L’actriu i dramaturga Anna Agulló s’estrena amb El peix daurat, un monòleg teatral on comparteix la seva experiència amb el trastorn mental i els factors que el van provocar.
La salut mental és un problema individual i també col·lectiu. És cert que cada vegada se’n parla més. Però és suficient? Realment estem disposats a mirar-lo a la cara i entendre que és una malaltia més comuna i propera del que creiem?
Qui no coneix algú que ha patit o pateix una malaltia mental? Tots tenim una història per explicar, sigui personal o perquè coneixem algú del nostre entorn.
El peix daurat és la història de l’Anna, una història crua i colpidora, plena d’honestedat i valentia. Sí, Anna, valentia, tot i que dius que tu no ets valenta.
Valenta i forta per despullar-te, mirar-nos als ulls i explicar-nos tot allò que et fa vulnerable, desafiant prejudicis, estigmes, etiquetes i tabús; desmitificant les malalties mentals i mostrant-la com quelcom normal socialment.
L’Anna no només ens parla del seu trastorn mental, del que va viure, de com se sentia, dels seus estats d’ànim excessius, passant de l’eufòria més absoluta als episodis maniàtics, agressius i depressius; dels deliris de grandesa, com creure que tenia una relació especial amb Déu o amb figures públiques importants; de l’autoestima exagerada, dels jocs de paraules i de la utilització de sons envers el llenguatge; de l’activitat excessiva amb la qual era capaç de fer més d’una activitat, de l’ingrés, de les medicacions, del patiment familiar i del mateix patiment; sinó que parla de com aquestes malalties poden estan vinculats a diverses problemàtiques socials, com pot ser un accident, un episodi traumàtic, una agressió (maltractament, violació, violència masclista), la gordofòbia, l’assetjament escolar, la pressió laboral o les obsessions.
La vida ens porta a situacions molt extremes, i tots estem exposats a patir una malaltia mental en un moment de la nostra vida. Potser no ens hauríem de fixar tant en allò que ens separa, sinó pensar que tots podem ser víctimes d’una malaltia mental.
Comencem a normalitzar que les malalties són més comuns del que creiem.
Encara queden moltes portes per obrir, però també en són moltes les actrius que han sortit a escena a explicar què és patir una malaltia mental. L’Anna Agulló a El peix daurat de l’eufòria maniàtica, la Mariona Esplugues a Boja del trastorn d’ansietat generalitzada, la Clara Peya a Suite TOC núm.6 del trastorn obsessivocompulsiu, l’Ann Perelló a Nua (Radiografia d’un trastorn) dels trastorns alimentaris.
Gràcies a totes per compartir les vostres experiències.