Todo lo que necesitas para ir al teatro

Pedro Páramo: Realisme màgic al Romea

Pedro Páramo
22/07/2021

Pedro Páramo fou la primera novel·la de l’escriptor mexicà Juan Rulfo, publicada l’any 1955 i traduïda a més de 30 llengües, representada en diverses produccions cinematogràfiques i en una adaptació teatral.

L’obra comença quan Juan Preciado, fill de Pedro Páramo, torna al seu poble natal per acomplir la promesa que li va fer a la seva mare, en el moment de la seva partida, anys enrere, quan encara era un jove. Tanmateix, el propòsit inicial del viatge queda sense completar, doncs tant la mare de Juan com el seu pare són morts.

A partir d’aquí, es desplega tota una història plena de flashbacks a la que es reconstrueix la historia d’aquesta família i del poble on van viure, Comala. Un dels valors de la proposta que signen Pau Miró —dramaturg— i Mario Gas —director— és que els dos únics intèrprets que trobarem a escena —Pablo Derqui i Vicky Peña— arriben a representar una llarga llista de personatges, fet que en algun moment pot despistar una mica, ja que la transició entre escenes acostuma a realitzar-se de manera àgil, quasi immediata.

La proposta és rica en elements: des d’una escenografia carregada d’objectes que il·lustra l’època; un espai sonor que acompleix molt bé el seu rol de generar l’ambient tenebrós que caracteritza la proposta, emmarcada, a nivell literari, dins del ja conegut realisme màgic sud-americà; fins a un disseny de projeccions suggerent que acompanya, en gairebé tot moment, l’acció.

Aquesta exuberància escenogràfica també té el seu reflex en les interpretacions, que clarament subratllen el dramatisme de cada situació, potser buscant la vehemència expressiva rural del país centro-americà, especialment a mitjans del segle XX, moment en què es desenvolupa l’obra.

Una proposta interessant per al públic fidel del Teatre Romea que havia de formar part del Grec 2020, dedicat a l’Amèrica Llatina, que finalment veu la llum en el marc de l’edició d’enguany.

← Volver a Pedro Páramo