Cal celebrar que aquesta tardor Barcelona compta amb un nou espai de cultura. L’Espai Texas reobre les seves portes, després d’un reeixit moviment veïnal i l’entesa entre un important nombre de sectors i institucions, amb una iniciativa única, fins el moment: un espai híbrid amb dues sales de cinema i una de teatre.
Austràlia és l’obra encarregada de batejar la nova sala de teatre i, també, el debut a la dramatúrgia i la direcció d’Israel Solà, un dels coneguts integrants de La Calòrica. La road-play explica la història (basada en fets reals) de dues germanes que travessen mig món per trobar-se amb una tercera germana (la gran) que ja fa uns anys que es va instal·lar a l’illa més gran del món (que dóna títol a l’obra), amb el seu marit, originari d’allà. La raó del viatge és doble: per una banda, reunir-se després de molts anys sense veure’s. Per l’altra, la “germana australiana” ha demanat a la petita un favor molt especial: que li cedeixi uns òvuls per poder-se quedar embarassada.
Amb aquesta premissa, assistim al retrobament de les tres germanes (de Solà, no pas de Txèkhov) i al resorgiment dels molts conflictes familiars que ja existien entre elles i que la distància i el temps havia refredat. Uns conflictes que solucionaran gràcies a un segon viatge, aquest cop en cotxe, a través de territori australià, que els permetrà afrontar les qüestions complexes i delicades, els sentiments enquistats i els comptes pendents que uneixen i generen friccions a la pràctica totalitat de les famílies.
Una obra fresca, molt ben interpretada i àgilment dirigida que, sense aportar res totalment nou a l’escena teatral, sí que fa passar una molt bona estona, principalment, gràcies a la bona sintonia que aconsegueixen Ester Cort, Mertixell Huertas i Carme Poll, que exhibeixen moltes taules escèniques i una bonica i natural connexió entre elles.