Divendres novament vàrem assistir a una representació de dansa al Gran Teatre del Liceu; dins del nostre abonament de temporada, ens han assignat el BALLET DE L’OPÉRA DE LYON, sota la direcció artística de Yorgos Loukos.
Amb el llenguatge molt personal, el coreògraf Jiří Kylián, llegenda viva de la dansa contemporània, ens han presentat un programa integrat per les tres peces més importants del seu treball. Un equilibri entre el modern i el clàssic i que viatja musicalment des d’Heinrich Biber fins a Philip Glass, passant per Alessandro Marcello, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart o Johann Sebastian Bach, entre altres.
Partint de la racionalitat de l’exercici físic del cos s’endinsa en l’element espiritual de la figura humana en moviment.
Jiří Kylián (Txecoslovàquia, 1947) és un dels coreògrafs més prestigiosos del món, que va adquirir fama internacional, d’ençà que es va convertir en director artístic del Nederlands Dans Theater en 1975. Els últims anys el seu interès també s’ha centrat en la imatge, amb la realització de curtmetratges, vídeos i fotografia.
El BALLET DE L’OPÉRA DE LYON, ha desenvolupat un repertori de dansa contemporània que inclou peces de grans mestres de l’art coreogràfic, relectures de grans clàssics i creacions pròpies. Actualment la companyia disposa d’un repertori de 117 peces, la meitat de les quals són creacions pròpies.
La primera peça WINGS OF WAX (+), es va estrenar el 23 de gener del 1997 per la Nederlands Dans Theater a La Haia i el 16 d’abril d’enguany ha estat la primera vegada que el Ballet de l’Opèra de Lyon l’ha representat.
Els 8 ballarins, en parelles, Caelyn Knight, Marco Merenda, Kristina Bentz, Adrien Délepine, Lore Pryszo, Giacomo Luci, Coralie Levieux i Raúl Serrano Núñez, surten vestits de negre i són absorbits pel negre que ho inunda tot. Un gran arbre penjat al revés ocupa la part superior de l’escena i un gran focus giravolta constantment al seu voltant. La caiguda d’Ícar és la idea central de la peça.
BELLA FIGURA (), és la segona peça presentada, estrenada el 12 d’octubre del 1995 per la Nederlands Dans Theater a La Haia i el 27 de febrer de 2007 pel Ballet de l’Opèra de Lyon.
En aquesta peça destaca una estètica més fina, un moviment més sofisticat que posa en valor la delicadesa de moviments dels ballarins i la seva personalitat en la interpretació. Cossos semi nus que mostren tota la bellesa del moviment.
Nou han estat els ballarins que l’han interpretada, Anna Romanova, Kristina Bentz- Raúl Serrano Núñez, Caelyn Knight-Edi Biloshmi, Julia Carnicer-Roylan Ramos i Chiara Paperini-Marco Merenda.
I finalment la peça PETITE MORT (+), creada especialment per al Festival de Salzbourg on es va estrenar el 23 d’agost del 1991 per la Nederlans Dans Theater. L’any 1997 va ser representada per primera vegada pel Ballet de l’Opèra de Lyon.
Va ser creada amb motiu del segon centenari de la mort de Mozart i es van escollir els fragments del Segon moviment (Adagio) del Concert per a piano núm. 23 en La major K.488 i el Segon moviment (Andante) del Concert per a piano núm. 21 en Do major K.467.
En aquesta peça la música ha estat interpretada en directe per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu sota la direcció musical de Santiago Serrate i amb Verónique Werklé al piano.
És la peça que ens ha agradat més de les tres representades, pel joc que estableixen els ballarins amb les cortines i per la vistositat del vestuari, amb una dansa plena de força.
El repartiment per aquesta proposta ha estat format per les parelles Elsa Monguillot de Mirman-Paul Vezin, Marissa Parzei-Marco Merenda, Kristina Bentz-Sam Colbey, Aurélie Gaillard-Tyler Gaister, Jacqueline Bâby-Raúl Serrano Núñez i Coralie Levieux-Edi Blloshmi.
Una gran nit de dansa, amb un públic poc habitual al nostre entorn.
Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ