Dissabte finalment vaig poder anar a veure “Selecció de personal”, una obra de la companyia Maleïdes Flors Teatre que es va estrenar a Porta4 a principis de juny.
Gràcies a les bones critiques del públic, ha prorrogat la seva estada al teatre fins a finals de setembre. Aquest diumenge malauradament serà l’últim dia que tindreu la oportunitat de poder gaudir d’aquesta funció.
És una obra escrita i dirigida per Jordi Gispert, i interpretada per el propi dramaturg i l’actriu Helena Pariente.
Tota l’acció transcorre en el despatx del subdirector d’una empresa d’hostaleria.
Es tracta d’una entrevista de feina per cobrir el lloc d’encarregada en uns cafès de luxe.
El procès de selecció és el nexe d’unió entre la persona que busca la feina i l’empresa que té la necessitat d’omplir la vacant.
Aquest procès consisteix en un seguit de proves que haurà d’assolir el candidat perquè l’empresa decideixi si aquesta persona és o no vàlida per aquest lloc de treball.
Una entrevista preliminar per establir un primer contacte i poder conèixer la disposició del candidat, per passar posteriorment, a la realització de proves més concretes, per determinar les aptituds i la personalitat del candidat (proves de tipus professional relacionades amb el lloc en qüestió, tan en el coneixement del producte , com la manera de tractar-lo).
Dos personatges: el subdirector interpretat per Jordi Gispert i Helena Pariente en el paper de la candidata. Els perfils dels personatges estan molt ben treballats, tan a nivell de vestuari (ell amb trajo i ella el millor vestit del que disposa), com a nivell interpretatiu.
Ell ens mostra a un home cínic, que tot i que no és productiu per l’empresa, es dedica a controlar. En ell he pogut veure: falsedat, hipocresia, cinisme, abús de poder, despotisme i ironia.
Ella és una noia disposada a treballar tan com calgui, però sense traspassar aquells límits en que un es pot convertir en un esclau al servei d’un altre. En ella he pogut veure: servilitat, compromís, diàleg, predisposició, principis, ètica i dignitat.
Les interpretacions han estat del tot creïbles. Felicitats !!!
“Selecció de personal” ens vol fer reflexionar sobre els mètodes actuals que es fan servir a l’hora de seleccionar candidats per aconseguir una feina; mètodes en els que moltes de les vegades implica la pèrdua de la dignitat per aconseguir-la. Aquelles empreses en la que se’t demana de prioritzar la feina davant la teva vida personal, i et fan plantejant-te quines són les nostres prioritats i els nostres límits…si la necessitat d’un lloc de treball o Ètica i la dignitat?
La reforma laboral actual és la causa de la desprotecció del treballador i la pèrdua dels seus drets com a tal. Les condicions laborals (ajudats per la crisis que vivim), moltes vegades són abusives envers els treballadors, que amb la necessitat de tenir un lloc de treball, permeten actituds humiliants com: horaris no regularitzats, sous ridículs, contractes al·legant categories inferiors, realització de feines que no et corresponen per categoria,…
Tot això perquè al final sentís a algú que et diu : “A sobres no et queixis que t’estic donant feina”, o «Vostè no n’ha de fer res dels processos legals en què s’empara l’empresa, vostè ha d’entrar a treballar i callar, si li interessa la feina, i si no li interessa, m’ho diu ara mateix i truco l’altra noia o a les altres cent cinquanta que hi ha a la cua».
La dignitat és un límit que no podem deixar que ningú traspassi.
Forts aplaudiments al final d’un públic del tot satisfet.
Us la recomano.
VALORACIÓ: *** ½