Fem (la llista de Lourdes)
28/04/2019
Per totes les classes que no s’han fet

FEM (La llista de Lourdes) és un espectacle de nova creació de la companyia Teatre Kaddish / Nozomi 700 que sorgeix a partir d’un extens treball d’investigació al voltant de la invisibilització d’artistes femenines dins la història de l’art i la necessitat del reconeixement d’aquests referents amagats, concretament, en l’avantguarda feminista.

Aquest projecte, que transita entre el teatre contemporani i l’acció performativa és un innovador acte reivindicatiu que usa els escenaris com allò que sempre han sigut: l’altaveu dels errors de la societat.

Una actriu professional, una professora d’història de l’art, una tècnica de llum i so i una adolescent s’uneixen quan comproven que al llibre de l’assignatura d’història de l’art de la Paula, no consta cap nom d’artista en femení. Davant d’aquesta absència de reconeixement de creadores, abans de llençar la tovallola decideixen buscar per elles mateixes els seus propis referents i crear així, la seva pròpia llista.

Mercè Ubalde, Maria Donoso, Marina Mora i Paula Capistros (sota la direcció d’en Xavier Giménez Casas i Maria Donoso) són les encarregades d’encarnar les veus de grans noms de l’avantguarda feminista com Carolee SchneemannPatty ChangGina PaneCindy Sherman o Marina Abramovic (entre d’altres). Se’ns parlarà d’un total de tretze dones artistes que davant l’absència d’oportunitats van usar per expressar-se l’única arma de la qual disposaven: el seu propi cos. Pioneres en l’art avantguarda, ens mostraran obres tan arriscades com valentes i reivindicatives.

Només arribar se’ns proposarà asseure’ns al voltant d’una gran taula blanca on reflexionarem totes plegades. FEM és un viatge multidisciplinari a través de l’art oblidat, un ric i dinàmic espectacle (tant en la seva estètica com en el contingut) que a través del teatre, la recreació en directe o suports audiovisuals se’ns posarà davant la cara una realitat que ens toca a tots. La riquesa de l’espectacle es troba en el risc, en l’originalitat i en l’ampli ventall de recursos emprats per expressar els continguts i qüestionar-nos.

La interacció i eliminació de la quarta paret entre les actrius i els espectadors i espectadores converteix l’espectacle en una experiència immersiva que va molt més enllà de contemplar passivament des de la teva butaca una obra de teatre.

FEM (La llista de Lourdes) és la representació de la falta d’història en la història, d’aquest buit que sempre ha estat present però que el patriarcat l’ha ocultat.

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Fem (la llista de Lourdes)

Fem (la llista de Lourdes)

Fem (la llista de Lourdes) es un espectáculo de Teatro Kaddish / Nozomi 700 que reflexiona sobre cómo las mujeres han sido tradicionalmente excluidas de la historia, la historia del arte y el arte de vanguardia.

Sinopsis

Paula es una chica de 15 años, que escribe, dibuja y le gusta el teatro. Vino al Kaddish y nos preguntó … buscaba referentes …. Nos llevó su libro del instituto de historia del arte. Lo miramos, pero no encontramos ninguna artista mujer (la mayoría eran hombres muertos!). Después hicimos la “Lista de Lourdes”, la lista de artistas que aparecen en el libro “Últimas tendencias artísticas” de Lourdes Cirlot, el libro con el que estudiamos nosotros. Allí encontramos 247 artistas hombres y sólo 15 mujeres. Como tampoco servía, decidimos hacer un nuevo temario de historia del arte de las vanguardias, especialmente dirigido a la Paula.
El feminismo ha creado una toma de conciencia de la opresión y ha creado una metodología y una teoría. A partir de éstas, algunas mujeres artistas han iniciado una práctica transformadora. Mujeres artistas dispuestas a desafiar la cultura patriarcal y las barreras de la religión. La toma de conciencia y la reivindicación del propio cuerpo se encuentra en el centro de la liberación y es, al mismo tiempo, el apoyo de la obra de arte creada, el lienzo. La necesidad de pensar y actuar sobre la feminidad y su imagen, la sexualidad, la maternidad, los abusos y la violencia de género, entre otras cuestiones, conforman una práctica artística radical, que constituye, por sí misma, una de las más rompedoras vanguardias de los siglos XX y XXI.
Vídeo
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
  • JOSEP OLIVA SASÉ
    12345

    Ahir vaig estar al Tantarantana veient aquest espectacle de Teatre Kaddish / Nozomi 700 i tant de bo hagués fet cas a la meva intuïció i m’hagués quedat a casa. Com no sé com enquadrar-ho, diré que és una denúncia presentada a manera de performance sobre el feminisme. Que en aquest tema queda molt però molt per fer crec que és obvi i la majoria hi estem d’acord, però en la forma que se’ns presenta considero que està totalment fora de lloc. Entenc i respecto el treball d’investigació que han fet per recopilar dades, però a l’hora de plasmar-ho, falla per tot arreu, dispers, groller, poc creïble per una clara manca de rodatge de les intèrprets, gravacions de molt baixa qualitat i podria seguir … Em vaig avorrir molt i no vaig marxar perquè a l’estar assegut en una taula no podia fer-ho però ganes no em van faltar. Per oblidar.

    21/04/2019
Únete a TB
Ya somos más de 80.000 usuarios. ¿Te apuntas?

Ya hemos regalado más de 2.500 entradas

Únete gratis a Teatro Barcelona y disfruta de:

Ventajas

Sorteos y promociones

Calendario TB

Toda la cartelera a un vistazo

Newsletter

Semanal con toda la actividad teatral

Usuario TB

Valora espectáculos, lístalos y sigue amigos

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.