat, el del llit balancí. el barret XXXL i la llibreria de calaixos. Desconec si farà gira, espero que sí perquè és un IMPRESCINDIBLE, encara que avui dia 11 encara el podeu veure al Mercat a les 18 h.

  11/07/2019
 • Cristina Serra
  12345

  ¡Me ha encantado! Fantasía, mucha imaginación y una música estupenda. Para los que aman ver el mundo desde otra perspectiva más mágica, divertida y bella

  10/07/2019
Artículos relacionados
Especial Festival Grec 2019, descárgate la revista de TB

Especial Festival Grec 2019, descárgate la revista de TB

17 junio 2019

Publicamos la cuarta revista en papel de TeatreBarcelona! Este es el cuarto verano que TeatreBarcelona editamos una revista en formato papel, dedicada a uno de los eventos culturales más importantes […]

Únete a TB
Ya somos más de 80.000 usuarios. ¿Te apuntas?

Ya hemos regalado más de 2.500 entradas

Únete gratis a Teatro Barcelona y disfruta de:

Ventajas

Sorteos y promociones

Calendario TB

Toda la cartelera a un vistazo

Newsletter

Semanal con toda la actividad teatral

Usuario TB

Valora espectáculos, lístalos y sigue amigos

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.